«Στο κόκκινο» οι ευρωαγορές - Ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη

Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,39% στις 369,06 μονάδες. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές τεχνολογίας με πτώση 2% στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών.

Στους βασικότερους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,36%, ο γερμανικός DAX με πτώση 0,13%, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,55%, ενώ στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB ενισχλυεται κατά 0,27% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 υποχωρεί κατά 0,04%.

Οι εμπορικές

εντάσεις συνεχίζουν να κυριαρχούν στα ραντάρ των αγορών, καθώς οι επενδυτές αναμένουν καινούργιες εξελίξεις από το εμπόριο και την εκατέρωθεν επιβολή δασμών.

Μετά τις απειλές Τραμπ την περασμένη εβδομάδα για την επιβολή δασμών 5% στις μεξικανικές εισαγωγές, οι επενδυτές αναμένουν τώρα τις εμπορικές εξελίξεις.

Σε ό,τι αφορά τους δασμούς κατά του Μεξικού, αξιωματούχοι τόσο από ΗΠΑ όσο και από το Μεξικό έχουν αρχίσει τη διεξαγωγή συνομιλιών, με το Μεξικό να προειδοποιεί τον βόρειο γείτονά του ότι τυχόν επιβολή δασμών θα βλάψει και τα δυο έθνη και δυνητικά θα προκαλέσουν στο μέλλον τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Κεντρικής Αμερικής προς τον Βορρά, όπως μετέδωσε το Associated Press. Πίσω στην Ευρώπη, Ο πρόεδρος Τραμπ και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια, συνεχίζουν την επίσημη επίσκεψή τους στη Βρετανία. Χθες, πρώτη ημέρα της επίσκεψης, ο Τραμπ υπαινίχθηκε στο τουίτερ ότι ίσως να είναι στα σκαριά μια μεγάλη εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία στο εγγύς μέλλον, «αν ξεφορτωθεί τα δεσμά της», όπως έγραψε χαρακτηριστικά.

Σήμερα πάντως, αναμένεται να ενταθούν οι αντιδράσεις για την επίσκεψή του, καθώς έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις στη βρετανική πρωτεύουσα.
Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι συνομιλίες του με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, είτε επικεντρωθούν στο εμπόριο ή στο Brexit ή σε άλλα διμερή θέματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα