Βιοχάλκο: Εν αναμονή εγκρίσεων για την Επενδυτική Ακινήτων

Της Στεφανίας Σούκη

Εν αναμονή των λοιπών εγκρίσεων ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη σύσταση της Εταιρείας Επενδύσεων Ακινήτων Noval για την εν συνεχεία αυτόνομη είσοδό της στο Χρηματιστήριο βρίσκεται η διοίκηση της Βιοχάλκο.

Όπως διευκρίνισε χθές η διοίκηση στη σχετική παρουσίαση του ομίλου στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια στην παρούσα φάση πότε θα ληφθούν οι τελικές εγκρίσεις (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Νοεμβρίου του 2018 η Noval έλαβε την αρχική άδεια

λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία και ως Οργανισμός Εναλλακτικών Επενδύσεων με εσωτερική διαχείριση). Η σύσταση της Noval Property ΑΕΕΑΠ βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ως προς τις δραστηριότητες πάντως του ομίλου στον κλάδο των ακινήτων, την περυσινή χρονιά, ο κύκλος εργασιών από τα ακίνητα ανήλθε σε 8,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 8% έναντι του 2017. Οι ζημιές προ φόρου εισοδήματος διαμορφώθηκαν σε 1,5 εκ. ευρώ, έναντι κέρδους 0,1 εκ. ευρώ το 2017, «λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών σε συνδυασμό με τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα, ως επακόλουθο των εν εξελίξει έργων ανάπτυξης ακινήτων, που στοχεύουν στη βέλτιστη χρήση και στην αύξηση των εσόδων από μισθώσεις από ακίνητα που επί του παρόντος είναι σε αδράνεια».

Το 2018, το εμπορικό κέντρο River West|IKEA κατέγραψε αύξηση εσόδων από μισθώματα και επισκεψιμότητας κατά 6,5% και 10%, αντίστοιχα, ενώ το τρέχον ποσοστό πληρότητας είναι 100%. Παράλληλα, το εμπορικό πάρκο Mare West πέτυχε αύξηση εσόδων μισθώσεων και επισκεψιμότητας κατά 5% και 10%, αντίστοιχα.

Άλλες αξιοσημείωτες εξελίξεις το 2018 στον κλάδο περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση των εργασιών κατεδάφισης στο μακροχρόνιας μίσθωσης ακίνητο Μουζάκη, ενώ ο κύκλος εργασιών και τα ποσοστά πληρότητας του ξενοδοχείου «Wyndham Grand Athens» και του κτιρίου επιπλωμένων δωματίων-διαμερισμάτων «K29» ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Επίσης, ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες σε ένα κτίριο γραφείων το οποίο απέκτησε περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) και οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2019, με το ποσοστό πληρότητας να ανέρχεται περίπου σε 90% κατά την αποπεράτωση, ενώ αποκτήθηκε ένα νέο κτίριο γραφείων επιφάνειας 1.700 τ.μ. στο Μαρούσι μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, μελλοντικά, ο κλάδος θα επικεντρωθεί στην περαιτέρω αύξηση των εσόδων από μισθώματα και της επισκεψιμότητας του River West|IKEA και του Mare West, μέσω νέων επικοινωνιακών και προωθητικών στρατηγικών. Εξελίξεις αναμένονται αναφορικά με τα σχέδια επέκτασης του River West, ενώ στο Mare West έχει προγραμματιστεί η κατασκευή ενός αθλητικού-ψυχαγωγικού πάρκου επιφάνειας 7.000 τ.μ..

Το 2019, αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή ενός εμπορικού κτιρίου επιφάνειας 23.000 τ.μ. στο ακίνητο Μουζάκη, ενώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έχει προγραμματιστεί η αποπεράτωση συγκροτήματος γραφείων, το οποίο επίσης θα είναι περιβαλλοντικά πιστοποιημένο κατά LEED. Σύμφωνα με τη διοίκηση, «διαφορετικές επιλογές ανάπτυξης βρίσκονται υπό διερεύνηση αναφορικά με τα υπόλοιπα ακίνητα, παράλληλα με πιθανές νέες επενδύσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα