Στο υψηλότερο επίπεδο τους για το 2019 έφτασαν οι τιμές του πετρελαίου

Το πετρέλαιο άγγιξε υψηλά δύο μηνών, φτάνοντας πάνω από 63 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, καθώς οι περικοπές της παραγωγής υπό την καθοδήγηση του ΟΠΕΚ και οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ εναντίον της βιομηχανίας πετρελαίου της Βενεζουέλας αντιστάθμισαν τις προβλέψεις για ασθενέστερη ζήτηση και οικονομική επιβράδυνση.

Το

αργό τύπου Brent έφτασε στα $63,40 το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Δεκεμβρίου.

Το αμερικανικό αργό έφτασε στα $55,68, το υψηλότερο σημείο του 2019 μέχρι τώρα.

"Έχουμε τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα και επιπλέον τη μειωμένης προσφορά από τη Σαουδική Αραβία", δήλωσε ο Olivier Jakob, αναλυτής πετρελαίου στην Petromatrix. "Δεν υπάρχει κανένα σημάδι υπερπροσφοράς στις αγορές αργού πετρελαίου".

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα θα περιορίσουν τις συναλλαγές πετρελαίου μεταξύ της Βενεζουέλας και άλλων χωρών και είναι παρόμοιες με εκείνες που επιβλήθηκαν στο Ιράν το περασμένο έτος, αναφέρουν ορισμένοι αναλυτές μετά από εξέταση των λεπτομερειών που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Ενώ ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του μειώνουν την παραγωγή, οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τη δική τους προσφορά. Ωστόσο, τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν μια μείωση του αριθμού των πετρελαιοφόρων στις ΗΠΑ, στα χαμηλότερα επίπεδα σε οκτώ μήνες, προσφέροντας μια στήριξη στις τιμές.

Η βασική αιτία πτώσης των τιμών υπήρξε ηανησυχία για πιθανή επιβράδυνση της ζήτησης φέτος, λόγω των ασθενέστερων προοπτικών για οικονομική ανάπτυξη και εξελίξεις όπως η εμπορική διαφωνία ΗΠΑ-Κίνας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζίνπινγκ τις επόμενες εβδομάδες, για να προσπαθήσει να διευθετήσει την εμπορική διαμάχη και υπάρχουν ελπίδες ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα