Στις 3 Απριλίου οι δεσμευτικές προσφορές για τα ΕΛΠΕ

Η Ελλάδα έχει θέσει ως προθεσμία την 3η Απριλίου για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους επενδυτές για το πλειοψηφικό μερίδιο στο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας, τα ΕΛΠΕ, ανέφεραν δύο πηγές στο Reuters

την Τετάρτη.

Η Ελλάδα και η Paneuropean Oil καθώς και η Industrial Holdings πωλούν από κοινού το ποσοστό τους του 50,1% στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Στα τέλη Ιανουαρίου, το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τη σύσταση συμπράξεων της εταιρείας Glencore Energy UK LTD με την εταιρεία «CIEP Participations S.a r.l. SICAR» του ομίλου Carlyle και της εταιρείας Vitol Holding BV με την εταιρεία «Société Nationale pour la Recherche, la Production, le Transport, la Transformation et la Commercialisation des Hydrocarbures» («Sonatrach»), ως υποψηφίους επενδυτές.

Στη βάση των όσων έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές, η Αθήνα θέλει να ολοκληρώσει τη συμφωνία για την πώληση του 50,1% έως τον Ιούνιο. Η αξία του μεριδίου αποτιμάται σε 1,3 δισ. ευρώ στη βάση της τιμής, στην οποία έκλεισε η μετοχή της εταιρείας την Τρίτη.

Τα ΕΛΠΕ, που εξάγουν περισσότερο από το 50% της παραγωγής τους, έχουν στην κατοχή τους τρία διυλιστήρια στην Ελλάδα, αλλά και δικαιώματα έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη χώρα.

Οι εργαζόμενοι αντιτίθενται στη συμφωνία, τονίζοντας οτι το δημόσιο «ξεπουλάει» την πιο πολύτιμη περιουσία του. Έχουν προαναγγείλει τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση από αύριο, 28 Μαρτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα