Το στριπτίζ του πολιτικού συστήματος

Το σημερινό πρώτο θέμα της εφημερίδας με τα άκρως αποκαλυπτικά στοιχεία για τον προς φορολόγηση θησαυρό που κρύβουν τα εμβάσματα που εστάλησαν τα τελευταία τρία χρόνια στο εξωτερικό φανερώνει δύο πράγματα. Πρώτα τα καλά νέα: ότι λεφτά (προς φορολόγηση) υπάρχουν - και μάλιστα πολλά. Αντί λοιπόν να φορολογούμε τις στάνες, τα βοσκοτόπια, τα διαμερισματάκια και τον αέρα που αναπνέουμε, ελαχιστοποιώντας τις ελπίδες ανάκαμψης της οικονομίας, ας πιάσουμε τα χοντρά.

Αν 400 άτομα έχουν στείλει έξω, χωρίς να δικαιολογείται από τις φορολογικές τους δηλώσεις, 1 δισ. ευρώ, ας τους πάρουν το 35%-40% να μαζέψουμε από κει 300 με 400 εκατ. ευρώ. Και φυσικά ας δουν και το μεγάλο νούμερο, δηλαδή ότι από τα 22 δισ. ευρώ που έφυγαν από τη χώρα, τα 9 δισ. δεν δικαιολογούνται, άρα είναι αδήλωτα. Εφόσον μέσα στο 2014 εισπράξουν το 35% ως φόρο, θα βάλουν στα ταμεία περί τα 3 δισ. ευρώ. Εστω και στις φορολογικές αρχές να προσφύγουν οι οφειλέτες, θα πρέπει, για να κριθούν ευνοϊκότερα, να προκαταβάλουν το 50%. Προσοχή, τα χρήματα αυτά είναι «ζεστά», ήτοι υπάρχουν στις ξένες τράπεζες και εστάλησαν μέσα στην τελευταία τριετία. Αρα οι κάτοχοί τους δεν είναι παλαιοί οφειλέτες που δεν έχουν σήμερα να πληρώσουν, έχουν χρεοκοπήσει κ.λπ., αλλά πλούσιοι.

Το δεύτερο θέμα που αναδεικνύεται από τα στοιχεία του ρεπορτάζ είναι ότι το πολιτικό μας σύστημα ή παντελώς ανίκανο είναι ή απολύτως ένοχο. Αντί να έχουν... πιάσει από τον λαιμό τον υπουργό Οικονομικών να τελειώνει μ’ αυτή τη δουλειά και να πάρει τους φόρους από αυτούς και όχι από τις στάνες, ασχολούνται με ανοησίες. Για να δούμε, λοιπόν, αν ο ΣΥΡΙΖΑ, ως η μείζονα αξιωματική αντιπολίτευση, μετά το δημοσίευμα αυτό θα ζητήσει στη Βουλή εξηγήσεις. Για να δούμε, όμως, τι θα κάνουν και τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά και οι... ζωηροί βουλευτές της Ν.Δ. που δεν χάνουν την ευκαιρία να αντιπολιτευθούν.

Blogger Τάσος Καραμήτσος
Keywords
Τυχαία Θέματα