Παραιτήθηκε η αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης, για να εκτονώσει την πολιτική κρίση

Η διαμάχη που έπληξε την ιρλανδική κυβέρνηση και απειλούσε τις συνομιλίες του Brexit κλιμακώθηκε, καθώς η δημοσιοποίηση πληθώρας μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απειλούσε να επιβαρύνει περισσότερο τη θέση της βαλλόμενης αντιπροέδρου του υπουργικού συμβουλίου, ΄μεχρι που η ίδια αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή της.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Frances Fitzgerald αντιμετώπιζε πρόταση δυσπιστίας στις 8 μ.μ. περίπου την Τρίτη στο Δουβλίνο σχετικά με το χειρισμό της διαμάχης για καταγγελίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την κυβέρνηση μειοψηφίας σε κατάρρευση. Σε αυτή την περίπτωση,

θα διεξαχθούν εκλογές τον επόμενο μήνα, είπε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Leo Varadkar.

Ο Varadkar και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης συναντήθηκαν τη Δευτέρα, εν μέσω ενδείξεων ότι και οι δύο πλευρές ήταν ανήσυχες, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν εκλογές με διακύβευμα αυτή την υπόθεση. Αυτές οι ελπίδες μπορεί να έχουν εξανεμιστεί, αφού τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που κυκλοφόρησαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης έδειχναν ότι η Fitzgerald μπορεί να γνώριζε περισσότερα ό, τι είχε φανεί νωρίτερα για κακοδιοίκηση και διαφοθορά στη στρατηγική της αστυνομικής διοίκησης.

"Πρέπει να της δοθεί η ευκαιρία να παράσχει εξηγήσεις" σε ανεξάρτητη έρευνα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Simon Coveney, σε συνέντευξή του στο RTE. "Εάν της δώσουμε την ευκαιρία να το κάνει αυτό, ίσως οι εξηγήσεις να αποδειχθούν επαρκείς. Τώρα, δεν έχουμε υπόψη μας όλα τα γεγονότα."

Η Fitzgerald είπε ότι δεν έκανε τίποτα κακό και, αργά τη Δευτέρα, οι σημαντικότεροι συνάδελφοί της στην κυβέρνηση συνέχισαν να την υπερασπίζονται δημοσίως. Ωστόσο το μεσημέρι της Τρίτης η ίδια αποφάσισε κατόπιν πιέςσεων των στελεχών του κόμματός της, να υποβάλλει την παραίτησή της, σε μια επιχείρηση εκτόνωσης της κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα