Βουτιά στην Ευρώπη με πιέσεις από Ιταλία-Wall Street

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω του γενικότερου αρνητικού κλίματος στις αγορές, με τη Wall Street να δίνει το «σύνθημα» για ρευστοποιήσεις.

Το δολάριο καλπάζει στον απόηχο της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, με το ευρώ να βουτάει στο 1,126, ενώ οι αγορές αγγίζουν πλέον κι επίσημα επίπεδα διόρθωσης.

Τις βαρύτερες απώλειες στην Ευρώπη κατέγραψε ο DAX στη Φρανκφούρτη με τις βιομηχανίες να πλήττονται εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας στη

Γερμανία, ενώ στο επίκεντρο παραμένει ο εμπορικός πόλεμος.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε «βουτιά» 1,77% κι έκλεισε στις 11.325,44 μονάδες.

Τόσο το CSU όσο και το CDU διανύουν μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο μετά την πανωλεθρία που υπέστησαν στις εκλογικές αναμετρήσεις σε Βαυαρία και Έσση.

Την ίδια ώρα το Brexit εξακολουθεί να «πονοκεφαλιάζει» τους επενδυτές ενώ στο προσκήνιο βρίσκεται το ιταλικό σίριαλ, καθώς αύριο εκπνέει το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αλλαγές στον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019, ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμού «ανεβάζει» τον στόχο του ελλείμματος στο 2,6%.

Η Κομισιόν δηλώνει αποφασισμένη να εξαντλήσει την αυστηρότητά της και να κινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία.

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 1,05% κι έκλεισε στις 19.055,92 μονάδες.

Επιδείνωση κατέγραψε η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει άνοδο στο 3,46%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 1,01% χαμηλότερα, στις 362,03 μονάδες.

O FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,74% στις 7.053,08 μονάδες, με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit να παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,93% κι έκλεισε στις 5.059,09 μονάδες.

Ιδιαίτερες πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου (-3,6%), με την Infineon να υποχωρεί κατά 7,8%, εν μέσω ανησυχιών για μείωση της ζήτησης, ενώ της SAP κατέγραψε απώλειες 4,8%, στον απόηχο deal για την εξαγορά της Qualtrics, έναντι 8 δισ. δολ.

Ωστόσο, οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου κατέγραψαν κέρδη, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν προσπάθεια ανάκαμψης, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Η μετοχή της ΒΡ έκλεισε με άνοδο 0,8%, ενώ της Royal Dutch Shell ενισχύθηκε κατά 0,3%.

Keywords
Τυχαία Θέματα