Βερνίκος (ΟΚΕ): Ποιος εχέφρων Έλληνας θέλει να είναι φορολογικός κάτοικος της Ελλάδας;

Επευφημώντας οποιαδήποτε καινοτομία, ο πρόεδρος της Κοινωνικής και Οικονομικής Επιτροπής (ΟΚΕ) κ. Γιώργος Βερνίκος δεν έκρυψε το θαυμασμό του για την ΟΚΕ της Κίνας που εκπόνησε πενταετές πρόγραμμα, προωθώντας την τεχνολογία και την καινοτομία. Αντίθετα οι Κινέζοι κοινωνικοί εταίροι θεώρησαν ότι δεν πρέπει να επενδυθούν κονδύλια , ούτε να ανοίξουν νέες φθηνές θέσεις στη βιομηχανία.

«Ενδεικτικό της δυναμικής του

εξερχόμενου τουρισμού της Κίνας - είπε χαρακτηριστικά- είναι ότι οι Κινέζοι ξοδεύουν 261 δις δολάρια για τουριστικά ταξίδια, με δεύτερους τους Αμερικανούς με 122 δις και τρίτους τους Γερμανούς με 81 δις δολάρια»

«Βιώνουμε την αέναη μάχη του παλιού με το νέο, κυρίως λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας» τόνισε ο κ. Βερνίκος σε άτυπη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, αναφερόμενος συμβολικά στις Γιγαντομαχίες που απεικονίζονται στις μετώπες του Παρθενώνα.

Ο πρόεδρος της ΟΚΕ αναφέρθηκε στην απαράδεχτη κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες την εποχή των μνημονίων η οποία έχει ως αποτέλεσμα να θεωρούνται από τους δυστυχέστερους λαούς στο πλαίσιο διεθνών ερευνών.

«Ποιος εχέφρων Έλληνας πολίτης , θέλει να διέπεται από το φορολογικό καθεστώς που ισχύει στη χώρα; - αναρωτήθηκε- Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες εταιρίες διαλέγουν ως βάση τους του εξωτερικό».

Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του πιο τυχερό καθώς δραστηριοποιείται στον τομέα των τουριστικών επιχειρήσεων ο οποίος αποτυπώνει ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης.

«Οι επαγγελματίες του τουρισμού -τονίζει -στέλνουν και φέτος θετικά μηνύματα παρότι έχουν υποστεί τεράστια αφαίμαξη από τις εισφορές και τη φορολογία»

Οι παράγοντες του τουρισμού εκτιμούν ότι η αύξηση των αφίξεων θα κυμανθεί στο 10%. Συγκεκριμένα έχει ήδη αυξηθεί κατά 21% η κράτηση αεροπορικών θέσεων προς τα περιφερειακά αεροδρόμια.

«Ενισχύονται οι αγορές που παραδοσιακά προτιμούν την Ελλάδα όπως η Γερμανία και η Αγγλία – επισημαίνει ο κ. Βερνίκος -ενώ αξιοζήλευτες προοπτικές έχει και ο θαλάσσιος τουρισμός , το yachting . Σε αυτό συμβάλλει η digital κράτηση που διευκολύνει τον τουρίστα σε όποιο μέρος και αν βρίσκεται. Πιο εύκολα θα καλέσει ένα σκάφος να κάνει να εξερευνήσει τα νησιά απ΄ότι στο παρελθόν.»

Η ώρα της συμφωνίας για τα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο

Εδώ και ενάμισι έτος η ΟΚΕ εκπονεί, όπως της ζητήθηκε από την Ελληνική Βουλή ,ένα επίπονο σχέδιο ανάπτυξης οι άξονες του οποίου θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα ( 14 Φεβρουαρίου) στο Ζάππειο.

Ο κ. Βερνίκος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταφέρει και η ελληνική ΟΚΕ που πολλές φορές κατηγορείται ως αναποτελεσματική, να παρουσιάσει ένα υλοποιήσιμο αναπτυξιακό σχέδιο με συγκεκριμένες θέσεις σε κρίσιμους τομείς με στόχο να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τη βαθιά και πολυεπίπεδη κρίση που βιώνει.

Ο πρόεδρος της ΟΚΕ δεν έκρυψε ότι στις συνεδριάσεις της επιτροπής ακούστηκαν προβληματισμοί για την κατάρρευση της κοινωνίας εξαιτίας της εσωτερικής υποτίμησης που επέβαλαν οι δανειστές.

Οι κοινωνικοί εταίροι και οι κοινωνία των πολιτών στο κείμενο του σχεδίου θα επισημάνουν ότι υπάρχει ανάγκη για μείωση της ανεργίας και δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης . Είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας εξωστρεφούς οικονομίας που θα βασίζεται στις επενδύσεις τη γνώση και την καινοτομία. Επιβάλλεται επίσης ο επανασχεδιασμός του εκπαιδευτικού συστήματος , μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση και ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Τέλος είναι αναγκαία η αντιμετώπιση της πολυνομίας και η διαμόρφωση ενός σταθερού και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος .

Keywords
Τυχαία Θέματα