«Στο κόκκινο» οι ευρωαγορές - Φόβοι για επιβράδυνση της οικονομίας

Στις ευρωαγορές περνά η σκυτάλη των απωλειών εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για ραγδαία επιδείνωση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Παράλληλα, απογοητεύοπυν τα στοιχεία για την επιχειρηματιή δραστηριότητα στην Ερυρωζώνη, με τον σύνθετο PMI να υποχωερί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νομέμβριο του 2014.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,86% στις 346,37 μονάδες με όλους τους κλάδους και τους μεγαλύτερους δείκτες σε αρνητικό πρόσημο.

Ο βρετανικός FTSE100 χάνει 0,80%, στη Φρανκφούρτη ο DAX

υποχωρεί κατά 1,03%, στο Παρίσι ο CAC40 στο -0,88%, ο ιταλικός FTSE MIB -1,10%, ενώ ο ΙΒΕΧ35 στη Μαδρίτη υποχωρεί κατά 1,13%.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος αυτοκινήτου, που συνδέεται άμεσα με τον εμπορικό πόλεμο, λόγω του έντονα εξαγωγικού του χαρακτήρα - σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες με πτώση άνω του 2,6%.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen, Renault και Fiat Chrysler σημείωσαν πτώση 8,1% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Νοέμβριο καθώς η εισαγωγή των αυστηρότερων ελέγχων για τις εκπομπές ρύπων εξακολουθούν να επηρεάζουν τη ζήτηση. Οι μετοχές των
Plastic Omnium, Renault και Faurecia διαπραγματεύονται με απώλειες άνω του 3%.

Σε μεμονωμένες μετοχές, η γερμανική Scout24 σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο, κάνοντας άλμα 17% μετά την ανακοίνωση ότι διερευνά μια πώληση που μπορεί να οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση της με τίμημα άνω των 5 δισ. ευώ.

Η βρετανική GVC Holdings επίσης σημειώνει άνοδο ενισχυόμενη κατά 10% καθώς οι αναλυτές της Citi χαρακτήρισαν την επικείμενη ψηφοφορία για τα τερματικά στοιχημάτων σταθερής απόδοσης (FOBT) ως "σημαντικό θετικό καταλύτη" για τη μετοχή. Η ψήφιση στο Ουεστμίνστερ έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.

Πτωτικά κινούνται και τα κόστη δανεισμού στην Ευρωζώνη, λόγω αφενός των αδύναμων στοιχείων για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή τον Δεκέμβριο και αφετέρου των ανησυχιών για τη δυναμική της παγκόσμιας ανάπτυξης που πυροδότησαν τα ασθενικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, μια ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ ότι τα καθοδικά οικονομικά ρίσκα κυριαρχούν όλο και περισσότερο.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε νωρίτερα κατά 3,5 μονάδες βάσης στο 0,25%, κοντά σε χαμηλό έξι μηνών, ενώ και οι αποδόσεις άλλων 10ετών της περιοχής είναι σε χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικά η απόδοση του γαλλικού 10ετούς υποχωρεί κατά 3,35% στο 0,704%.

Παράλληλα, οι επενδυτές είναι όλο και πιο επιφυλακτικοί για την πιθανότητα μιας αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ εντός του 2019.

Στην αγορά συναλλάγματος, πιέσεις σημειώνονται στο ευρώ που υποχωρεί κάτω από το 1,13 έναντι του δολαρίου

Επίσης, οι αγορές ανησυχούν για μια πιθανή οικονομική επιβράδυνση τους επόμενους μήνες, μετά τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στην Κίνα που ήταν κατώτερα των προσδοκιών. Ο κλάδος αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό από το 2003 τον Νοέμβριο ενώ και στα στοιχεία για βιομηχανία και εγχώρια ζήτηση ήταν απογοητευτικά, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις προοπτικές για την κινεζική οικονομία, σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την αποκλιμάκωση της εμπορικής έντασης με τις ΗΠΑ.

Ο ευρύτερος MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού πλην Ιαπωνίας, υποχώρησε πάνω από 1,4%.

Πίσω στην Ευρώπη, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, αναμένεται να επιστρέψει στο Ουέστμίνστερ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σήμερα.

Η Μέι αναζητά νομικές διαβεβαιώσεις για το αποκαλούμενο ιρλανδικό backstop σε μια προσπάθεια να μπορέσει να περάσει τη συμφωνία για το Brexit από το βρετανικό Κοινοβούλιο.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επαναλαμβάνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση στη συμφωνία. Ο επικεφαλής της Κομισιόν μάλιστα διαμήνυσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιταχύνει τις προετοιμασίες της για το σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία με τη Μ. Βρετανία για το Brexit.

Keywords
Τυχαία Θέματα