Βραβεία Ευκράντη: Οι 8 προσωπικότητες της ναυτιλίας που τιμήθηκαν (pics)

Προσωπικότητες από την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα τιμήθηκαν με τα Βραβεία Ευκράντη, που διοργανώθηκαν για 13η συνεχή χρονιά.

Φέτος η εκδήλωση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της επιβλητικής και ιστορικής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα.

Τα βραβεία διοργανώνονται από τα «Ναυτικά Χρονικά», που συμπληρώνουν φέτος 90 χρόνια παρουσίας στα ναυτιλιακά δρώμενα, με την αρωγή και τη στήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας της πολιτικής και οικονομίας.

Τα βραβεία με τη σειρά
που δόθηκαν:

Υποστήριξης της Ελληνικής Ναυτιλιακής Επιχειρηματικότητας: στην Pleiades Shipping Agents S.A. Η εταιρεία της οικογένειας Περατικού βραβεύτηκε για τη διαρκή και συστηματική στήριξη της «made in Greece» τεχνολογίας καθώς και για την εμπιστοσύνη που δείχνει έμπρακτα προς τις ελληνικές κατασκευάστριες εταιρείες του Πειραιά και των όμορων δήμων. Το βραβείο εκ μέρους της Pleiades Shipping Agents S.A. παρέλαβε ο κ. Μιλτιάδης Συννεφιάς, Technical Director της Pleiades Shipping Agents S.A., ο οποίος τόνισε: «Η ναυτιλία αποτελεί πηγή ζωής για τον πλανήτη μας και είμαστε περήφανοι που οι Ελληνες πρωτοστατούν στον κλάδο αυτό. Η ελληνική ναυτιλία απέκτησε προϊόντα καινότομα όσον αφορά τη νέα εποχή της ναυτιλίας με την επιβολή νέων κανονισμών για την προστασία του περιβάλλοντος».

Καλύτερης Στρατηγικής Επικοινωνίας: στον κ. Κωστή Φραγκούλη, ιδρυτή, πρόεδρο και CEO της Franman, πρόεδρο του Propeller Club Port of Piraeus και πρεσβευτή του Sailors’ Society στην Ελλάδα, ο οποίος δήλωσε: «Δικαίως τα φώτα πέφτουν πάνω στη ναυτιλία μας, που είναι υπ’ αριθμόν 1 στον κόσμο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από την ισχυρή ναυτιλία μας υπάρχει και ένα ναυτιλιακό cluster που πρωταγωνιστεί. Με τα μεγάλα και ευχάριστα νέα που ήρθαν από τον χώρο των ναυπηγείων το κλίμα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο και εύχομαι να σηματοδοτεί μια νέα εποχή ανάπτυξης για τη ναυτιλιακή μας βιομηχανία και βέβαια την οικονομία της χώρας».

Αρωγής στη Ναυτική Εκπαίδευση από Προσωπικότητα ή Φορέα: στην Kyklades Maritime Corporation. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αναγνώρισαν ότι η εταιρεία, ακολουθώντας το όραμα του ιδρυτή της Αριστείδη Αλαφούζου συνεχίζει με σταθερότητα -επί σειρά ετών- να υποστηρίζει τη δημόσια ναυτική εκπαίδευση καθώς και την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα με σεβασμό στην ελληνική ναυτική παράδοση. Το βραβείο εκ μέρους της Kyklades Maritime Corporation παρέλαβε ο διευθύνων σύμβουλός της Δημήτρης Πατρίκιος ο οποίος είπε: «Είναι ένα παραπάνω κίνητρο στις περαιτέρω προσπάθειες για την ανάπτυξη του δυναμικού μας. Για μας η εκπαίδευση συνιστά τον πυλώνα για τη συνέχιση της ναυτικής μας παράδοσης αλλά και για τη διαρκή εξέλιξη και βελτίωση του κλάδου μας. Η εκπαίδευση είναι το εισιτήριο για τη συνεχή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας, αλλά και για την καινοτομία του κλάδου και ανάδειξης του ρόλου της στην κοινωνία».

Καλύτερου Manager: στον κ. Ηρακλή Προκοπάκη, Senior Vice President και οικονομικό διευθυντή της Danaos Corporation. Οπως επισημαίνει η επιτροπή, «ο Ηρακλής Προκοπάκης αποτελεί μία από τις πιο αξιοσέβαστες μορφές της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, ο οποίος, μέσω της άρτιας τεχνικής και επιστημονικής του κατάρτισης, αλλά και της βαθιάς γνώσης για τη ναυτιλιακή βιομηχανία που κατέχει, έχει κερδίσει την εκτίμηση και την αναγνώριση από τα πλέον καταξιωμένα στελέχη της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας». Ο ίδιος επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς και με μεγάλη ταχύτητα, πάντα θεωρούσα και θεωρώ ότι η δια βίου εκπαίδευση αλλά και η παιδεία για την ανθρώπινη συμπεριφορά ήταν η σημαντικότερή μου υποχρέωση ως μάνατζερ. Κάθε σοβαρή επιχείρηση σήμερα οφείλει να σέβεται και να παράγει αξία για όλους».

Διεθνούς Προβολής της Ελληνικής Ναυτιλίας: στην κυρία Ιωάννα Προκοπίου, CEO  της  Sea Traders S.A. και ιδρύτρια της  Prominence Maritime S.A. Η κυρία Προκοπίου έχει αναδείξει επιτυχώς θέματα που αφορούν τη ναυτιλιακή βιομηχανία με γνώμονα την πράσινη μετάβαση. Με την πολυδιάστατη και δυναμική δράση της σε διεθνείς επιτροπές και fora, έχει αναδείξει τη σημασία ενός εποικοδομητικού διαλόγου ανάμεσα στα μέλη της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας. Αφορούν το μέλλον της ναυτιλίας των Ελλήνων, θεωρήθηκαν καινοτόμες, δημιουργικές και σύμφωνες με τις ανάγκες και της απαιτήσεις τόσο της σύγχρονης ναυτιλιακής βιομηχανίας όσο και της κοινωνίας που αυτή υπηρετεί. «Είναι χρέος μας να προσπαθούμε να προασπίσουμε τη ναυτιλία μας η οποία είναι το εθνικό μας προϊόν. Με κάνει πολύ περήφανη που είμαστε πρώτοι παγκοσμίως. Ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί πρέπει να βάλουμε το λιθαράκι μας ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη θέση μας ιδίως σε αυτή την εποχή που η ναυτιλία μας βάλλεται από πολλές πλευρές και λείπει μία οργανωμένη και ενωμένη φωνή», επεσήμανε η κυρία Προκοπίου.

Το Βραβείο «Mαριλένα Λασκαρίδη» για την αριστεία στον ναυτιλιακό πολιτισμό και την αρωγή στην ελληνική ναυτιλιακή κληρονομιά και παράδοση απονεμήθηκε στον συνταξιούχο ναυτικό Ιωάννη Μανουσάκη σε αναγνώριση της ανιδιοτελούς προσφοράς του στις κοινότητες της Τήλου και της Ρόδου, που σε μια δύσκολη συγκυρία, με τις δωρεές του προς το κοινωνικό σύνολο αποτέλεσε φωτεινό παράδειγμα και πρότυπο κοινωνικής προσφοράς για τους νέους και όχι μόνο. «Τον ευχαριστούμε πραγματικά για ό,τι έχει κάνει και για ό,τι συνεχίζει να κάνει και τον συγχαίρουμε από καρδιάς», ήταν τα συγκινητικά λόγια της κυρίας Σουζάνας Λασκαρίδη. Ο ίδιος είπε: «Θα είμαι πάντα έτσι όσο είμαι εν ζωή. Αγαθοεργής και φιλάνθρωπος».

Κοινωνικής Προσφοράς από Ναυτιλιακή Προσωπικότητα ή Φορέα: στην κυρία Αλίκη Περρωτή, εθνική ευεργέτιδα με πολυετή και πολυσχιδή προσφορά για τη βελτίωση των υποδομών υγείας, εκπαίδευσης και πολιτισμού της Ελλάδας. «Η χαμηλών τόνων, μακροχρόνια και συνεχής προσφορά της αποτελεί ένα σημαντικό εθνικό κεφάλαιο ευεργεσίας. Κάποιες φορές λένε ότι οι πράξεις μιλούν από μόνες τους», επεσήμαναν τα μέλη της Επιτροπής Βραβείων. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της η εγγονή της Θεοδώρα Βαλεντή.

Συνολικής Προσφοράς στη Ναυτιλία: στον κ. Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη, πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου και ναυτιλιακό πρεσβευτή Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αναγνώρισαν στον κ. Δημητριάδη-Ευγενίδη την άριστη διαχείριση του Ιδρύματος Ευγενίδου, με τη διοργάνωση πληθώρας επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών δράσεων, την προκήρυξη υποτροφιών για διακεκριμένους σπουδαστές, καθώς και τη στήριξη με κάθε τρόπο της ναυτικής και τεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. «Είναι μία ιδιαίτερη χρονιά, 200 χρόνια από την Επανάσταση, και για μένα προσωπικά, 20 χρόνια που έφυγε ο θείος μου Νίκος Βερνίκος-Ευγενίδης και 100 χρόνια από τη γέννησή του. Δεν αισθάνομαι ότι έχω κάνει τίποτα παραπάνω από την υποχρέωσή μου. Αλλά χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πατέρα μου, τη μητέρα μου, στον Βερνίκο-Ευγενίδη και στους συνεργάτες μου που χωρίς αυτούς δεν θα είχε γίνει τίποτα. Θέλω να εκφράσω την απόλυτη πίστη ότι η ναυτιλία των Ελλήνων θα τα καταφέρει στη στεριά στη θάλασσα. Εχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Σεβόμαστε από πού ξεκινήσαμε, δεν το ξεχνάμε ποτέ. Εχουμε ελπίδα στα νέα παιδιά».

Δείτε φωτογραφίες από τις βραβεύσεις

Ο Δημήτρης Πατρίκιος και η Αθηνά Κανελλάτου, Managing Director του γραφείου της MacGregor στην Ελλάδα και Director of Digital Solutions & Customer Co-creation της εταιρείας παγκοσμίως, χορηγού του βραβείου

Ο Κωστής Φραγκούλης και ο Κωνσταντίνος Οικονόμου, διευθύνων σύμβουλος της Marine Tours, χορηγού του βραβείου

Ο Ηρακλής Προκοπάκης και η Ελένη Πολυχρονοπούλου, διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Erma First, χορηγού του βραβείου

Ο Μιλτιάδης Συννεφιάς και ο Ηλίας Μάλλιος, υπεύθυνος Εξαγωγών της Seabright, χορηγού του βραβείου

Ο δρ Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης και ο Θεόφιλος Ξενακούδης, Director Worldwide Business Operations του Νηολογίου των Νήσων Μάρσαλ, χορηγού του βραβείου

Η Ιωάννα Προκοπίου με τον χορηγό του βραβείου Κώστα Μαχαίρα, Business Development Manager του νηολογίου της Νήσου Μαν.

Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της Αλίκης Περρωτή η εγγονή της Θεοδώρα Βαλεντή.

Δίπλα της ο Ιωάννης Σταματόπουλος, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ONEX Shipyards & Technologies Group, χορηγού του βραβείου

Η Σουζάνα Λασκαρίδη απονέμει το Βραβείο «Mαριλένα Λασκαρίδη» στον συνταξιούχο ναυτικό Ιωάννη Μανουσάκη

Κεντρική φωτογραφία κειμένου: Ο διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, υποναύαρχος Ιωάννης Καλογερόπουλος, παραλαμβάνει ενθύμιο από τον διευθυντή Σύνταξης των «Ναυτικών Χρονικών» Ηλία Μπίσια, αντίγραφο από το άγαλμα στον τάφο του Μ. Μπότσαρη από τη συλλογή Αθ. και Μ. Μαρτίνου, παρουσία του Αθανάσιου Μαρτίνου

Διαβάστε ακόμα: 

Πλειστηριασμοί: Τι έγινε με τη Village Roadshow και τα «ιμάτια» της ΗΛΕΑΘ

Μαίρη Χατζάκου / ΜΕΒΓΑΛ: Η απόλυτη κυρίαρχη στο επιχειρηματικό «Game of Thrones» της 20ετίας

Come back με… δισ. για εταιρείες σε αθλητική ένδυση & υπόδηση – Τα «χρυσά» συμβόλαια με αθλητές

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βραβεία Ευκράντη,vraveia efkranti