Τα μερίδια στην αγορά ηλεκτρισμού και ο... βράχος της ΔΕΗ

Άπιαστο όνειρο φαντάζει ο μνημονιακός στόχος για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού στο 75,24% μέχρι το τέλος του έτους με βάση τα σημερινά δεδομένα. Και αυτό καθώς η δυναμική ανόδου των ιδιωτών φαίνεται να έχει ανακοπεί το τελευταίο δίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ το μερίδιο της ΔΕΗ στο τέλος Ιουνίου

ανήλθε στο 85,5%, στα ίδια επίπεδα δηλαδή με τον περασμένο Μάιο.

Σχεδόν σταθερό, με μικρές μόνο διαφοροποιήσεις παρέμεινε και το μερίδιο των τριών μεγάλων ιδιωτών παρόχων.

Η Protergia διατήρησε την πρώτη θέση με μερίδιο 3,50%, ενώ ακολουθεί ο Ηρων με ελάχιστη διαφορά 3,49% και η Elpedison με 3,38%.

Η εξέλιξη, σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου, είναι αποτέλεσμα αφενός του κορεσμού που εμφανίζει ο ανταγωνισμός στο πιο δυναμικό κομμάτι της αγοράς, αυτό της μέσης τάσης, όπου οι ιδιώτες πάροχοι έχουν αποσπάσει από τη ΔΕΗ ένα 30% των πελατών της και αφετέρου της δυσκολίας επέκτασης στην κατηγορία της χαμηλής τάσης. Αυτό, γιατί ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών νιώθει ένα είδος ασυλίας στη ΔΕΗ έναντι πιθανής αδυναμίας αποπληρωμής του λογαριασμού.

Τόνωση του ανταγωνισμού αναμένεται να δώσει η τρίτη κατά σειρά δημοπρασία που διεξάγεται σήμερα, των 145 MWh/h στη χαμηλή τιμή εκκίνησης των 32,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι των 37,37 ευρώ ανά μεγαβατώρα των δύο προηγούμενων.

Keywords
Τυχαία Θέματα