Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό ανοίγει την πόρτα στις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας στρώνει το χαλί σε ξένους επενδυτές που θέλουν ένα κομμάτι από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο

Καταγράφοντας μια σημαντική παρέκκλιση από τις πολιτικές του προέδρου Nicolas Maduro και του τελευταίου προκάτοχού του Hugo Chavez, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Juan Guaido θέλει να επιτρέψει σε ξένους ερευνητές να διενεργήσουν έρευνες χωρίς να συνεργαστούν με

την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία, δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος στο συνέδριο CERAWeek της IHS Markit την Τρίτη.

Κατά την περίοδο Chavez, οι κατασχέσεις ξένων περιουσιακών στοιχείων εκδίωξαν εταιρείες όπως η Exxon Mobil Corp. και η ConocoPhillips από τη χώρα και επιβάρυναν την κυβέρνηση με δισεκατομμύρια δολάρια σε υποχρεώσεις προς αποζημίωση. Καθώς το κράτος αυτό οδηγείτο στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό χάος, τα κοιτάσματα πετρελαίου και οι υποδομές της Βενεζουέλας παραμελήθηκαν και λιμοκράτησαν μετρητά, οδηγώντας σε καταστροφική πτώση.

Σε μια συζήτηση με συναισθηματική φόρτιση, οι στρεφόμενες εναντίον του Maduro παρατηρήσεις του πρεσβευτή Carlos Vecchio διακόπηκαν με χειροκροτήματα πέντε- έξι φορές. Σε ορισμένες στιγμές, οι Vecchio και Luisa Palacios, πρόεδρος της κρατικής εταιρείας Citgo Petroleum Corp., εμφανίστηκαν κόντεψαν να δακρύσουν.

"Πρέπει να ανοίξουμε τη βιομηχανία πετρελαίου σε ιδιωτικές επενδύσεις χωρίς τη συμμετοχή της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας", ανέφερε ο Ricardo Hausmann στη διάσκεψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα