Συνεντεύξεις Τύπου... μπλόφες σκέφτεται να καθιερώσει η Fed

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Οι αγορές (και ειδικά το δολάριο, τα ομόλογα, ο χρυσός) εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εκάστοτε νομισματική πολιτική της Fed. Μια αύξηση επιτοκίων για παράδειγμα, επηρεάζει θετικά το δολάριο και αρνητικά τον χρυσό.

Οι επενδυτές «κρέμονται από τα χείλη» του/της προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, κάθε φορά που αυτή συνεδριάζει, περιμένοντας

να ακούσουν την απόφαση για αύξηση ή μη των επιτοκίων, και αναζητώντας ενδείξεις για κάποια μελλοντική αλλαγή πολιτικής.

Ταυτόχρονα, είναι γεγονός πως σχεδόν πάντοτε, όταν πρόκειται να ανακοινωθεί κάποια σημαντική αλλαγή νομισματικής πολιτικής, θα υπάρξει φυσικά και συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο συχνά ισχύει και το αντίστροφο: Όταν δηλαδή δεν ανακοινώνεται κάποια αλλαγή πολιτικής, δεν υπάρχει ούτε συνέντευξη Τύπου.

Αυτό σημιουργεί το εξής πρόβλημα για την Τράπεζα: Οι αγορές έχουν «μάθει» πλέον να περιμένουν κάποια σημαντική αλλαγή, μόνο όταν γνωρίζουν ότι θα υπάρξει και συνέντευξη Τύπου.

Οι συνεντεύξεις (ξεκίνησαν το 2011) έχουν βοηθήσει τους επικεφαλής της Fed να μεταφέρουν με περισσότερη λεπτομέρεια τις αλλαγές στην νομισματική πολιτική, αλλά την ίδια στιγμή έχουν δημιουργήσει την εντύπωση στις αγορές πως η κεντρική τράπεζα δεν αναλαμβάνει δράση σε όσες συνεδριάσεις δεν έχει προγραμματιστεί συνέντευξη τύπου.

Αυτό φυσικά έχει τεράστιο αντίκτυπο στην αγορά, καθώς συνήθως προεξοφλέι σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό κάποια αναμενόμενη κίνηση από την Fed (με το όποιο αντίκτυπο στην αγορά, στο δολάρια, στα ομόλογα κλπ) όταν αναμένεται συνέντευξη Τύπου, κι αυτό είναι κάτι που δεν το θέλει η Τράπεζα.

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η αγορά πιστεύει ότι θα κινηθούμε μόνο αν υπάρχει συνέντευξη τύπου» δήλωσε ο πρόεδρος της Ατλάντα Fed, Ράφαελ Μπόστιτς. Αυτό είναι μια «ένδειξη ότι αυτό που κάνουμε τώρα δεν λειτουργεί» επισήμανε.

Έτσι, σε μια προσπάθεια να γίνει η Fed πιο «απρόβλεπτη» για τις αγορές (και άρα πιο ουσιαστική η επίδράση της), ο επικεφαλής της Τράπεζας, Τζέρομ Πάουελ, δήλωσε πως εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να καθιερωθούν οι συνεντεύξεις Τύπου, ασχέτως αν αφορούν κάποια σημαντική αλλαγή πολιτικής ή όχι.

Το πως θα επηρεάσουν αυτές οι συνεντεύξεις-μπλόφες τις αγορές, είναι κάτι που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον...

Keywords
Τυχαία Θέματα