ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τι σηματοδοτεί η είσοδος του Βαγγέλη Μαρινάκη – «Κλειδώνουν» οι εξελίξεις στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ευρύτερες μετοχικές ανακατατάξεις σε έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας προκαλεί η αποχώρηση της Ολλανδικής Reggeborgh Invest από το μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στον ενεργειακό βραχίονα του ομίλου, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τον εφοπλιστή κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, όπως πρώτο αποκάλυψε το newmoney, καταδεικνύει το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την εταιρεία

που επενδύει στην «πράσινη» ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα συμπληρώνει ένα μεγάλο κομμάτι του μετοχικού παζλ στον Όμιλο ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Οι πληροφορίες του newmoney αναφέρουν ότι η συμφωνία με τον κ. Μαρινάκη αφορά στην μεταβίβαση –μέσω ιδιωτικού placement- ενός ποσοστού της εισηγμένης που θα κινηθεί σε επίπεδα κάτω από 10%, με τον επικεφαλής του ομίλου κ. Γιώργο Περιστέρη και την ΓΕΚΤΕΡΝΑ να συνεχίζουν να κατέχουν αθροιστικά τον έλεγχο του 50% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Σημειώνεται πως ο κ. Περιστέρης για να χρηματοδοτήσει την αγορά των μετοχών που κατείχε η Reggeborgh στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ (ήδη έχει αποκτήσει το 27,1% των μετοχών με στόχο να αποκτήσει επιπλέον 5%, χωρίς δηλαδή να ξεπεράσει το 33,3% που θα ενεργοποιούσε υποχρεωτική δημόσια πρόταση), προχώρησε σε ρευστοποίηση μέρους των μετοχών του στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στην οποία σήμερα ελέγχει (με βάση τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις) ποσοστό της τάξης του 14,68%.

Υπενθυμίζεται πως προτού πραγματοποιηθούν τα placements στη ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατείχε ποσοστό 19,54% της εταιρείας. Παράλληλα, μετά την απόφαση των Ολλανδών να αποεπενδύσουν από την ΓΕΚΤΕΡΝΑ, προχώρησε σε συμφωνία με το οικογενειακό fund της κ. Μαριάννας Λάτση, η οποία απέκτησε το 7,6% της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί και η μεταβίβαση του τελευταίου πακέτου μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που κατέχει η Reggeborgh στο χαρτοφυλάκιο της, το οποίο εκτιμάται κάτω από 7%. Σημειώνεται, επίσης, πως σταθερά μέσω του Χρηματιστηρίου η ΓΕΚΤΕΡΝΑ προχωρά σε αγορές ιδίων μετοχών.

Τι σηματοδοτεί η είσοδος του Βαγγέλη Μαρινάκη

Με την απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία, ο κ. Μαρινάκης σηματοδοτεί και την στροφή που επιδιώκει παγκοσμίως ο κλάδος της ναυτιλίας στα «πράσινα» ναυτιλιακά καύσιμα, με στόχο την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των πλοίων. Πρόκειται για έναν τομέα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Να σημειωθεί πως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρεία πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα με συνολική εγκατεστημένη ισχύς στα 1.373 MW σε Ελλάδα, ΝΑ Ευρώπη και ΗΠΑ. Συνολικά, η εταιρεία διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή με στόχο να προσεγγίσει τα 2.800 MW μέσα στη επόμενη πενταετία.

Διαβάστε ακόμα:

Aegean: Τον Μάιο η αύξηση κεφαλαίου €60 εκατ. – Εντός Ιουνίου η κρατική στήριξη των €120 εκατ.

Αναπτυξιακός: Έπενδυτικά σχέδια άνω των 2 δισ. για την «ανάφλεξη» των τοπικών οικονομιών

Στα 29 του «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων με περιουσία $8,7 δισ.

Keywords
Τυχαία Θέματα