Βρετανός ΥΠΟΙΚ: Πρέπει να ακούσουμε τις ξεκάθαρες προειδοπιήσεις του ΔΝΤ

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα ότι το Λονδίνο πρέπει να ακούσει τις «ξεκάθαρες προειδοποιήσεις» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τους κινδύνους που δημιουργεί για τη βρετανική οικονομία η πιθανότητα ενός Brexit χωρίς μια συμφωνία.

Ο Χάμοντ εξέφρασε την πεποίθηση πως μια συμφωνία θα επιτευχθεί το φθινόπωρο, αλλά επεσήμανε ότι δεν είναι αδύνατη η περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας.

Ο Χάμοντ έχει δεχθεί επικρίσεις από κάποιους υποστηρικτές του Brexit, που ισχυρίζονται ότι θέλει να διατηρήσει μια σχέση με τις Βρυξέλλες, βάσει της οποίας το Λονδίνο θα παραμένει υπό την επιρροή της ΕΕ.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ που δημοσιοποιγσε σήμερα τις προβλέψεις του για τη βρετανική οικονομία, το outlook της θα είναι σημαντικά χειρότερο εάν η χώρα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οικονομία της Βρετανίας θα αναπτυχθεί κατά 1,5% το 2018 και το 2019 εάν επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit. Τον Ιούλιο το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,4% φέτος και κατά 1,5% το 2019. Ωστόσο, σύμφωνα με τη σημερινή ανάλυση, ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα οδηγήσει σε «σημαντικά χειρότερο αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα οδηγήσει σε υποτίμηση της στερλίνας και σε αύξηση του ελλείμματος, ενώ θα περιορίσει και τη βρετανική οικονομία. Πάντως, το Ταμείο είναι ξεκάθαρο ότι η μη-συμφωνία θα κοστίσει τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην ΕΕ.

Keywords