Βρετανία: «Εξαφανίζονται» οι εργαζόμενες γυναίκες από τις τράπεζες – Μειώθηκαν κατά 10.000 μέσα σε ένα χρόνο

Θύμα της πανδημίας και οι εργαζόμενες γυναίκες στον κλάδο των τραπεζών. Σύμφωνα με νέες έρευνες, υψηλότερο είναι το ποσοστό των εργαζομένων γυναικών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη θέση τους σε βρετανικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό που αφορά στους άνδρες εργαζόμενους.

Οι τράπεζες κατά τη διάρκεια της

πανδημίας προχώρησαν σε σημαντικές περικοπές κόστους και μείωση των θέσεων εργασίας προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που επέβαλε ο κορωνοϊός. Πιο συγκεκριμένα, το γυναικείο εργατικό δυναμικό στις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου, μειώθηκε κατά 3% μέσα σε μόλις ένα έτος. Το ποσοστό των εργαζομένων ανδρών κατέγραψε επίσης μείωση η οποία αγγίζει το 2,1%  και είναι αισθητά μικρότερη σε σύγκριση με το αντίστοιχο των γυναικών. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως με τον τρόπο αυτό υπονομεύονται οι δεσμεύσεις του κλάδου για ισότητα των δύο φύλων.

Στην NatWest Group Plc, οι θέσεις των εργαζομένων γυναικών μειώθηκαν κατά 9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό του ανδρικού εργατικού δυναμικού το οποίο κυμαίνεται στο 5,2%. Η Standard Chartered Plc διατήρησε περίπου τον ίδιο αριθμό  εργαζομένων ανδρών, αλλά οι γυναίκες μειώθηκαν κατά 2,2%.

Οι αιτίες

Αυτή η τεράστια μείωση του γυναικείου εργατικού δυναμικού έχει προκύψει εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Οι Βρετανοί εδώ και καιρό βάζουν λουκέτο σε πολλά υποκαταστήματα μεγάλων τραπεζών στα οποία δουλεύουν περισσότερες γυναίκες. Αυτό έχει συμβεί κυρίως εξαιτίας της αυξανόμενης στροφής των καταναλωτών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και υπηρεσίες – τάση που επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ακόμη, το χάσμα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών στις θέσεις εργασίας «πιθανώς σχετίζεται με το γεγονός ότι τα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρέμειναν στο σπίτι όλο αυτό το διάστημα και το βάρος έπεσε στο γυναικείο φύλο», δήλωσε ο Ceo της Standard Chartered.

Σίγουρα, αυτό το πρόβλημα δεν είναι εντοπίζεται αποκλειστικά στη Βρετανία. Η Deloitte διαπίστωσε ότι το 70% των εργαζομένων γυναικών σε εννέα από τις μεγαλύτερες οικονομίες πιστεύουν ότι η σταδιοδρομία τους θα παγώσει εξαιτίας της πανδημίας. Εκατομμύρια γυναίκες στην Αμερική, έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις εργασίας τους και το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν ρόλους στα εμπορικά επίπεδα της Wall Street παραμένει χαμηλό .

Ωστόσο, όσον αφορά στις ηγετικές θέσεις στο βρετανικό κλάδο χρηματοδότησης το ποσοστό των εργαζομένων γυναικών αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Περισσότερες από 300 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των πέντε κορυφαίων τραπεζών στην Βρετανία, δεσμεύτηκαν να προσλάβουν περισσότερα γυναικεία στελέχη.

«Εάν συνεχίσουμε να χάνουμε γυναίκες από το εργατικό δυναμικό, το πρόβλημα θα ξεφύγει και μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα καλύπτοντας αυτό το κενό», δήλωσε η Τζέσικα Κλέμπερ, διευθύντρια της συμβουλευτικής Oliver Wyman

Διαβάστε ακόμη:

Ο «λευκός καπνός» για την Τράπεζα Πειραιώς, το «happy end» για τον Ολλανδό και τον Περιστέρη και το νέο story της Euromedica

Νέες συνεργασίες και επέκταση δικτύου δρομολογεί η Folli Follie

Οι αριθμοί του χρέους από τον κορωνοϊό τρομάζουν: Πώς έφθασαν οι Έλληνες να χρωστούν πάνω από 234 δισ.

Keywords
Τυχαία Θέματα