Το ψηφιακό γήπεδο, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και οι αιμοδότες συνδρομητές

Από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90 στην Ευρώπη το παραδοσιακό γήπεδο έδωσε την θέση του σε εκείνο της ψηφιακής εποχής. Η θριαμβευτική είσοδος της δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης και η κυριαρχία της στον τομέα της οικιακής ψυχαγωγίας άλλαξε μια για πάντα τον τρόπο που πηγαίνουμε γήπεδο και βλέπουμε ποδόσφαιρο. Μαζί, ήρθαν και το καλύτερο θέαμα, τα καλύτερα στάδια, οι καλύτεροι παίκτες, οι περισσότερες ζωντανές μεταδόσεις ποδοσφαιρικών συναντήσεων και δίχως άλλο, περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στους οπαδούς των ομάδων. Όλα αυτά έγιναν πραγματικότητα λόγω των εσόδων από τα τηλεοπτικά

δικαιώματα που πούλησαν οι ομάδες και οι συνεταιρισμοί τους στα μεγάλα συνδρομητικά δίκτυα.

Με σχετική καθυστέρηση ακολούθησε ασθμαίνοντας και η Ελλάδα ... Μόνο που έχασε και το μέτρο και την λογική στη συνέχεια – αφήνοντας το κομμάτι της επιχειρηματικότητας κατά μέρος προκειμένου να αναβιώσει ένας παλαιός και ξεπερασμένος οπαδισμός! Είπαμε και το επαναλαμβάνουμε: Τα πάντα γύρω από το ποδόσφαιρο κινούνται με ...καύσιμο που λέγεται τηλεοπτικά δικαιώματα. Αλλά, εκείνα για να υπάρξουν και να αποδώσουν χρειάζεται ένα σταθερό περιβάλλον όπου η αρχή και το τέλος είναι το θέαμα. Επαναλαμβάνουμε: Το θέαμα !!! Δίχως θέαμα, τηλεοπτικά δικαιώματα δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Το θέαμα – και το ποδόσφαιρο στις μέρες μας είναι θέαμα – χρειάζεται κανόνες. Π.χ Να παίζεται ποδόσφαιρο στο γήπεδο. Η ακόμη περισσότερο, να μην υπάρχει βία, επεισόδια, διακοπές. Επιπλέον, η κανονικότητα της λειτουργίας του θεάματος να είναι πλήρως εξασφαλισμένη: Να μην σέρνεται μια διαρκής αμφισβήτηση των συστατικών του θεάματος στηριγμένη στις δηλώσεις των ποδοσφαιρικών παραγόντων, στις σκοπιμότητες των media, στις αστοχίες, τα λάθη και τις ανεπάρκειες των διαιτητών, τον αντι-επαγγελματισμό των ποδοσφαιριστών, στις παρεμβάσεις των πολιτικών.

Στην Ελλάδα η Nova επένδυσε και συνεχίζει να επενδύει στο ποδόσφαιρο ως ένα καθαρά εμπορικό προϊόν. Μάλιστα, όπως η ίδια έχει δηλώσει παλαιότερα, «από το 2009 που ξεκίνησε η Σύμβαση της Nova με τη Super League το ΑΕΠ της χώρας έχει μειωθεί κατά περίπου 25%. Όμως, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η Nova όχι μόνο συνεχίζει να πληρώνει το ίδιο τίμημα στη Super League -αποτελώντας, πλέον, ουσιαστικά το μοναδικό χρηματοδότη της- αλλά επενδύει διαρκώς περισσότερα χρήματα για καλύτερες παραγωγές (ultra high speed cam, sky cam) και προώθηση του πρωταθλήματος σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του προϊόντος». Η ίδια πολλές φορές -και ιδιαίτερα την κρίσιμη περίοδο που περνάει η κορυφαία διοργάνωση- έχει αναρωτηθεί «πώς και για ποιο λόγο να συνεχίσει η Nova να επενδύει σε ένα συνεχώς απαξιούμενο προϊόν;».

Και η Nova δεν έχει καθόλου άδικο. Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, η αμαύρωση του προϊόντος από τις ίδιες τις ομάδες μέσω των επαναλαμβανόμενων δυσφημιστικών δηλώσεων, ανακοινώσεων και διαρροών, η αδυναμία των ομάδων να ελέγξουν τα φαινόμενα βίας των οπαδών τους και ο ανύπαρκτος οικονομικός έλεγχος με αποτέλεσμα να έχουμε ομάδες-φαντάσματα, διαρκώς υποβαθμίζουν το Ελληνικό Πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς το ενδιαφέρον των φιλάθλων γι αυτό. Και η Nova ως άμεσα ενδιαφερόμενος αλλά και άλλοι πολλοί που εμπλέκονται οικονομικά και επιχειρηματικά με το αθλητικό και ποδοσφαιρικό θέαμα ζητούν – σχεδόν απαιτούν- να γίνουν δραστικές αλλαγές. Πυρήνας αυτών των αλλαγών η αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος και ένα πρωτάθλημα με 12 ομάδες και με διαφορετικό μοντέλο διεξαγωγής. Το τελευταίο έχει να κάνει τόσο με τα playoffs (μέσα από τα οποία θα αναδεικνύεται ο πρωταθλητής και τα εισιτήρια για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις) , όσο και με τα playouts ( η διαδικασία για να ξεκαθαρίζουν οι ομάδες που θα υποβιβάζονται). Σημαντικό κομμάτι της αναδιάρθρωσης και η αντιμετώπιση του ζητήματος της διαιτησίας αλλά και των οικονομικών των ΠΑΕ

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η πρωτοβουλία του αρμόδιου υφυπουργού να ματαιώσει την έναρξη του πρωταθλήματος Super League και να μην υπάρχει ούτε σήμα καπνού στον ορίζοντα για το τι θα γίνει... Οι ευθύνες είναι πολλές και πέφτουν σε πολλούς. Για παράδειγμα, και οι 16 ομάδες που αποτελούν τον συνεταιρισμό της Super League, επί μήνες τοποθετούνται δημόσια και δρουν μόνιμα ανάλογα με τα δικά τους μικροοπαδικά συμφέροντα, δημιουργώντας τελικά το υπόβαθρο ανασφάλειας και υποβάθμισης του πρωταθλήματος, στο οποίο βασίστηκαν οι Αρχές για να αναβάλλουν την έναρξη του Πρωταθλήματος. Αποτέλεσμα, κλείνει ο Αύγουστος και προϊόν να πουλήσει η Nova δεν υπάρχει – και χωρίς προϊόν για τη Nova δεν υπάρχουν τηλεοπτικά δικαιώματα δηλαδή έσοδα για τις ΠΑΕ, εισοδήματα για παίκτες αλλά και για ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής «βιοτεχνίας αθλητικού και ποδοσφαιρικού θεάματος». Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την αναβολή του πρωταθλήματος ο συνεταιρισμός της Super League δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως, δεν έχει κάνει καμία ενέργεια και δεν έχει λάβει κάποια απόφαση για το πώς θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και θα αρχίσει πάλι το πρωτάθλημα. Τον κόσμο τους – λες και τα λεφτά θα έρθουν από το ...ΕΣΠΑ. Αλλά, 'όλα τα «λεφτά» είναι ... οι συνδρομητές της Nova και αν αυτοί χαθούν bye bye ελληνικό ποδόσφαιρο!!!

Keywords
Τυχαία Θέματα