Συμβιβασμός του ΔΝΤ με το σχέδιο της ΕΚΤ για τις τράπεζες

Των Αργύρη Παπαστάθη, Στέλιου Μορφίδη

«Το ΔΝΤ δεν ανησυχεί για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα». Αυτό δήλωσε το πρωί ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν στο συνέδριο FT Investment Management στο Λονδίνο, σε μία ένδειξη ότι το Ταμείο κάνει ένα βήμα πίσω στις απαιτήσεις του για νέο AQR και νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Ο κ. Τόμσεν χαρακτηρίζει «εποικοδομητικό» το σχέδιο της ΕΚΤ να δρομολογήσει τα τεστ αντοχής το Φεβρουάριο και να ανακοινώσει έως το Μάιο τα αποτέλεσμα τους, νωρίτερα από ότι των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, τονίζοντας παράλληλα πως αυτό που θέλει το Ταμείο είναι «η σιγουριά πως η Ελλάδα έχει μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Ωστόσο σύμφωνα με αναλυτές υπάρχει και ένα «παραθυράκι» στη δήλωση Τόμσεν που αφήνει ανοικτό το έδαφος για να ασκούν πιέσεις οι τεχνοκράτες του Ταμείου στο θέμα των τραπεζών. Και αυτό κρύβεται στο σημείο όπου ο γενικός διευθυντής του Ταμείου στην Ευρώπη εκτιμά ότι το σχέδιο της ΕΚΤ επιτυγχάνει «τους ίδιους ευρύτερους στόχους» ("same broad objectives"). Αυτό σημαίνει, όπως σημειώνουν οι ίδιοι αναλυτές στο newmoney.gr, πως δεν πρόκειται ακριβώς για υποχώρηση του ΔΝΤ, όπως ανέφερε χθες ο Ευ. Τσακαλώτος αλλά για έναν συμβιβασμό που δίνει τη δυνατότητα στο Ταμείο να συνεχίσει την πίεση για τις τράπεζες προς την ελληνική πλευρά αλλά αυτή τη φορά από άλλο... μονοπάτι.

Η αναλυτική δήλωση του όπως κοινοποιήθηκε αργότερα απ' το ΔΝΤ έχει ως εξής:

«Όσον αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι δεν βλέπουμε κανένα πρόβλημα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Από αυτή την άποψη, είχαμε προτείνει την επικαιροποίηση της επισκόπησης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (AQR) που έγινε το 2015 ως τον την επόμενη άνοιξη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρότεινε αντίθετα να επισπευσθούν τα προγραμματισμένα stress tests και να πραγματοποιηθούν στοχευμένοι έλεγχοι στα περιουσιακά στοιχεία, θεωρώντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να αξιολογήσουμε εάν η σημερινή στρατηγική για την εξασφάλιση της χρηστής τραπεζικής ικανότητας είναι επαρκής χωρίς να χρειάζεται να περάσουμε από μια πλήρη επισκόπηση της ποιότητας του ενεργητικού (AQR). Θεωρούμε ότι πρόκειται για εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρύτερους στόχους και τώρα συζητάμε τους ακριβείς τρόπους με τους συναδέλφους μας στην ΕΚΤ».

Να σημειωθεί πως μόλις στις 14 Σεπτεμβρίου το ΔΝΤ επέμενε δια στόματος του εκπρόσωπου του Τζέρι Ράις στη διεξαγωγή ελέγχου της ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (AQR) και διεξαγωγή stress test. Οι δηλώσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την καταβαράθρωση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, καθώς εκτίναξαν την επενδυτική αβεβαιότητα.

Ωστόσο μετά από σειρά παρεμβάσεων της ΕΚΤ και της ελληνικής κυβέρνησης προς το ΔΝΤ βρέθηκε κοινό έδαφος στην επίσπευση της διεξαγωγής και ανακοίνωσης των τεστ αντοχής.

Το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στη συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 ότι το ΔΝΤ έχει αλλάξει τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες και δεν επιμένει σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους, επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είναι σε καλή θέση και αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, τα stress tests θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος από τον SSM σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες όπως ακριβώς έχουν προγραμματισθεί, απλώς θα ανακοινωθούν ενωρίτερα τα αποτελέσματά τους και πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα