Στο σημείο χωρίς επιστροφή ο Ντράγκι με τις αγορές ομολόγων

Ο Μάριο Ντράγκι βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής» σε ότι αφορά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αφήσει πίσω της τη χαλαρή νομισματική πολιτική αντιμετώπισης κρίσεων μέσω του προγραμμάτος αγοράς ομολόγων QE.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος Πίτερ Πράετ την Τετάρτη έδωσε σινιάλο για τον πρώτο γύρο επίσημων συζητήσεων της τράπεζας, προκειμένου να αποφασισθεί το πότε θα λήξει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Παρότι

ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα μπορούσε να καθυστερήσει την επίσημη ανακοίνωση μέχρι τον Ιούλιο, τα σχόλια του Πράετ ήδη έστειλαν κύματα πωλήσεων στα ομόλογα, και εκτόξευσαν το ευρώ στο υψηλότερό του επίπεδο εδώ και δύο εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για το τέλος μιας εποχής και μια ενδεχόμενη στροφή σε υψηλότερα επιτόκια το 2019.

"Η ουσία είναι ότι φτάσαμε στο τέλος", δηλώνει ο Νίκος Κούνης, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας αγορών στην ABN Amro Bank στο Άμστερνταμ.

Οι αγορές πλέον αποτιμούν το γεγονός ότι θα υπάρξει tapering (σταδιακή μείωση της "κάννουλας" χρηματοδότησης) για αυτές τις αγορές ομολόγων -αποτιμώνται στα 30 δισ. ευρώ το μήνα- έως ότου μειωθούν στο μηδέν.

Όσο για την άποψη των δικών μας οικονομολόγων, οι David Powell και Jamie Murray του Bloomberg Economics αναφέρουν: Η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης από ότι φαίενται έχει προχωρήσει αρκετά για τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ώστε αυτός να δώσει το σήμα της λήξης για το QE, προκειμένου αυτό να διακοπεί έως το τέλος του χρόνου. Αυτό αναμένεται να συμβεί την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο υπάρχει αδυνάμη ανάπτυξη του πληθωρισμού.

Η αδυναμία αυτή ίσως τον αποτρέψει από το να αποκαλύψει κάποιο «συμπαγές» σχέδιο. Ίσως αυτό να περιμένει έως τον Ιούλιο ή και τον Σεπτέμβριο".

Keywords
Τυχαία Θέματα