Στο «κόκκινο» ο IBEX στον απόηχο της κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Με πτώση 1,45% έκλεισε την Παρασκευή ο IBEX 35 μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ισπανία όπου το καταλανικό κοινοβούλιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία της επαρχίας από το ισπανικό κράτος.

Αμέσως μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας και την θέσπιση του καθεστώτος κηδεμονίας από τη Μαδρίτη, ο ισπανικός δείκτης σημείωσε πτώση 2%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι μετοχές των IAG (-6,26%), B. Sabadell (-4,85%), Melia Hotels (-3,04%), Gaixabank (-2,74%) και BBVA (-2,60).

Η

απόδοση των δεκαετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης, στο 1,591%.

«Η σύγκρουση είναι επικείμενη και θα είναι άσχημη. Οι εντάσεις αναμένεται να κλιμακωθούν σημαντικά τις επόμενες μέρες, ειδικά καθώς οι αποσχιστικές ομάδες και τα κόμματα κινητοποιούνται για να σταματήσουν την εφαρμογή του άρθρου 155» σχολιάζει στο Bloomberg ο Αντόνιο Μπαρόζο, πολιτικός αναλυτής της Teneo Intelligence.

«Πιστεύουμε ότι το συναίσθημα που περιβάλλει την πολιτική κατάσταση θα επιδεινωθεί», δήλωσε ο Orlando Green, αναλυτής αγοράς ομολόγων στην Credit Agricole SA. Εκτίμησε πως υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διεύρυνσης του spread μεταξύ ισπανικών και γερμανικών ομολόγων.

«Φαίνεται ότι θα βιώσουμε κάποια βραχυπρόθεσμη αστάθεια λόγω του τρόπου με τον οποίο ο Ραχόι επιλέγει να “επιβάλει” το Σύνταγμα», δήλωσε από την πλευρά του ο αναλυτής αγοράς ομολόγων της Rabobank, Matthew Cairns.

Keywords
Τυχαία Θέματα