Τερέζα Μέι: Στο λάκκο των λεόντων (Κοινοβούλιο) για να περάσει τη συμφωνία για το brexit

H πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Theresa May βρίσκεται κοντύτερα από κάθε άλλη φορά σε μια συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit. Αλλά προτού να ανοίξει μια βρετανική σαμπάνια για τα επινίκια, πρέπει να περάσει τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο, όπου δεν έχει πλειοψηφία, την ώρα που το Συντηρητικό κόμμα είναι διασπασμένο. Τι θα γίνει, λοιπόν, στις ψηφοφορίες;

Υπάρχουν 650 βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων. Από αυτούς, ο Πρόεδρος και οι τρεις αντιπρόεδροι δεν ψηφίζουν. Τα επτά μέλη του Sinn Fein δεν καταλαμβάνουν

τις θέσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των εχόντων δικαίωμα ψήφου είναι 639 βουλευτές, οπότε αν ψηφίσουν όλοι, χρειάζονται 320 ψήφοι για σχηματισμό πλειοψηφίας.

Πώς αναμένεται να σχηματιστεί αυτός ο αριθμός; Πρώτον, από τους 95 Συντηρητικούς βουλευτές που έχουν κάποιο είδος αμειβόμενης κυβερνητικής θέσης, αλλά και άλλους περίπου 50 που εργάζονται χωρίς πρόσθετη αμοιβή ως συμπαραστάτες των υπουργών. Όλοι αυτοί θα πρέπει να παραιτηθούν από την εργασία τους, για να ψηφίσουν εναντίον της.

Πιστοί στο Συντηρητικό Κόμμα: περίπου 85
Αυτοί είναι οι βουλευτές που δεν ενδιαφέρονται πολύ για το Brexit ή θέλουν να μεταφέρουν το δημόσιο διάλογο σε άλλα θέματα ή ελπίζουν να προωθηθούν πολιτικά ή που απλώς είναι πιστοί στο κόμμα που τους ανέδειξε. Η May θα μπορεί να υπολογίζει σε αυτούς.

Μέχρι εδώ έχουμε φτάσει τους 235. Η έγκριση της συμφωνίας χρειάζεται άλλους 85. Τώρα τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται δύσκολα για την πρωθυπουργό.

Βορειοϊρλανδοί: 10
Το Βορειοϊρλανδικό Ενωτικό Δημοκρατικό Κόμμα συμφώνησε να ψηφίσει μαζί με την κυβέρνηση για θέματα που αφορούσαν στο Brexit ως μέρος της συμφωνίας "εμπιστοσύνης και προσφοράς" του 2007, δίνοντας ουσιαστικά στην κυβέρνηση μειοψηφίας της May κοινοβουλευτική "ανάσα". Αλλά το κόμμα αυτό παίρνει τώρα σκληρή θέση ως προς τη συμφωνία για το Brexit, οπότε η May δεν πρέπει να θεωρεί βέβαιο ότι η υποστήριξή τους είναι δεδομένη, μέχρις ότου, τουλάχιστον, το DUP να δηλώσει καθαρά ότι είναι.

Εργατικοί υπέρ του brexit: 0 έως 5
Υπάρχουν λίγοι Εργατικοί βουλευτές που πιστεύουν στο Brexit. Πέντε από αυτούς ψήφισαν μαζί με την κυβέρνηση, αλλά η ιστορία είναι περίπλοκη. Μια από αυτούς, η Kate Hoey, ταξιδεύει στη χώρα και επιτίθεται στη May λέγοντας ότι αυτό που θα προτείνει θα είναι προδοσία του αιτήματος για το Brexit - έτσι θα μπορούσε ακόμα και να καταψηφίσει. Ένας άλλος, ο Dennis Skinner, μπορεί γενικά να πειστεί να ψηφίσει με τους Εργατικούς, αν η κυβέρνηση φανεί ότι ηττάται.

Αγχωμένοι Εργατικοί: 0 έως 20
Αυτοί είναι οι βουλευτές των Εργατικών που εκπροσωπούν τις περιφέρειες οι οποίες τάσσονται υπέρ του Brexit και αισθάνονται ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να γίνει σεβαστό, ή που φοβούνται τον αντίκτυπο της αβεβαιότητας και θέλουν το ζήτημα να επιλυθεί. Τον Οκτώβριο, οι Tories μίλησαν για αυτό ως ένα σημαντικό αριθμό, αλλά στην πλευρά των Εργατικών υπάρχουν πολλές αμφιβολίες γι 'αυτό. Η εσωτερική ομάδα πίεσης του Εργατικού Κόμματος, Momentum, πήρε θέση κατά της ψηφοφορίας για το Brexit. Αυτό συνεπάγεται την απειλή ότι οι βουλευτές που ψηφίζουν μαζί με την κυβέρνηση δεν θα έχουν θέση στα ψηφοδέλτια ως υποψήφιοι Εργατικών στις επόμενες εκλογές.

Υπάρχουν επίσης περίπου 12 Συντηρητικοί, αλλά φιλοευρωπαίοι βουλευτές, που μάλλον θα καταψηφίσουν την πρόταση της May, ενώ αν έχει μια ελπίδα η πρωθυπουργός είναι να αντλήσει τις ψήφους που της λείπουν από τη δεξαμενή των περίπου 65 Συντηρητικών βουλευτών, που έχουν ταχθεί υπέρ του brexit.

Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα είναι δύσκολα για την Theresa May.

Keywords
Τυχαία Θέματα