Βύρων Νικολαΐδης: Άνω του €1 δισ. η κεφαλαιοποίηση της Peoplecert μετά την εξαγορά της Axelos

Άνοιξε το νέο Κεφάλαιο στην ιστορία της Peoplecert μετά και την ολοκλήρωση εξαγοράς της βρετανικής κοινοπραξίας Axelos Ltd συνολικού ύψους 380 εκατ. στερλινών (περίπου 450 εκατ. ευρώ) με την οποία εδραιώνει πλέον τη θέση της ως παγκόσμιος ηγέτης στην πιστοποίηση διαχείρισης έργων και ψηφιακών υπηρεσιών.

Η χρηματοδότηση της εξαγοράς καλύφθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της μέσα απ’ την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ στο οποίο τοποθετήθηκαν θεσμικοί επενδυτές,

όπως η EBRD (σσ η συμμετοχή της έφθασε τα 50 εκατ. ευρώ). Μάλιστα η έκδοση του ομολόγου υπερκαλύφθηκε τρεις φορές κλείνοντας τελικά με ένα επιτόκιο 5,75%. Το υπόλοιπο ποσό, περίπου 150 εκατ. ευρώ, καλύφθηκε από ίδια κεφάλαια της εταιρείας μετά από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά την οποία εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο με μειοψηφικό μερίδιο η FTV Capital.

Όπως ανέφερε χθες ο Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Βύρων Νικολαΐδης, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους, η PeopleCert, έχοντας ολοκληρώσει την εξαγορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της βρετανικής εταιρείας AXELOS Limited, έχει πλέον αποτίμηση περί τα 1,1 δισ. ευρώ και είναι έτοιμη να διεκδικήσει με αξιώσεις μεγάλα έργα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σημειωτέον πως η εταιρεία, που από εταιρεία πιστοποιήσεων πλέον μετεξελίχθηκε σε εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων σε πιστοποιήσεις (σσ κοινώς έχει τις δικές της) ήδη συνεργάζεται με 800 κρατικούς φορείς και 50.000 εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

«Με την εξαγορά αυτή, που είναι η μεγαλύτερη εξαγορά τα τελευταία 15 χρόνια ξένης εταιρείας από ελληνική, δημιουργείται ένας πλήρως διεθνοποιημένος, σύγχρονος, καθετοποιημένος οργανισμός, που ορίζει τις εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας και της πιστοποίησης παγκοσμίως». σημείωσε ο κ. Νικολαϊδης. Και πρόσθεσε: «Αυτό που έχει όμως μεγαλύτερη σημασία είναι ότι με την κίνηση αυτή η PeopleCert δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας σηματοδοτώντας την εξωστρεφή δυναμική της χώρας μας . Συγχρόνως αποδεικνύει ότι με σκληρή δουλειά, έμφαση στην ποιότητα και με το φιλότιμο των Ελλήνων, όλα είναι εφικτά. Είμαι περήφανος για την ομάδα μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Moody’s Investors Service και η Standard & Poor’s αξιολόγησαν θετικά, σε Β2 τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Peoplecert εκτιμώντας ότι θα έχει ισχυρά οικονομικά μεγέθη και το 2022. Επίσης γίνεται αναφορά στην ισχυρή δυνατότητα ανάπτυξης της Languagecert, μέλους του Ομίλου, που προσφέρει υψηλής ποιότητας πιστοποιήσεις γλωσσικών δεξιοτήτων και εξετάσεις που διενεργούνται με προηγμένες, καινοτόμες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί από την PeopleCert (online εξετάσεις με τηλε-επιτήρηση). Σημειωτέον πως ο όμιλος έχει παρουσία σε 216 χώρες διενεργώντας εκατομμύρια εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων.

Η Morgan Stanley ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και ως ο μοναδικός πάροχος χρηματοδότησης της PeopleCert για τη συναλλαγή.

Σημειώνεται ότι η AXELOS είναι μια εταιρεία κοινοπραξίας (joint venture) που δημιουργήθηκε το 2013 από το Υπουργικό Συμβούλιο (Cabinet Office) εκ μέρους της κυβέρνησης (HMG) στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Capita plc (CPI.L), για την ανάπτυξη και προώθηση παγκόσμιων μεθοδολογιών για τη διαχείριση έργων (Project Management) και των ψηφιακών υπηρεσιών (IT & Digitally enabled services), συμπεριλαμβανομένων των PRINCE2® και ITIL®.

Οι μεθοδολογίες υιοθετούνται ευρέως από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε περισσότερες από 200 χώρες για τη βελτίωση επαγγελματιών δεξιοτήτων, με στόχο να βοηθούν τόσο τα άτομα όσο και τους οργανισμούς να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.

Η PeopleCert συνεργάζεται με την AXELOS από τη σύστασή της το 2014 και από το 2018 αποτελεί αποκλειστικό συνεργάτη της για τη διάθεση των προγραμμάτων της παγκοσμίως.

Τα οικονομικά μεγέθη

Εστιάζοντας με τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, μετά την εξαγορά, ο κ. Νικολαϊδης τόνισε ότι αναμένεται πολύ σημαντική αύξηση μεγεθών στο EBITDΑ της PeopleCert. Συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι σε ενοποιημένο επίπεδο το 2022 θα κυμανθεί στα 80 εκατ. ευρώ. Σημείωσε, επίσης, ότι τα τελευταία πέντε χρόνια (2014-2019) η εταιρεία αναπτύσσεται με ρυθμό 40% ετησίως, σε επίπεδο EBITDA αλλά και σε επίπεδο εσόδων. Το 2020, λόγω της πανδημίας, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 7% ενώ το EBITDA αυξήθηκε 7%. «Προσδοκούμε να έχουμε ανάπτυξη ετησίως 40% και τα επόμενα χρόνια σε EBITDA, πιθανώς και σε έσοδα, το οποίο θα έρθει κατά 30% από οργανική ανάπτυξη και 10% από εξαγορές και προς αυτή τη κατεύθυνση δουλεύουμε» υπογράμμισε ο κ. Νικολαϊδης.

Ερωτηθείς για το εάν σκοπεύει να εισάγει την εταιρεία στο Χρηματιστήριο, ο κ. Νικολαΐδης άφησε για ακόμα μία φορά ανοικτό το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι η PeopleCert είναι έτοιμη να προχωρήσει εφόσον ληφθεί η απόφαση. Έσπευσε ωστόσο να ξεκαθαρίσει πως δεν σχεδιάζεται κάτι άμεσα προς αυτή τη κατεύθυνση.

Τέλος, ειδική μνεία έκανε ο κ. Νικολαϊδης στους εργαζόμενους της εταιρείας σημειώνοντας ότι στις αρχές του 2020 η PeopleCert απασχολούσε περί τα 300 άτομα. Στις αρχές του 2021 οι εργαζόμενοι έφταναν τους 500 και πλέον είναι πάνω από 700, ενώ στόχος είναι να συνεχίσουν να αυξάνονται. Συμπλήρωσε επίσης, ότι «ποσοστό 80 με 85% του προσωπικού της PeopleCert απασχολείται στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη:

Ξαναγράφονται τα σενάρια των επιδοτήσεων στο ρεύμα – Αύξηση άνω των €14 ανά λογαριασμό

Όμιλος Σαρακάκη: Με δυνατές «άμυνες», αλλά και «ουδέν νεώτερον» για τα δάνεια

Γιώργος Mούχαλης: Από το πρατήριο τσιγάρων, στην επιτυχία των Kiosky’s και στο χρυσό deal με την Delivery Hero

Keywords
Τυχαία Θέματα