Τριγμοί στις διεθνείς αγορές καθώς ο Τραμπ «χοντραίνει» την εμπορική κόντρα

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η Wall Street παρά τα αρχικά κέρδη αλλά και τα εντυπωσιακά στοιχεία για την απασχόληση, καθώς ο Τραμπ ξαναχτύπησε με νέους δασμούς, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο και στέλνοντας κύματα αναταράξεων στις αγορές.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε επιπλέον $267 δισ. δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, σε συνέχεια των $200 δισ. δασμών. Μάλιστα ο Τραμπ ανήγγειλε τους δασμούς μέσα από το προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One) ταξιδεύοντας προς Νέα

Υόρκη.

Ο Dow Jones βούτηξε ακαριαία κατά 100 μονάδες στον απόηχο της είδησης.

«Η εφαρμογή των δασμών ύψους 200 δισ. δολαρίων είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη, καθώς εξαρτάται από το τι θα συμβεί. Σιχαίνομαι που το κάνω αυτό, αλλά θα πρέπει να προσθέσω ότι «περιμένουν στην ουρά» δασμοί επιπλέον 267 δισ. δολαρίων στις κινεζικές εισαγωγές», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Εφόσον ο Τραμπ πραγματοποιήσει την απειλή του τότε οι δασμοί που θα επιβληθούν στην Κίνα θα ξεπερνούν το ύψος των εισαγωγών κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ. Βάσει των επίσημων στοιχείων των ΗΠΑ η αξία των εισαγωγών κινεζικών προϊόντων έφθασε το 2017 στα 505 δισ. δολάρια!

Στον απόηχο της είδησης, ο βιομηχανικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, ενώ πτωτικός γύρισε και ο Nasdaq, παρότι νωρίτερα ανέκαμπτε μετά και τις απώλειες των τελευταίων συνεδριάσεων.

Καταρρέει η Tesla και ο Musk καπνίζει... χόρτο

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,30% ή 78 μονάδες στις 25.917 περιορίζοντας τις αρχικά βαρύτερες απώλειες του, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,22% στις 2.871 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,25% στις 7.902 μονάδες, με «βαρίδι» την Tesla η οποία βούτηξε 6,3% εν μέσω κρίσης στην εταιρεία μετά την παραίτηση ανώτατων στελεχών αλλά και... το χόρτο που κάπνισε ο Elon Musk σε live εκπομπή.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones υποχώρησε 0,2%, ο S&P 1% και ο Nasdaq 2,55%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Exxon Mobil (+1,7%) και Pfizer (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (-1,8%) και Travelers (-1,3%).

Να σημειωθεί πως ιδιαίτερα ικανοποιητικά υπήρξαν τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, όπου καταγράφηκαν νέες θέσεις εργασίας, αυξημένη απασχόληση και άνοδος στους μισθούς. Μάλιστα η ανεργία στους Αφροαμερικανούς βρίσκεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα, χαμηλή μεταβλητότητα και οριακές απώλειες για Euro Stoxx, καθώς η είδηση των δασμών δεν πρόλαβε το κλείσιμο των αγορών.

Περίμενε το κλείσμο της Ευρώπης ο Τραμπ

Φαίνεται πως ο Τραμπ επέλεξε -δικαιολογημένα- να ανακοινώσει τους δασμούς (οι οποίοι αναμένονταν χωρίς όμως να είναι γνωστό το νούμερο) αφού πρώτα θα έκλεινε η Ευρώπη, προκειμένου να περιορίσει τους κραδασμούς, εξουδετερώνοντας με την πάροδο του Σαββατοκύριακου το όποιο «πανικόβλητο» ξεπούλημα.

Ο Stoxx 600 άλλωστε είχε ήδη καταγράψει τη χειρότερη εβδομαδιαία βουτιά του από το Μάρτιο. Νωρίτερα οι μετοχές σε Ιαπωνία και Ασυτραλία υποχώρησαν επίσης, ενώ κέρδη κατέγραψε το κινεζικό χρηματιστήριο.

Το μεγαλύτερο σφυροκόπημα ωστόσο δέχονται οι αναδυόμενες αγορές, οι οποίες συμπλήρωσαν επτά συνεχόμενες ημέρες ισχυρών απωλειών. Ο σχετικός δέικτης MSCI Emerging Markets έχει εισέλθει σε «εδάφη» bear market, έχοντας υποχωρήσει πλέον κατά 20% από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη.

Σημειώνεται πως bear market θεωρείται άτυπα η διόρθωση (πτώση) της τάξεως του 20%.

Κερδίζει και πάλι έδαφος το δολάριο - Σφυροκόπημα στις αναδυόμενες αγορές

Την ίδια στιγμή το δολάριο κερδίζει και πάλι έδαφος έναντι όλων των κύριων ανταγωνιστών του (ο δείκτης δολαρίου DXY σκαρφαλώνει στις 95,40 μονάδες), πλήττοντας περαιτέρω και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, τα οποία φλερτάρουν με νέα ιστορικά χαμηλά.

Μεταξύ αυτών τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται η τουρκική λίρα (6,4), το πέσο Αργεντινής (37), η ινδική ρουπία (72), το αφρικανικό ραντ (15,25) και το υπεράκτιο κινεζικού γουάν (6,87). Τα νούμερα αποτελούν ισοτιμία του εκάστοτε νομίσματος έναντι δολαρίου.

Το αμερικανικό νόμισμα δέχεται νέα ώθηση από τα σχόλια των επικεφαλής της Fed, οι οποίοι δίνουν σήμα για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, μετά και τα εντυπωσιακά στοιχεία απασχόλησης των ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν νέες θέσεις εργασίας, χαμηλότερη ανεργία και αύξηση μισθών.

Οι προσδοκίες για σύσφιξη νομισματικής πολιτικής εκτοξεύουν όμως και τις αποδόσεις των ομολόγων, με το 10ετές σήμερα να φτάνει το 2,94% με +2%.

Την ίδια ώρα το αργό πετρέλαιο υποχωρεί κατά 1% στα 67 δολάρια/βαρέλι, ενώ ο χρυσός παραμένει αμετάβλητος στα 1.204 δολάρια/ουγγιά.

Εβδομαδιαίες απώλειες 2,2% στις ευρωαγορές

Με οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωαγορές, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,08% υψηλότερα, στις 373,77 μονάδες.

Ωστόσο, στο σύνολο της εβδομάδας, ο δείκτης διολίσθησε κατά 2,2%.

O DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,04% στις 11.959,63 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε απώλειες 0,56% και έκλεισε στις 7.277,70 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με άνοδο 0,16% στις 5.252,22 μονάδες.

Παράλληλα, ο δείκτης IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,41% στις 9.171,20 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 0,39% κι έκλεισε στις 20.447,69 μονάδες.

Πιέσεις δέχτηκε ο κλάδος ταξιδιών και ψυχαγωγίας, στον απόηχο υποβαθμίσεων μετοχών, συμπεριλαμβανομένης εκείνης της Sodexo, η οποία υποχώρησε κατά 2,4%.

Χαμηλότερα κινήθηκαν και οι τράπεζες, σημειώνοντας απώλειες 0,9%, με τη μετοχή της Deutsche Bank να καταγράφει απώλειες 1,5%, στον απόηχο δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι η κινεζική HNA σκοπεύει να πουλήσει το μερίδιό της στην τράπεζα, ύψους 7,6%.

Την ίδια ώρα, πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές άσκησαν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία της Ευρωζώνης, με την Eurostat να προχωρά σε επί τα χείρω αναθεώρηση των δεδομένων για την ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου του 2018.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 2,1% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017, έναντι ετήσιας ανόδου 2,4% του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, και έναντι των αρχικών εκτιμήσεων της Eurostat για 2,2%.

Εν τω μεταξύ, απογοητευτικά ήταν ορισμένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας υποχώρησε κατά 1,1% σε μηνιαία βάση, έναντι πτώσης 0,7% του προηγούμενου μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν σημειωθεί άνοδος της τάξεως του 0,2%.

Παράλληλα, την πρώτη τους πτώση μετά από τρεις συνεχόμενους μήνες ανόδου κατέγραψαν οι εξαγωγές της Γερμανίας τον Ιούλιο του 2018, την ίδια στιγμή που οι εισαγωγές αυξήθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές σημείωσαν απροσδόκητη πτώση 0,9% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 2,8%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να περιοριστεί στα 15,8 δισ. ευρώ, από 19,3 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Μειωμένο εμφανίστηκε το εμπορικό έλλειμμα και της Γαλλίας, στα 3,49 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2018, από 6 δισ. ευρώ πέρυσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα