Τα υπόλοιπα πελατών αποκάλυψαν το έλλειμμα της Guardian Trust

Του Δημήτρη Παφίλα

Από την κατάσταση των πιστωτικών υπολοίπων των πελατών αποκαλύφθηκε το ταμειακό έλλειμμα (ύψους 1-1,5 εκατ. ευρώ) στην χρηματιστηριακή εταιρεία Guardian Trust. H εταιρεία εδώ και δυο χρόνια – όπως και άλλες ΑΧΕ- ήταν αναγκασμένη να στέλνει την κατάσταση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – δηλαδή εάν είναι

κατατεθειμένα τα χρήματα στην τράπεζα. Μέχρι τώρα, η εταιρεία εμφάνιζε όλα τα στοιχεία στην τελειότητα, δηλαδή ότι δεν είχαν πειραχθεί τα χρήματα πελατών. Λίγες ημέρες πριν έφθασε ανώνυμη καταγγελία προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Επιτροπή πήγε στην χρηματιστηριακή όπου της παραδόθηκε τελικά η κανονική λίστα όπου απεικονιζόταν το ταμειακό έλλειμμα και οι λειψοί λογαριασμοί πελατών. Τώρα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ξεκινήσει έρευνα σε όλες τις συναλλαγές στην χρηματιστηριακή (μετοχές, παράγωγα, ομόλογα, συναλλαγές εξωτερικού) και ένα από τα στοιχεία που θα ελεγχθούν είναι εάν πωλήθηκαν μετοχές πελατών δίχως να δοθεί εντολή – όπως φέρεται ότι έκαναν σε ορισμένες περιπτώσεις. Το μερίδιο της εταιρείας ήταν μόλις 0,13% και ο τζίρος Νοεμβρίου ανερχόταν σε 2,8 εκατ. ευρώ. Στην εταιρεία, θα τοποθετηθεί ειδικός εκκαθαριστής ο οποίος θα πρέπει να αποδώσει χρήματα και μετοχές ενώ όπως είναι γνωστό η αποζημίωση από το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο ανά επενδυτή ανέρχεται σε 30 χιλ. Ευρώ.

Έλεγχοι με 6 άτομα

Ανάλογοι έλεγχοι, όπως στην Guradian Trust γίνονται και σε άλλες εταιρείες καθώς ενδέχεται πολλές εταιρείες να καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα με τους λογαριασμούς πελατών. Το διπλό δυστύχημα για την αγορά είναι ότι, χάθηκαν κι άλλες θέσεις εργασίας ενώ αποκαλύφθηκε εν τοις πράγμασι πως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εποπτεία σε χρηματιστηριακές και ΑΕΔΑΚ, αφού το αρμόδιο προσωπικό ανέρχεται μόλις σε έξι άτομα. Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει, λοιπόν, να αποδεχθεί το αίτημα η ανεξάρτητη αρχή να προσλάβει προσωπικό, εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα