«Βυθίζεται» κατά 30% το 2017 η κρουαζιέρα και η αρμόδια Επιτροπή καρκινοβατεί

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Μαύρα είναι τα «μαντάτα» για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα αφού οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση μέσα στο 2017 που θα κυμανθεί στο 25%-30% σε σύγκριση με τις δύο τελευταίες χρονιές. Ήδη μεγάλες εταιρείες του κλάδου ακύρωσαν προσεγγίσεις πλοίων τους τις οποίες είχαν συμπεριλάβει, πριν από λίγους μήνες, στο πρόγραμμά τους προγραμματίσει για το 2017.

Όσο αφορά τη χρονιά που τελειώνει σε λιγότερο από 60 ημέρες, οι αριθμοί κινήθηκαν στο επίπεδο του 2015. Πιο

συγκεκριμένα, οι επιβάτες κρουαζιέρας έφθασαν τα 4,9 εκατομμύρια και οι προσεγγίσεις πλοίων αγγίζουν τις 4.900 σε όλα τα ελληνικά λιμάνια.

«Οι προβλέψεις δεν είναι καλές για το 2017» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες: « Έχουμε ήδη 170 ακυρώσεις από τα προγραμματισμένα δρομολόγια που είχαν ήδη ανακοινωθεί, όπως της AIDA και της Norwegian Cruise Line, ενώ μείωσαν τις κρουαζιέρες τους γα το 2017 εταιρείες όπως η Celebrity και Royal Caribbean. Η μόνη εταιρεία που ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα είναι η MSC Cruises. Για το 2017 οι προσεγγίσεις θα είναι μειωμένες έως 25% με τα μέχρι τώρα στοιχεία και αναμένεται να αυξηθούν» και προσέθεσε: «Οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας έχουν κάνει ήδη τον προγραμματισμό τους για το 2017 οπότε δεν θα υπάρξει αναστροφή του κλίματος». Για να αποκαλύψει, στη συνέχεια, ότι σε συνάντηση που είχαν οι αρμόδιοι φορείς με την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, τους ζητήθηκε να βοηθήσουν: «Απαντήσαμε ότι αν γίνει κάτι θα αφορά τα μικρής χωρητικότητας κρουαζιερόπλοια. Και αυτό υπό προϋποθέσεις. Οι μεγάλοι δεν αλλάζουν πλάνα πλέον για την επόμενη χρονιά» επισημαίνει ο Θεόδωρος Κόντες.

Καρκινοβατεί η Επιτροπή Κρουαζιέρας

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Κρουαζιέρας που συστήθηκε με τυμπανοκρουσίες εξελίσσεται σε ένα γραφειοκρατικό τέρας το οποίο είναι αναποτελεσματικό, διαψεύδοντας τις όποιες αισιόδοξες προβλέψεις υπήρχαν. Γλαφυρός όσο και αποκαλυπτικός για την υφιστάμενη κατάσταση είναι ο Μιχάλης Λάμπρος, Γενικός Διευθυντής Majestic International Cruises Inc, ο οποίος επεσήμανε:

«Μετά τον ανασχηματισμό ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, θα πρέπει να έχει ως απόλυτη προτεραιότητα τη συγκρότηση ειδικής ομάδας μέσα στο πλαίσιο της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας για την ενίσχυση του home porting το οποίο χωλαίνει και μειώνεται καθημερινά.

Μίας Επιτροπής η οποία απαρτίζεται από 28 μέλη και ισάριθμους αντικαταστάτες τους και συστάθηκε μετά από παρεμβάσεις και παρακλήσεις των φορέων της Κρουαζιέρας που χρονολογούνται και ξεκίνησαν πρίν από πολλά χρόνια στα αρμόδια Υπουργεία Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής και Τουρισμού.

Όλοι όσοι ασχολούνται με τον τομέα της Κρουαζιέρας χαιρέτησαν την ίδρυση αυτής της Επιτροπής με ιδιαίτερη ικανοποίηση ελπίζοντας ιδιαίτερα μετά την κατάτμηση σε τέσσερις ολιγομελείς ομάδες εργασίας των διάφορων αρμοδιοτήτων ότι θα λειτουργήσει θετικά και θα ξεκινήσουν να φαίνονται στον ορίζοντα θετικά αποτελέσματα» και προσέθεσε:

«Βέβαια οι συγκροτηθείσες τέσσερις ομάδες εργασίας ανακοινώθηκε ότι θα ασχοληθούν με όλα τα τρέχοντα προβλήματα της Κρουαζιέρας στον Ελλαδικό χώρο δηλαδή θέματα λειτουργίας των Λιμένων, ανάπτυξης των Λιμενικών εγκαταστάσεων κυρίως στα νησιά μας, θέματα Διοικητικής μορφής με υπηρεσίες του κέντρου ή της περιφέρειας κ.λ.π.

Πέρασαν πάνω τέσσερις περίπου μήνες και όχι μόνο θετικά στοιχεία και αποτελέσματα ανόδων της Κρουαζιέρας στην πατρίδα μας και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είδαμε αλλά αντιθέτως τα μηνύματα για το έτος 2017 και τα επόμενα έτη είναι απαισιόδοξα.

Όλα καλά μέχρι εδώ όμως διερωτόμεθα πού είναι αυτή η Επιτροπή και τι προγραμματίζει να πράξει όταν το μόνο σίγουρο στοιχείο που έχουμε από διάφορες διεθνείς πηγές που ασχολούνται με την κρουαζιέρα είναι ότι το έτος 2017 θα ξεκινήσει με απώλειες προσεγγίσεων κρουαζιεροπλοίων στα ελληνικά λιμάνια, αποτέλεσμα συρρίκνωσης της Κρουαζιέρας στην περιοχή μας και μείωση που θα κυμαίνεται για το σύνολο του έτους από 500.000 και άνω με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς μέχρι ακόμα και ένα εκατομμύριο σε επιβάτες Κρουαζιέρας». Στη συνέχεια ο Μιχάλης Λάμπρος κάνε τις προτάσεις του:

«Το καμπανάκι του κινδύνου ηχεί στα αυτιά όλων μας αλλά από ότι φαίνεται τα μέλη της Επιτροπής Κρουαζιέρας κωφεύουν. Σε διαφορετική περίπτωση το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει είναι να δημιουργηθεί άλλη μια μικρή ομάδα μέσα στα πλαίσια της Επιτροπής η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με την προβολή του τομέα της Κρουαζιέρας της περιοχής μας πρός τους διεθνείς κολοσσούς Κρουαζιεροπλοίων που εδρεύουν κυρίως στο ΜαΪαμι ή στην Ιταλία και Ελβετία.

Να επισκεφτεί αυτή η ολιγομελής Επιτροπή τα υπεύθυνα υψηλόβαθμα στελέχη των μεγάλων εταιρειών να αναπτύξει τη θέση της Ελλάδος στον τομέα της κρουαζιέρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, να τονίσει τις ανεπανάλειπτες ομορφιές των νησιών μας, να τους διαβεβαιώσει ότι τα ελληνικά νησιά είναι ο καλύτερος προορισμός για τους επιβάτες Κρουαζιέρας , να διαφημίσει τις άριστες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον ελλαδικό χώρο και να τους προτείνει να αλλάξουν τα προγράμματα τους για το 2018 και τα επόμενα χρόνια με ελληνικά λιμάνια» και κατέληξε υπογραμμίζοντας:

«Είναι κρίμα η κρουαζιέρα να αναπτύσσεται διεθνώς κατά περίπου 7% κάθε χρόνο και η Ελλάδα να αντιμετωπίζει κατά το έτος 2017 το φάσμα της μείωσης κατά περίπου 30% σε σχέση με τις αφίξεις των ετών 2015 και 2016.

Μπορεί να έχει και άλλες αρμοδιότητες η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας για την επίλυση άλλων προβλημάτων των κλάδων όμως σήμερα αυτό που επείγει είναι να δραστηριοποιηθεί πρός τους διεθνείς κολοσσούς Κρουαζιεροπλοίων σε μιά ύστατη προσπάθεια να αλλάξουν τα προγράμματα τους και να συμπεριλάβουν τα Ελληνικά Λιμάνια όπως έπραταν τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κινδυνεύομε να χάσομε τον τομέα της Κρουαζιέρας εάν δεν γίνουν προσωπικές επαφές με τους υπεύθυνους των ξένων εταιρειών κρουαζιέρας κάτι που ελπίζομε να επιτύχει η Συντονιστική Επιτροπή με επισκέψεις στα κεντρικά γραφεία των εταιρειών το δυνατόν συντομότερο.»

Keywords
Τυχαία Θέματα