Θα υποκύψει η ΕΕ στις πιέσεις της Ρώμης για γενναιόδωρο προϋπολογισμό;

Δημοσίευμα της la Republica του Σαββάτου διατείνεται πως οι Βρυξέλλες είναι τελικά έτοιμες να δώσουν στην ιταλική κυβέρνηση χρηματοδοτική ανάσα, ήτοι να της επιτρέψουν να ξοδέψει 7 δισ. ευρώ παραπάνω από όσα ορίζει ο κανονισμός της ΕΕ, προκειμένου να μπορέσει να δώσει στους πολίτες αυτά που τους έχει υποσχεθεί.

Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ θέλει τη δέσμευση της Ρώμης ότι θα μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, που προσαρμόζεται στις διακυμάνσεις

της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο λαϊκιστικός κυβερνητικός συνασπισμός επιδιώκει περισσότερη ευελιξία για να μπορέσει να εισάγει μειωμένη φορολογία στον προϋπολογισμό του 2019 χωρίς να ξεπεράσει τους περιορισμούς που θέτει η ΕΕ.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη έρχεται μετά την αυστηρή προειδοποίηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, στους Ευρωπαίους εταίρους, ότι δεσμεύεται να διαφυλάξει τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας του ενάντια σε αυτά τοης ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο ιταλικό χρέος.

Τον Ιούλιο, το ιταλικό χρέος των 2,1 τρισ. ευρώ, αυξήθηκε κατά 1,6% και έγινε το τρίτο υψηλότερο μετά το Βέλγιο (αύξηση 2,9%) και την Ελλάδα (αύξηση 1,8), σύμφωνα με τη Eurostat.

Η κυβέρνηση ωστόσο έχει υποσχεθεί να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες και να μειώσει τους φόρους, σχέδια που μπορεί να κοστίσουν 120 δισ. ευρώ μόνο το πρώτο έτος.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη την Παρασκευή, πριν τη θερινή ανάπαυλα, ο Κόντε δεσμεύτηκε ότι ο επόμενος κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος θα αρχίσει να συζητείται τον Σεπτέμβριο, θα είναι «σοβαρός (στις απαιτήσεις του από τις Βρυξέλλες), θαρραλέος και θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις».

Όπως είπε στους δημοσιογράφους: «Πρέπει να έχετε κατά νου ότι μέχρι στιγμής σε όλες τις συναντήσεις μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δεν ζήτησα ποτέ χάρες. Έχουμε ήδη μιλήσει για οικονομικά θέματα και έχουμε ήδη υποβάλει ορισμένες από τις κόκκινες γραμμές στο οικονομικό μας σχέδιο. Θα πάμε στις Βρυξέλλες με το κεφάλι ψηλά, με ένα ισχυρό, λογικό και γενναίο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που θα προστατεύει τα συμφέροντα της Ιταλίας, όχι τα δικά τους. Σε αυτό, θα είμαστε πολύ, πολύ σοβαροί».

Τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, έχουν προειδοποιήσει ήδη την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ιταλία θα χρησιμοποιήσει σκληρή τακτική για να κερδίσει παραχωρήσεις.

Σε συνέντευξή του στο Aljazeera, ο Σαλβίνι προειδοποίησε ότι η Ιταλία είναι διατεθειμένη να ασκήσει βέτο σε τυχόν μελλοντικές αποφάσεις που δεν θα ληφθούν προς το συμφέρον του οικονομικού της μέλλοντος.

Από την πλευρά του ο Ντι Μάιο δήλώσε ότι εάν η ΕΕ αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται το έλλειμμα, τότε τα σχέδια της κυβέρνησης θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς να παραβιάζονται οι περιορισμοί του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «Θέλουμε να συζητήσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποκτήσουμε το περιθώριο ελιγμών που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα. Αυτό σημαίνει να κάνουμε το ίδιο όπως και για τη μετανάστευση. Δεν πρέπει να υπάρξει σύγκρουση με την ΕΕ, αλλά μια ειλικρινής συζήτηση.».

Ο ιταλικός προϋπολογισμός όπως τον οραματίζεται η αντισυστημική κυβέρνηση της Ιταλίας στηρίζεται στους εξής πυλώνες που μας θυμίζουν πολλά εδώ στη δική μας περίπτωση, στην αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: την απλοποίηση των κανόνων σχετικά με τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων έργων, τη νέα προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης

Ο Κόντε υποσχέθηκε επίσης τη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα της χώρας και την εισαγωγή του «μισθού των πολιτών», το οποίο θα εξασφαλίζει κατώτατο εισόδημα έως και 780 ευρώ το μήνα για τους φτωχούς.

Τα περισσότερα από τα μέτρα θα πρέπει να υποβληθούν στην ΕΕ έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα