Ερντογάν: Θέσαμε το Αφρίν υπό τον πλήρη έλεγχό μας

Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί τους εισέβαλαν στην κουρδική πόλη Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, η οποία αποτελούσε στόχο επιχείρησης που εξαπέλυσε τον Ιανουάριο η Άγκυρα για να εκδιώξει από εκεί τους μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πολλές συνοικίες και οι μάχες συνεχίζονται», στην Αφρίν,

διευκρίνισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν.

Λίγη ώρα αργότερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι από τις 8:30 το πρωί της Κυριακής «το Αφρίν είναι υπό τον πλήρη έλεγχό μας». «Οι Κούρδοι διέφυγαν», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας, σύμφωνα με το rt.com. «Τώρα κυματίζει εκεί η τουρκική σημαία! Κυματίζει εκεί η σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού!», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι για τον εντοπισμό ναρκών.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu οι Σύροι αντάρτες και οι τουρκικές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη στις 5 τα ξημερώματα τοπική ώρα. Μέσα σε μια ώρα οι δυνάμεις μπήκαν στην πόλη από όλες τις πλευρές με ορισμένες νάρκες να εκρύγνεινται καθως ήταν σε εξέλιξη η προέλαση των Σύρων ανταρτών και των Τούρκων στρατιωτικών, μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου.

Η Άγκυρα τρέχει την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» από τον Ιανουάριο, με στόχο να απομακρύνει τους μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που θεωρούνται από την Τουρκία ως τρομοκρατική οργάνωση, μολονότι οι Κούρδοι μαχητές υποστηρίζονται και εξοπλίζονται από την Ουάσινγκτον για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Πάνω από 5.000 άτομα εγκατέλειψαν σήμερα την ανατολική Γούτα

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η επιχείρηση του συριακού καθεστώτος στον θύλακα των ανταρτών στην ανατολική Γούτα. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής σήμερα την ελεγχόμενη απο τους αντάρτες περιοχή.

Στο μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 1.500 Κούρδοι μαχητές έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 20 Ιανουαρίου που άρχισε η επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά του θύλακα της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

«Η πλειονότητα από αυτούς σκοτώθηκε από αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυρά πυροβολικού», διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα