Βρετανία: Σε χαμηλό έξι μηνών η ανάπτυξη της οικονομίας

«Φρένο πάτησε» η βρετανική οικονομία το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης να παρουσιάσει τη μεγαλύτερη επιβράδυνση σε διάστημα έξι μηνών. Βασική αιτία το πλήγμα που δέχθηκαν τα εργοστάσια εν μέσω των διεθνών εμπορικών αναταράξεων ενόψει του Brexit στις 29 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, το βρετανικό ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 0,3% το τρίμηνο έως τον Νοέμβριο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο, χαμηλότερα ωστόσο από την αύξηση κατά 0,4% το τρίμηνο έως τον Οκτώβριο και σε συμφωνία με τις προβλέψεις οικονομολόγων

στο Reuters.

Ο κλάδος μεταποίησης βιώνει το μεγαλύτερο σερί πτώσης στην παραγωγή από τις αρχές της οικονομικής κρίσης, καθώς πλήττεται από την ασθενέστερη υπεράκτια ζήτηση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας.

Παράλληλα, αυξάνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία που συνδέονται με τους φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Τα αντίστοιχα στοιχεία για τη Γερμανία και τη Γαλλία την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν επίσης πτώση στη βιομηχανική παραγωγή.

Η βρετανική ανάπτυξη για το εξεταζόμενο τρίμηνο οφείλεται κατά κύριο λόγο στον ισχυρό τομέα υπηρεσιών καθώς και στον κατασκευαστικό κλάδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα