Τουρκία: Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα μετά την τραπεζική κρίση

Σε συνομιλίες βρίσκονται σήμερα Σάββατο, οι αξιωματούχοι από την τουρκική τραπεζική ρυθμιστική αρχή και κάποιες τράπεζες καθώς το τραπεζικό σύστημα καταρρέει και το εθνικό νόμισμα έχει δεχθεί το μεγαλύτερο σοκ από το 2001.

Ο Οργανισμός Τραπεζικής Εποπτείας και Εποπτείας, γνωστός ως BDDK, δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση για το Σάββατο και ότι οι διαβουλεύσεις με τις τράπεζες

είναι οι συνήθεις.

Τέσσερα άτομα με γνώση επί του θέματος, δήλωσαν την Παρασκευή, ότι ο ρυθμιστικός φορέας τους είχε ζητήσει να μελετήσουν τις επιπτώσεις των διαταραχών των επιτοκίων και των συναλλαγματικών ισοτιμιών και να προγραμματίσουν μια τηλεδιάσκεψη το Σάββατο. Είπαν επίσης, ότι αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση ρευστότητας στη χώρα.

Σε δύο τράπεζες, οι πελάτες δεν μπορούσαν να λάβουν ξένο νόμισμα, διότι τα υποκαταστήματα περιμένουν την αναπλήρωση από τα κεντρικά. Μία τράπεζα δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αίτημα ανάληψης 5.000 δολαρίων. Οι πηγές ανέφεραν σημαντική αύξηση των αιτήσεων για αποσύρσεις συναλλάγματος.

Και άλλοι τραπεζίτες επιβεβαίωσαν επίσης την αύξηση της ζήτησης για ξένο νόμισμα, επικαλούμενοι τον φόβο του κοινού ότι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μέτρα όπως έλεγχοι κεφαλαίου για την αποφυγή μιας κρίσης. Η τουρκική κυβέρνηση, όμως, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα επιβάλει ελέγχους κεφαλαίου.

Ορισμένες τράπεζες αναγκάζονται να παραγγέλλουν μετρητά από το εξωτερικό για να καλύψουν τη ζήτηση των πελατών, σύμφωνα με πηγή.

Οι Τούρκοι κατέχουν κατά παράδοση ένα μεγάλο μέρος της αποταμίευσής τους σε ξένα νομίσματα ως προστασία έναντι του πληθωρισμού και των περιόδων νομισματικής αδυναμίας. Περίπου το ήμισυ των καταθέσεων του τραπεζικού συστήματος είναι σε δολάρια ή ευρώ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα ρυθμιστικά στοιχεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα