«Ξεφουσκώνουν» οι ιταλικές αποδόσεις μετά το 6ήμερο sell-off

Αποσυμπιέζονται τα ιταλικά ομόλογα καθώς οι αποδόσεις τους που εκτοξεύτηκαν σε υψηλό 14 μηνών, άρχισαν να υποχωρούν μετά από ένα 6ήμερο sell off. Αιτία γι' αυτό οι ανησυχίες για την πολιτική υψηλών δαπανών από την κυοφορούμενη κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ Λέγκας και Κινήματος των 5 Αστέρων, στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης στη Ρώμη με τη συνεργασία των δύο ακραίων κομμάτων έσπρωξε την απόδοση της ιταλικής 10ετίας κατά σχεδόν 70 μονάδες βάσης από τις αρχές του μήνα, καθιστώντας έτσι το ιταλικό χρέος

ξανά ελκυστικό για κάποιους.

Σήμερα, η απόδοση υποχώρησε κατά 2,5 μονάδες βάσης στο 2,31%, έναντι του υψηλού 14 μηνών στο 2,418% που είδαμε τελευταία.

Το σπρεντ μεταξύ ιταλικής και γερμανικής 10ετίας έφτασε νωρίτερα στις 189,6 μονάδες βάσης προτού υποχωρήσει στις 182 και, σε κάθε περίπτωση, αρκετά πάνω από την τιμή κλεισίματος του Ιουνίου του 2017.

Οι ισπανικές και πορτογαλικές αποδόσεις επίσης υποχώρησαν από τα υψηλά πολλών μηνών που άγγιξαν τη Δευτέρα, υποχωρώντας κατά 8-12 μονάδες βάσης. Όπως σημειώνει το Reuters, αποτελούν μια εναλλακτική στους ιταλικούς τίτλους δεδομένης της αβεβαιότητας γαι το μέλλον της χώρας, σύμφωνα με αναλυτές της Mizuho.

«Αναμένουμε ότι τα ισπανικά ομόλογα θα έχουν ζήτηση ως υποκατάστατα των ιταλικών BTP s και βλέπουμε μεγαλύτερη αξία στα πενταετή», αναφέρουν.

Η πρόταση του Κινήματος των 5 Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέκας για ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Τζουζέπε Κόντε, έναν σχετικά άγνωστο καθηγητή νομικής, προκαλεί φόβο σε πολλούς ότι θα ανεβάσει τις δαπάνες και θα εκτοξεύσει έτσι το ήδη δυσθεώρητο χρέος της χώρας.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Commerzbank, Christoph Rieger, «ο Κόντε μοιάζει περισσότερο με μαριονέτα του M5S και της Λέγκας που θέλουν να προωθήσουν την ατζέντα τους». Ο ίδιος προσθέτει ότι είναι πλεόν ξεκάθαρο ότι με αυτή την επιλογή η Ιταλία εγκαταλείπει τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Τα ιταλικά CDS των 5ετών τίτλων βρέθηκαν στα υψηλά 7 μηνών, καθώς διαμορφώθηκαν στις 142 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την IHS Markit.

Αλλού, ομόλογα της ευρωζώνης υψηλότερη διαβάθμισης ενισχύθηκαν κατά 1-4 μονάδες βάσης λόγω βελτίωσης της ψυχολογίας στις αγορές, ενώ άνοδο κατέγραψαν και οι ευρωπαϊκές μετοχές.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς που αποτελεί σηματωρό για όλη την περιοχή, ενισχύθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 0,56%.

Keywords
Τυχαία Θέματα