Τι είναι ο ψηφιακός φόρος που ετοιμάζει η Κομισιόν

Την εισαγωγή ενός ψηφιακού φόρου σχεδιάζει η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να καταστήσει πιο αυστηρό το φορολογικό πλαίσιο για τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προτείνει η Ε.Ε. αναμένεται να επιβαρύνει εταιρείες όπως η Facebook και η Alphabet με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η πρόταση της Κομισιόν αφορά την εφαρμογή επιπρόσθετου φόρου 3% στα έσοδα από ορισμένες ψηφιακές δραστηριότητες για εταιρείες των οποίων

τα ετήσια έσοδα παγκοσμίως ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, ο φόρος θα επιβληθεί κυρίως σε υπηρεσίες όπου οι χρήστες παίζουν σημαντικό ρόλο στην δημιουργία αξίας, όπως η πώληση διαφημιστικού χώρου online, πλατφόρμες social media ή πλατφόρμες διαμοιρασμού ταξί και παραγγελίας φαγητού.

Η κίνηση ενδέχεται να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο τις εντάσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ που ήδη είναι τεταμένες λόγω των εμπορικών δασμών. Μάλιστα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο υπ. Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι εναντίον μιας τέτοιας κίνησης που θα στοχεύει συγκεκριμένες εταιρείες.

Το πλαίσιο αυτό ωστόσο θα αντικατασταθεί μόλις εφαρμοστούν οι μακροπρόθεσμες προτάσεις της Κομισιόν για τη φορολογία του ψηφιακού τοπίου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τους νέους μόνιμους κανονισμούς, η Κομισιόν θα επιβάλλει φόρο για την «ψηφιακή παρουσία» που έχει η κάθε εταιρεία σε μια ευρωπαϊκή χώρα κι όχι για την φυσική. Μάλιστα, η «παρουσία» θα μετριέται με βάση του χρήστες, με το όριο, προς το παρόν, να ορίζεται στους 100.000 χρήστες μιας χώρας σε ετήσια βάση.

Κατά μέσο όρο, η Ε.Ε. εκτιμά ότι οι τεχνολογικές εταιρείες πληρώνουν περίπου φόρο 9,5% για τα κέρδη τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο, έναντι 23,2% που πληρώνουν οι πιο παραδοσιακές βιομηχανίες.

Οι προτάσεις, πάντως, που η Ε.Ε. ελπίζει να υιοθετήσει μέχρι το τέλος του 2018, βρίσκουν ισχυρή αντίσταση και από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα