Στο Παρίσι τα «μαύρα κουτιά» του μοιραίου Boeing

Στο Παρίσι έφτασαν τα δύο μαύρα κουτιά του μοιραίου Boeing 737 MAX που συνετρίβη στην Αιθιοπία προκειμένου να τα εξετάσουν ειδικοί πραγματογνώμονες και ερευνητές, την ώρα που οι κανονιστικές αρχές ανά τον κόσμο αναμένουν να μάθουν αν τελικά είναι ασφαλές να ξεκινήσουν εκ νέου οι πτήσεις των εν λόγω αεροσκαφών.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας ασφάλειας πολιτικής αεροπορίας

της Γαλλίας (ΒΕΑ) ανέφερε ότι τα στοιχεία από τη μοιραία πτήση και οι ηχογραφημένες συνομιλίες από το πιλοτήριο θα παραδοθούν σε αυτήν αργότερα εντός της ημέρας.

Τα στοιχεία αυτά είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να εξακριβωθεί τι προκάλεσε την πτώση του ολοκαίνουργιου αεροσκάφους λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα.

Η Boeing ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι καθηλώνει στο έδαφος το σύνολο του στόλου των αεροσκαφών τύπου 737 Max ανά τον κόσμο, μετά την ανακάλυψη νέων στοιχείων στις έρευνες για το πολύνεκρο δυστύχημα στην πτήση της Ethiopian Airlines.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών ανέφερε ότι αναστέλλει τις πτήσεις του συνόλου των 371 αεροπλάνων του συγκεκριμένου μοντέλου, ενώ και η Ομοσπονδιακή Αρχή Αεροπλοΐας (FAA) διέταξε να καθηλωθούν όλα τα αεροσκάφη του ιδίου τύπου.

Η FAA έκανε λόγο για νέα δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν από δορυφόρο και τα οποία συνέβαλαν στην απόφαση για προσωρινή απαγόρευση πτήσεων του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών.

Τα μαύρα κουτιά συνόδευσε στο Παρίσι αντιπροσωπεία του Γραφείου Έρευνας Ατυχημάτων της αφρικανικής χώρας, όπως ανέφερε η Ethiopian Airlines.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FAA, η πορεία του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με εκείνη του ίδιου τύπου αεροπλάνου της Lion Air, που είχε συντριβεί τον Οκτώβριο του 2018, ενώ εκτελούσε εσωτερική πτήση στην Ινδονησία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 189 επιβαίνοντες σε αυτό.

Η Boeing, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι "συνεχίζει να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των 737 Max". Ωστόσο, προσθέτει ότι μετά από διαβούλευση με την FAA και την Εθνική Αρχή Μεταφορικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αποφάσισε να τα προσγειώσει προκειμένου να καθησυχάσει το επιβατικό κοινό και για την ασφάλειά του.

Ο Dennis Muilenburg, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Boeing, ανέφερε ότι η εταιρεία «κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κατανοήσει τα αίτια των δυστυχημάτων σε συνεργασία με τους ερευνητές, για να ενισχύσει τις προϋποθέσεις ασφαλείας και να εξασφαλίσει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ξανασυμβεί».

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί αναφέρουν ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες για να αναγνωριστούν τα θύματα της τραγωδίας, καθώς οι σοροί έχουν διασκορπιστεί και είναι σε δύσκολα αναγνωρίσιμη κατάσταση λόγω και της φωτιάς που ξέσπασε μετά τη συντριβή.

Την ίδια ώρα, οι παραδόσεις των έως τώρα ευπώλητων 737 MAX έχουν «παγώσει», αν και η παραγωγή τους συνεχίζεται. Εν μέσω της αβεβαιότητας που υπάρχει, πηγή από το περιβάλλον της γαλλικής προεδρίας ανέφερε πως η ευρωπαϊκή Airbus και η Ethiopian Airlines συζητούν τη σύναψη μιας νέας σύμβασης ως μέρος της αναμόρφωσης του στόλου της αεροπορικής εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η χρηματιστηριακή αξία της Boeing μετά την τραγωδία της Κυριακής έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 26 δισ. δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα