Το «Initiative συζητά για τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»

Προβληματισμός και ερωτήματα αντί απαντήσεων προέκυψαν από τη χτεσινή εναρκτήρια συνεδρίαση του ευρωπαϊκού think tank «1989 Generation Initiative Greece», που είχε βάλει ως θέμα συζήτησης το ερώτημα "Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης: Είναι εφικτό στο μέλλον; Υπό ποιες προϋποθέσεις;"

Στην πρεμιέρα του «Initiative" ήταν παρόντες ευρωβουλευτές και αξιωματούχοι της Επιτροπής και το Ευρωκοινοβουλίου, αλλά η πρόσκληση απευθυνόταν κυρίως στους

νέους, η παρουσία των οποίων κυριαρχούσε.

Ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα Λ. Αντωνακόπουλος έδωσε τόνο αισιοδοξίας, επικαλούμενος φράση του Ρομπέρ Σουμάν ότι «η Ευρώπη δεν θα γίνει με μιάς αλλά μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα». Επεσήμανε δε σφυγμομέτρηση του ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με την οποία «το 67% των πολιτών των 28 κρατών-μελών πιστεύουν-σε περίοδο κρίσης- ότι η χώρα τους ωφελείται από τη συμμετοχή στην ΕΕ και το 57% δεν βλέπει άλλο δρόμο εκτός αυτής».

Σε αισιόδοξο τόνο ήταν και η ομιλία της Προϊσταμένης Τύπου της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Αθήνα Κ. Διακομανώλη, η οποία ανέφερε ότι «στην Ευρώπη η ταυτότητα δεν είναι θρησκεία αλλά ερώτημα» και υπογράμμισε τα εμβληματικά προγράμματα της Επιτροπής όπως το τέλος των τελών περιαγωγής, το Erasmus+ που επεκτείνεται παρά τις περικοπές, το Σχέδιο Γιούνκερ, τον υπό διαμόρφωση ενιαίο χώρο εκπαίδευσης, αλλά και πολιτισμού.

Εχει πράγματι νόημα περισσότερη ενοποίηση, προκειμένου να απαντήσουμε στις τεχνολογικές προκλήσεις του μέλλοντος και να διατηρήσουμε το κοινωνικό μας κράτος, είπε ο αρθρογράφος Γ. Κουτσομύτης και προέταξε την ανάγκη να προχωρήσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν κοινές αξίες, καθώς βλέπουμε δείγματα αυταρχισμού και λαϊκισμού από χώρες της Α. Ευρώπης. Εχουμε ευθύνη και εμείς ως ΜΜΕ τόνισε, να αντιμετωπίσουμε τον σκληρό εθνικισμό είτε προέρχεται από τη Ρωσία, από την Κίνα ή τις ΗΠΑ του Τραμπ.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Κυρανάκης που έχει την εμπειρία των ευρωπαϊκών διαδικασιών καθώς επί χρόνια θήτευσε ως πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ, κατέθεσε προτάσεις- προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Η μία απ αυτές αφορά την ανάγκη συγχρονισμού των εθνικών εκλογών σε όλα τα κράτη μέλη ώστε οι αρχηγοί των κυβερνήσεων να έχουν «καθαρό χρόνο» να συνομιλούν και να προχωρούν τις προτεραιότητες. Μίλησε επίσης για την ανάγκη να απλουστευτούν οι νομοθετικές διαδικασίες, να πάρει ένα όργανο την τελική ευθύνη και να υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση ενός νόμου. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για την κατάργηση των τελών περιαγωγής χρειάστηκαν επτά χρόνια και 18 ψηφίσματα του ΕΚ. Ζήτησε επίσης να καταστεί κατανοητό στους πολίτες κάθε χώρας, για ποιο πράγμα ψηφίζει ο ευρωβουλευτής τον οποίο ψήφισαν. Ετσι θα έρθει κοντά ο πολίτης στην ΕΕ και θα νιώθει ότι τον αφορά άμεσα.

Την αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα στηλίτευσε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, λέγοντας ότι οι φτωχές και οι νησιωτικές περιφέρειες γίνονται φτωχότερες, ενώ ζήτησε ο φόρος των επιχειρήσεων να πληρώνεται εκεί που παράγεται.

Ο κ. Κύρκος σκιαγράφησε τις αντιφάσεις που βιώνει η ΕΕ λέγοντας ότι το Brexit και ο Τραμπ μας ξύπνησαν, αλλά κολλάμε στις αποφάσεις για το μεταναστευτικό, έχουμε 24 κέντρα εναέριας κυκλοφορίας γιατί «θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα», δίνει χρήματα η Ευρώπη, όπως έδωσε στην Ελλάδα 400 δις, αλλά δεν ελέγχει πού πάνε. Εξέφρασε τον φόβο ότι η Ευρώπη χάνει το τρένο της εκπαίδευσης γιατί βρίσκεται στον προηγούμενο αιώνα, ενώ η τεχνολογία της 4ης επανάστασης καταργεί έξι στα επαγγέλματα. Ως προς τα σενάρια Γιούνκερ, για την Ευρώπη του μέλλοντος, είπε ότι η παρέμβασή μας είναι να προχωρήσουν οι χώρες που μπορούν αλλά να δημιουργηθούν και τα εργαλεία για να καταφέρουν να κερδίσουν ταχύτητα και οι υπόλοιπες.

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού ζήτησε από τους νέους να είναι πιο ενεργοί τόσο στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών εξελίξεων όσο και στο εσωτερικό της παράταξής του, τονίζοντας ότι δεν δραστηριοποιούνται ούτε διεκδικούν αυτά που θα έπρεπε για τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης δημοκρατικής παράταξης.

Την εκδήλωση που ήταν η παρθενική του "Initiative" ήταν επίσης παρόντες οι ευρωβουλευτές Μ. Κεφαλογιάννης και Ν. Ανδρουλάκης, τη συζήτηση συντόνισε η Μύρνα Νικολαϊδου, ενώ η αίθουσα του κεντρικού καφέ ήταν κατάμεστη, κυρίως από νέους.

Το 1989 Generation Initiative συνδέεται και υποστηρίζεται από το European Institute του London School of Economics και πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό think tank που έχει στόχο την επανίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από την κινητοποίηση και την δράση των Ευρωπαίων νέων.

Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα