Τσίπρας: Αν είμαστε σοβαροί μπορεί να πιάσουμε τους στόχους

Σοβαρότητα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα ώστε στη συνέχεια να υπάρξει μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο ζήτησε από τους υπουργούς ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Μεγάλη Πέμπτη.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση ο κ. Τσίπρας τους είπε ότι είναι πολύ πιθανό να πιάσουμε το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα «αρκεί να δουλέψουμε σοβαρά».

Παράλληλα

χαρακτήρισε «υπερασπίσιμη στο σύνολο της τη συμφωνία» του Eurogroup της Μάλτας.

Κατά την εκτίμησή του η συμφωνία μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη και γι' αυτό φέρεται να ζήτησε «μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση» που, όπως είπε, στους υπουργούς πρέπει να είναι ουσίας και όχι επικοινωνιακή κάνοντας λόγο για «χρυσή ευκαιρία μετά το κλείσιμο της συμφωνίας».

Ο πρωθυπουργός κατά τις ίδιες πληροφορίες παρουσίασε το περίγραμμα της συμφωνίας της Μάλτας τονίζοντας εκτός από το μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο ότι περιλαμβάνει:

- την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από το Σεπτέμβρη του 2018
- το ότι δεν αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων
- το «όχι» στην ανταπεργία
- ότι τέθηκαν εκτός συζήτησης τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο επιβεβαιώνοντας εμμέσως την παραχώρηση των λιγνιτικών μονάδων
- το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης χωρίς περικοπές επιδομάτων που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός των δανειστών
- τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε και τα επόμενα βήματα για την επίτευξη της συμφωνίας, το χρέος και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης υποστηρίζοντας ότι οι προκαταρκτικές συζητήσεις για το χρέος θα γίνουν στις 21 - 22 Απρίλη στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.

Στη συνέχεια θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και μετά κατά τον Αλέξη Τσίπρα είναι πιθανό και ένα έκτακτο Eurogroup αρχές Μαΐου για την την έγκριση της συμφωνίας και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αυτός είναι κατά τον ίδιο ο δρόμος που θα ανοίξει ώστε να δοθεί η πολιτική δυνατότητα στην ΕΚΤ για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Ωστόσο ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει πίεση από την κοινωνία λόγω της λιτότητας «αλλά πολιτικά έχουμε το μομέντουμ» ζητώντας από τους υπουργούς να το αξιοποιήσουν προκειμένου να υπάρξει αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Από την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα δεν έλειψαν και οι κατευθυντήριες γραμμές προς τους υπουργούς από τους οποίους ζήτησε:

- να μην υπάρξει καμιά κωλυσιεργία και να γίνει υπέρβαση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για να επιταχυνθούν τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ.

- κατάλογο έργων που οφείλουν να προωθηθούν ώστε να υπάρξουν άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα (στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις υποδομές, στα δίκτυα, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή).

- να υπάρξουν προτεραιότητες και τάχιστη υπέρβαση όλων των εμποδίων

- να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα ΕΣΠΑ.

- να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

- να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα καταπολέμησης της διαρθρωτικής ανεργίας

- να προστατευθούν οι εργαζόμενοι με συνέχεια της καλής δουλειάς «όσο μας επιτρέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο»

- να συνεχιστεί η καλή δουλειά στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας. Ειδικά για την Παιδεία πρέπει το μέτρο σύγκρισης να είναι η επιτυχημένη έναρξη της σχολικής χρονιάς, 2016 - 2017. Να ανοίξουν, δηλαδή, τα σχολεία στην ώρα τους με εκπαιδευτικούς και βιβλία.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε με ευθύνη της Αντιπροεδρίας, του Υπουργού Συντονισμού της ΓΓ Κυβέρνησης, και του ΓΓ Πρωθυπουργού να υπάρξει εντός 15 ημερών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο (πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία) αλλά και για τις μεγάλες θεσμικές τομές σε :

Σύνταγμα
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση
Πρωτοβάθμια Υγεία

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα