Ξαναρχίζει για λίγους με 80 εκατ. το Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον

Της Μαριάννας Τζάννε

Έως και 15.000 νοικοκυριά θα μπορούν να επωφεληθούν από την επανεκκίνηση του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον, που ξεκινά το Επιχειρηματικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) με την συμβολή του υπουργείου Περιβάλλοντος, χρηματοδοτώντας τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο αλλά είχαν παγώσει λόγω εξάντλησης χρημάτων.

Ωστόσο, η συνέχιση του προγράμματος με τον νέο κύκλο του Εξοικονομώ είναι άγνωστο πότε θα ενεργοποιηθεί αφού βασική προϋπόθεση για να "τρέξει" είναι

η αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τομέα) που εκκρεμεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος από πέρσι.

Με βάση το σχεδιασμό το νέο Εξοικονομώ θα διαθέσει πόρους συνολικού ύψους 500 εκ. ευρώ και θα επεκταθεί σε 50.000 δικαιούχους. Η πορεία του όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το lifting του ΚΕΝΑΚ, προκειμένου να εναρμονιστεί με τις κοινοτικές οδηγίες.

Το φρένο που βάζει ο κτιριακός κανονισμός στις οικιστικές παρεμβάσεις, θα επεκταθεί και σε άλλες ενεργειακές δράσεις όπως είναι οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης σε επαγγελματικά κτίρια αλλά και οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης σε δημόσια κτίρια (σχολεία κ.α).

Λόγω της μεγάλης ζήτησης που είχε παρουσιάσει ο πρώτος κύκλος του Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον, έμειναν εκτός προγράμματος 38.000 νοικοκυριά ενώ τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα του προηγούμενου ΕΣΠΑ σφράγισαν το πρόγραμμα μολονότι ο κόσμος συνέχισε να υποβάλλει αιτήσεις! Εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα ενεργοποιηθεί το μίνι Εξοικονομώ, το οποίο θα διαθέσει πόρους περίπου 80 εκ. ευρώ στους παλιούς δικαιούχους.

Πρόκειται για δαπάνες που θα καλυφθούν κατά 50% από τους κονδύλια του ΕΤΕΑΝ και από αδιάθετους πόρους του ΥΠΕΝ. Από το ταμείο Επιχειρηματικότητας υποστηρίζουν ότι το νέο ενδιάμεσο πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον, ενδέχεται να καλύψει το αρχικό ενδιαφέρον με τις 38.000 αιτήσεις.

Ο λόγος είναι ότι κάποιοι εξ αυτών έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον τους ή κάποιοι άλλοι έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει από το Φθινόπωρο το δεύτερο κύκλο του Εξοικονομώ Κατά Οίκον καθώς έως τότε εκτιμά ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, ότι θα έχει ολοκληρωθεί και ο νέος κτιριακός κανονισμός.

Από το ΕΤΕΑΝ αναφέρουν ότι στόχος είναι να διευρυνθεί το χαρτοφυλάκιο του Εξοικονομώ, ώστε πέραν των οικιστικών και επαγγελματικών προγραμμάτων, να μπορούν να ενταχθούν σε αυτό και άλλα κτίρια. "Με βάση την Ευρωπαϊκή οδηγία του προγράμματος, προβλέπονται τρεις κατηγορίες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν με κριτήριο όχι μόνο το περιβαλλοντικό όφελος αλλά και το οικονομικό", αναφέρει o Πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ κ. Κωνσταντίνος Γαλιάτσος.

Πρόκειται για το οικιστικό κομμάτι που αφορά την επιχορήγηση μιας σειράς εργασιών εντός των κατοικιών αλλά και αντίστοιχα προγράμματα για επαγγελματικά κτίρια αλλά και οχήματα επιχειρήσεων. Το ΕΤΕΑΝ σύμφωνα με πληροφορίες έχει βολιδοσκοπήσει τα συναρμόδια υπουργεία και έχει προχωρήσει τις συζητήσεις με τις τράπεζες με στόχο μέσα στο καλοκαίρι να υποβάλλει τις προτάσεις του. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Στασινός, η καθυστέρηση στον ΚΕΝΑΚ αποτελεί αιρεσιμότητα για να βγουν προσκλήσεις για νέα έργα με αποτέλεσμα μέχρι την ολοκλήρωσή του να είναι στον πάγο έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, άνω του 1 δισ. ευρώ.

Η επανέναρξη του Εξοικονομώ προβλέπεται ότι θα δώσει μεγάλη ανάσα στους μηχανικούς αλλά και στο σύνολο του τεχνικού κόσμου καθώς από τις παρεμβάσεις του προγράμματος (αλλαγές κουφωμάτων, ηλιακοί θερμοσίφωνες, λέβητες κ.α) επωφελούνται πολλοί επαγγελματίες. Μόνο για τους μηχανικούς η κάθε ένταξη δικαιούχου στο πρόγραμμα υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 750 ευρώ κόστος που περιλαμβάνει τα δύο πιστοποιητικά που προβλέπει ο νόμος πριν και στο τέλος της παρέμβασης αλλά και ως σύμβουλος του έργου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα το ΕΤΕΑΝ, μέσα από το «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» έχουν ικανοποιηθεί 65.000 αιτήσεις. Μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί 45.403 δάνεια, συνολικού ύψους 197,5 εκατ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή του Ταμείου ανήλθε στα 91,8 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα