Συμμαχία ΕΛΠΕ με την ισπανική Repsol στο Ιόνιο για τους διαγωνισμούς υδρογονανθράκων

της Μαριάννας Τζάννε

Με την ισπανική Repsol θα διεκδικήσουν σύμφωνα με πληροφορίες του «newmoney.gr» το οικόπεδο του Ιονίου για έρευνες υδρογονανθράκων τα Ελληνικά Πετρέλαια. Πρόκειται για μια αναπάντεχη συνεργασία αφενός λόγω της συμμαχίας της Repsol με την Energean στα Γιάννενα, αφετέρου λόγω της δικαστικής διαμάχης που έχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια με την Energean για την υπόθεση των σεισμικών ερευνών στη Λεκάνη του Πρίνου.

Η Energean είχε κονταροχτυπηθεί με τα ΕΛΠΕ και στην διεκδίκηση του χερσαίου

οικοπέδου της Άρτας – Πρέβεζας, που τελικά παραχωρήθηκε στα Ελληνικά Πετρέλαια. Μέχρι σήμερα, ήταν γνωστό το ενδιαφέρον των Ισπανών για το Ιόνιο, μόνο που προβλεπόταν ότι θα ήταν σε συνεργασία με την Energean, η πρόταση της οποίας έφερε την θαλάσσια περιοχή στο διαγωνισμό.

Αρμόδιες πηγές της αγοράς, αναφέρουν ότι εάν επιβεβαιωθεί η συμμαχία ΕΛΠΕ-Repsol θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη καθώς ναι μεν η ελληνική εταιρεία έχει ρίξει μεγάλο βάρος το τελευταίο διάστημα στο Ισραήλ δεν έχει όμως αποστασιοποιηθεί από τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά.

Τα ΕΛΠΕ θα κατεβάσουν προσφορά και για τα δύο οικόπεδα της Κρήτης και του Ιονίου με ExxonMobil και Total, καθώς το ζωηρό ενδιαφέρον τους ήταν και ο λόγος που προκλήθηκε η σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρούσα στο διαγωνισμό θα είναι και η Ιταλική Eni, η οποία έχει αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα ενώ δεν επιβεβαιώνεται η συμμετοχή της αμερικανικής Noble Energy και της ισραηλινής Delek, παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα φέρονταν να ήταν σε επαφή με την Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα