Το Δημόσιο παίρνει τα σπίτια του Βγενόπουλου


Του Διονύση Θανάσουλα

Η ρήση του Γάλλου συγγραφέα Αντρέ Μαλρό «η τραγωδία του θανάτου έγκειται στο ότι μετατρέπει τη ζωή σε πεπρωμένο» ταιριάζει, θαρρείς, γάντι στην ιστορία των τελευταίων δύο ετών, έτσι όπως γράφεται από τα μέλη της πάλαι ποτέ αγαπημένης οικογένειας του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Μια ιστορία που παραπέμπει ευθέως σε τραγωδία με πρωταγωνιστές τα παιδιά του επιχειρηματία, τη χήρα του και το κυνήγι ενός χαμένου θησαυρού που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Ο Φίλιππος και η Μελίνα Βγενοπούλου βρίσκονται απέναντι από την τελευταία σύζυγο του πατέρα τους

Αρετή Σουβατζόγλου, παρόλο που δεν το επιδίωξαν σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά.

Το έπραξαν όταν διαπίστωσαν ότι η χήρα του επιχειρηματία άλλαξε τις κλειδαριές στην έπαυλη της Εκάλης στέλνοντάς τους το μήνυμα ότι ο πατέρας τους πέθανε φτωχός και δεν άφησε παρά μόνο χρέη.
Χρέη που το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να διασφαλίσει πριν από λίγες ημέρες, υποθηκεύοντας τη μυθική έπαυλη της οδού Πάρνηθος για χρέη που βαρύνουν πλέον τους κληρονόμους του Ανδρέα Βγενόπουλου. Ετσι, σύμφωνα με τα έγγραφα της υποθήκης, ο Φίλιππος Βγενόπουλος και η ετεροθαλής αδελφή του Μελίνα βαρύνονται με οφειλές 75.409.128 ευρώ ο καθένας, ενώ η Αρετή Σουβατζόγλου με 50.271.370 ευρώ.
Στην υποθήκη του ακινήτου προέβη το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) για οφειλές φόρου εισοδήματος, έκτακτης εισφοράς, εισφορές και τέλη για τα φορολογικά έτη από το 2003 έως το 2018. Οι οφειλές αφορούν επίσης κεφάλαιο και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Η περίφημη βίλα της Εκάλης μέσα στην οποία άφησε την τελευταία του πνοή ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Τώρα την υποθήκευσε η Εφορία

Η υποθήκη και το επόμενο βήμα

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η πρώτη υποθήκη αφορά τον Φίλιππο Βγενόπουλο, γιο του επιχειρηματία και της Ρουμάνας Στεφανία-Αντρέα, ο οποίος έχει ήδη κινηθεί δικαστικά εναντίον της τελευταίας συζύγου του πατέρα του. Τα χρέη βεβαιώθηκαν το 2017, ανέρχονται σε ό,τι τον αφορά στο ποσό των 75.409.128 ευρώ και η υποθήκη αφορά ένα γεωτεμάχιο 3.000 τ.μ. στην Εκάλη, επί της οδού Πάρνηθος. Περιλαμβάνει δύο ακίνητα, το πρώτο εμβαδού 400 τ.μ. και το δεύτερο 570 τ.μ., στα οποία ο Φίλιππος Βγενόπουλος έχει 37,50% ποσοστό εξ αδιαιρέτου κυριότητας. Η δεύτερη υποθήκη αφορά τη Μελίνα Βγενοπούλου, κόρη του επιχειρηματία και της Βρετανίδας Τζιλ Μπεντ, η οποία, σύμφωνα με την υποθήκη που έχει κατατεθεί στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο, είναι κληρονόμος με το ευεργέτημα της απογραφής.

Στη νεαρή κόρη του επιχειρηματία αναλογούν οφειλές ύψους 75.409.128 ευρώ και, όπως και ο ετεροθαλής αδελφός της, κατέχει ποσοστό 37,50% εξ αδιαιρέτου κυριότητας στα δύο ακίνητα και το γεωτεμάχιο. Η τρίτη υποθήκη είναι αυτή που αφορά την Αρετή Σουβατζόγλου, η οποία εμφανίζεται να κατέχει ποσοστό 25% εξ αδιαιρέτου κυριότητας των ακινήτων και του οικοπέδου. Οι φόροι που της αναλογούν είναι 50.271.370 ευρώ και ως διεύθυνση κατοικίας της εμφανίζεται δρόμος στον Διόνυσο Αττικής, αν και οι πληροφορίες τη θέλουν εδώ και καιρό να κατοικεί μόνιμα στο Λονδίνο, όπου σπουδάζει η κόρη της Ιατρική. Το επόμενο βήμα, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις και εφόσον δεν καταβληθούν τα οφειλόμενα στο Δημόσιο, είναι ο πλειστηριασμός του οικοπέδου και των ακινήτων της οδού Πάρνηθος.

Εκεί όπου «έσβησε» το ξημέρωμα της 5ης Νοεμβρίου του 2016 ο άνθρωπος που έστησε μια αυτοκρατορία και άνοιξε μέτωπα σχεδόν με όλους, αφήνοντας πίσω του μια περιουσία που αναζητείται σε διάφορες χώρες του κόσμου. Μια περιουσία που έφερε τα παιδιά του με την τελευταία σύζυγό του σε μετωπική σύγκρουση, η οποία καλά κρατεί και δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα.

Σε μια ζωή που γίνεται εύκολα σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, ο Ανδρέας Βγενόπουλος κατάφερε πολλά, τόσα που κάποια στιγμή άνοιξε πολλαπλά μέτωπα, ακόμη και με τη Δικαιοσύνη.
Παρά την κατά διαστήματα θυελλώδη προσωπική του ζωή, τους δύο γάμους του και τη μακρόχρονη σχέση, ο Ανδρέας Βγενόπουλος συμπεριφερόταν ως τζέντλεμαν παλιάς κοπής σε ό,τι είχε να κάνει με τις πρώην συζύγους και συντρόφους, τη νυν και φυσικά τα παιδιά του.

Λάτρευε τον Φίλιππο και τη Μελίνα και ακριβώς τα ίδια αισθήματα έτρεφε και για την κόρη της δεύτερης συζύγου του Αρετής Σουβατζόγλου, Αλεξάνδρα. Επίσης, διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις με τις δύο πρώην γυναίκες που σημάδεψαν τη ζωή του χαρίζοντάς του δύο υπέροχα κατά γενική ομολογία παιδιά. Δύο παιδιά που έπεσαν από τα σύννεφα λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατό του πατέρα τους, όταν διαπίστωσαν ότι η τελευταία του σύζυγος Αρετή Σουβατζόγλου άλλαξε τις κλειδαριές στη βίλα της οδού Πάρνηθος στην Εκάλη και τους ανακοίνωσε ότι ο πατέρας τους πέθανε φτωχός.

Ηταν κάτι που σόκαρε αρχικά τόσο αυτά όσο και τις μητέρες τους. Οι τελευταίες απόρησαν με τη στάση της δεύτερης συζύγου του επιχειρηματία, η οποία μέχρι τον αιφνίδιο θάνατό του έδειχνε να διατηρεί άψογες σχέσεις μαζί τους.

Εκτοτε ξεκίνησε μια περιπετειώδης όσο και δαιδαλώδης διαδρομή από τους κληρονόμους του Βγενόπουλου -ο Φίλιππος μπήκε μπροστά αμέσως και ακολούθησε η Μελίνα- ώστε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανακαλυφθεί η χαμένη περιουσία του επιχειρηματία.

Μια περιουσία που «εξαϋλώθηκε» από την περίφημη φράση της κυρίας Σουβατζόγλου «ο πατέρας σας πέθανε φτωχός», που φέρεται να είπε στον γιο του εκλιπόντος συζύγου της. Μετά το αρχικό σοκ ο υιός Βγενόπουλος απάντησε με εξώδικο στην κυρία Σουβατζόγλου με το οποίο την ενημέρωνε για την αποδοχή της κληρονομιάς του πατέρα του ζητώντας ταυτόχρονα απογραφή σπιτιών, εταιρειών, καταθέσεων, συμμετοχών και επενδύσεων.
Αυτό όμως δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει, αφού πρέπει αρχικά να βρεθούν και κατόπιν να ελεγχθούν δεκάδες πιθανότατα offshore εταιρείες, καθώς και λογαριασμοί σε τράπεζες του εξωτερικού και σε θυρίδες που μπορεί να έχουν ανοιχθεί σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο.

Αποκαλύψεις και εξαφανίσεις

Η αποκάλυψη ότι ο Φίλιππος Βγενόπουλος εργαζόταν ως υπεύθυνος σε μαγαζί που ανήκε στη μητέρα της μετέπειτα συζύγου του, το οποίο πουλούσε λουκουμάδες στην Ψαρού, άφησε με το στόμα ανοιχτό φίλους και γνωστούς της οικογένειας. Κάποιοι αδυνατούσαν να το πιστέψουν, αφού παρά τα όσα είχαν γίνει γνωστά για την ενδοοικογενειακή διαμάχη θωρούσαν ότι ο νεαρός δεν θα έφτανε σε αυτό το σημείο για τα προς το ζην.
Μάλλον δεν είχαν συνειδητοποιήσει το μέγεθος των προβλημάτων που προέκυψαν στον υιό Βγενόπουλο που έχοντας τελειώσει τις σπουδές του στα Ναυτιλιακά βρέθηκε να ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ο νεαρός γόνος, κατά γενική ομολογία, είναι ένα συνεσταλμένο παιδί, το οποίο αποφεύγει να μιλάει για το δράμα που βιώνει εδώ και ενάμιση χρόνο. Μαζί με την αδελφή του δεν έχουν ακόμη σαφή εικόνα των περιουσιακών στοιχείων που άφησε πίσω του ο πατέρας τους και αναμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών που θα τραβήξουν σε μάκρος. Μέχρι τότε ο νεαρός γόνος και η αδελφή του το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να κάνουν υπομονή περιμένοντας νέα από δικηγορικά γραφεία και ερευνητές.

Ανθρωποι που είναι κοντά τους λένε ότι τόσο ο Φίλιππος όσο και η Μελίνα αρχικά αδυνατούσαν να πιστέψουν ότι η τελευταία σύζυγος του πατέρα τους θα επεδείκνυε τέτοια συμπεριφορά απέναντί τους, πόσο μάλλον ότι θα εξαφανιζόταν.

Λονδίνο - Αθήνα

Τα φορτηγά που λίγες εβδομάδες μετά την κηδεία του ιδρυτή της MIG φόρτωναν αδιαλείπτως κάθε μέρα πράγματα από την υποθηκευμένη πλέον βίλα της οδού Πάρνηθος ήταν, σύμφωνα με μαρτυρίες, μόνο η αρχή στην αλλαγή πλεύσης στη ζωή της τελευταίας συζύγου του επιχειρηματία. Η Αρετή Σουβατζόγλου μένει σχεδόν μόνιμα στο Λονδίνο όπου σπουδάζει η κόρη της. Σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν, στην Αθήνα έρχεται απροειδοποίητα και μόνο για ένα ή δύο εικοσιτετράωρα προκειμένου να κάνει κάποια ραντεβού και να δει πολύ δικούς της ανθρώπους. Η σχέση της με τον Ανδρέα Βγενόπουλο ξεκίνησε στα γραφεία της Marfin, όταν εκείνη ήταν η γραμματέας της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Ο κεραυνοβόλος έρωτάς τους επισημοποιήθηκε ταχύτατα με γάμο με ελάχιστους καλεσμένους. Η ζωή της Αρετής Σουβατζόγλου άλλαξε άρδην όταν έγινε σύζυγος του επιφανούς επιχειρηματία. Ο θάνατός του όμως αποκάλυψε το μυστικό της σχέσης της με τα παιδιά του συζύγου της, ο οποίος έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή μέσα στην κατοικία της οδού Πάρνηθος. Ανθρωποι από τον χώρο του επιχειρείν οι οποίοι επί χρόνια διατηρούσαν φιλικούς δεσμούς με τον επιχειρηματία πιστεύουν ότι ο Βγενόπουλος ήταν κάτοχος δεκάδων λογαριασμών και χαρτοφυλακίων μετοχών σε τράπεζες του εξωτερικού.

Μόνο που λεπτομέρειες και διευθύνσεις για όλα αυτά φέρεται να γνώριζαν ελάχιστοι άνθρωποι, και σίγουρα όχι τα παιδιά του, τα οποία μετά τον θάνατό του βιώνουν δύσκολες καταστάσεις.
Πλέον ο Φίλιππος Βγενόπουλος δεν έχει καμία επαφή με τη μητριά του αλλά και την κόρη της Αλεξάνδρα, με την οποία η τελευταία επικοινωνία τους ήταν κάποια SMS πριν από πολύ καιρό.
Σε αυτά η νεαρή φέρεται να ταυτίστηκε με τις απόψεις της μαμάς της και η απάντηση του πρωτότοκου ήταν άμεση: «Δεν με είδες ποτέ σαν αδελφό σου. Η οικογένεια ήταν εικονικά αγαπημένη όσο ζούσε ο πατέρας μου. Κρίμα, τώρα που πέθανε όλα άλλαξαν. Με κατηγορείς ότι δεν είμαι εντάξει, αλλά στην ουσία εσείς δεν είστε καθόλου εντάξει».

Τα μηνύματα ήταν απόρροια του εξώδικου που είχε αποσταλεί στην κυρία Σουβατζόγλου από το δικηγορικό γραφείο του κ. Νίκου Αγαπηνού με εντολέα τον Φίλιππο Βγενόπουλο. Ο τελευταίος ζητούσε να ενημερωθεί για την περιουσία του πατέρα του καθώς και για τις υποχρεώσεις του εκλιπόντος προς το Δημόσιο, κίνηση την οποία η κυρία Σουβατζόγλου μάλλον περίμενε μετά τα όσα είχαν γίνει μεταξύ τους. Αυτό που μάλλον δεν περίμενε κανείς ήταν η επιλογή της να μην απαντήσει ποτέ, τουλάχιστον μέσω μιας προσωπικής ολιγόλεπτης επαφής, στο παιδί του ανθρώπου που την αγάπησε όσο κανείς άλλος...

Keywords
δημοσιο, σπιτια, εκτακτη εισφορα, βγενόπουλος, φοροι, σοκ, απογραφη, offshore, τραπεζες, δραμα, νέα, κηδεία, mig, αθηνα, marfin, sms, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απογραφη 2011, εισφορα αλληλεγγυης, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, αλλαγη ωρας 2012, η ζωη, αποτελεσματα, χωρες, ακινητα, βημα, θανατος, ιατρικη, λονδινο, λουκουμαδες, μητερα, υιος, φημες, marfin, αλεξανδρα, ανθρωπος, αποκαλυψη, αρδην, αρετη, εβδομαδες, βιλα, γινει, γινεται, γραφεια, δευτερο, διευθυνση, δρομος, εγινε, εγγραφα, ευκολο, ευκολα, ευρω, ειπε, εξωδικο, επικοινωνια, ερχεται, ετη, ετων, εφυγε, ζωη, κηδεία, ιδια, υπομονη, εικονα, κεφαλαιο, κυνηγι, κινηση, κυρια, λεπτομερειες, μαμας, μηνυματα, μυστικο, ξημερωμα, οικογενεια, ουσια, παιδι, παιδια, πεθανε, ρηση, πνοη, πρωταγωνιστες, ραντεβου, σεναριο, σιγουρα, συζυγο, συντομα, σοκ, στομα, τι ειναι, τριτη, φυσικα, φτωχος, φορτηγα, χηρα, κληρονομος, mig, μπροστα, offshore, πληροφοριες, sms, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα