Στη Μαδρίτη καταθέτουν σήμερα οι αυτονομιστές της Καταλονίας

Η κρίση με την Καταλονία μεταφέρεται σήμερα στη Μαδρίτη, όπου καθαιρεθέντα μέλη της αυτονομιστικής ηγεσίας της επαρχίας αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου για να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για «στάση», ενώ την ίδια ώρα ο Κάρλες Πουτζδεμόν παραμένει στις Βρυξέλλες και καταγγέλλει ότι γίνεται «πολιτική δίκη».

Ο Πουτζδεμόν έχει αρνηθεί να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου και βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα μαζί με τέσσερις από τους καθαιρεθέντες «υπουργούς» του και καταγγέλλει

ότι γίνεται «πολιτική δίκη».

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας έχει ζητήσει να απαγγελθούν κατηγορίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, στάση και αποσχιστική δράση εναντίον περίπου είκοσι καθαιρεθέντων μελών της καταλανικής κυβέρνησης. Τους κατηγορεί ότι ενθάρρυναν «ένα ενεργό κίνημα εξέγερσης» μεταξύ του καταλανικού πληθυσμού προκειμένου να οδηγήσουν στην απόσχιση της επαρχίας.
Ο αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας έχει φθάσει στο χώρο των δικαστηρίων και αναμένεται να είναι μεταξύ των πρώτων που θα καταθέσουν σήμερα από τις 09:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας) ενώπιον του Ανώτερου Δικαστηρίου. Αν συμφωνήσει με το αίτημα της εισαγγελίας, το δικαστήριο σήμερα πρόκειται όχι μόνο να απαγγείλει κατηγορίες στους αυτονομιστές ηγέτες, αλλά και να ζητήσει την προφυλάκισή τους.

Μισή ώρα αργότερα η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάμρε Φορκαντέλ και τέσσερα μέλη του αναμένονται ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου που είναι αρμόδιο για τους βουλευτές, καθώς αυτοί εξακολουθούν να έχουν βουλευτική ασυλία.

Ο Πουτζδεμόν, σε ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε τη δίκη ενορχηστρωμένη προσπάθεια να διχαστεί η κυβέρνησή του. Κάποιοι αυτονομιστές ηγέτες θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο «για να καταγγείλουν τη βούληση της ισπανικής δικαιοσύνης να διώκει πολιτικές ιδέες», άλλοι «θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες για να καταγγείλουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας την πολιτική αυτή δίκη», τόνισε στην ανακοίνωση ο Πουτζδεμόν.

Ο Ζοάν Ζοσέπ Νούετ, ένα μέλος του γραφείου του κοινοβουλίου που θα καταθέσει σήμερα, χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη στάση του Πουτζδεμόν. «Όλοι όσοι έχουν κληθεί ενώπιον του δικαστηρίου ενδέχεται να προφυλακιστούν», διότι ο Πουτζντεμόν έδειξε ότι υπάρχει κίνδυνος φυγής, τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Catalunya Radio.

Μετά την άρνηση του Πουτζδεμόν και των τεσσάρων καθαιρεθέντων υπουργών του που βρίσκονται μαζί του, η εισαγγελία αναμένεται να ζητήσει τη σύλληψή τους και ένα Ισπανός δικαστής να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα.

Όμως ο Βέλγος δικηγόρος του Πουτζντεμόν, ο Πολ Μπέκερτ, εξήγησε ότι ο πελάτης του μπορεί να ζητήσει να ανακριθεί στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται. «Δεν θα πάει στη Μαδρίτη και πρότεινα να τον ανακρίνουν εδώ στο Βέλγιο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για έναν ελιγμό ενόψει των εκλογών στην Καταλονία στις 21 Δεκεμβρίου, στις οποίες οι αυτονομιστές ελπίζουν να κερδίσουν και πάλι την πλειοψηφία.

Παραμένοντας στις Βρυξέλλες ο Πουτζδεμόν «περισσότερο προσπαθεί να προκαλέσει την προσοχή των μέσων, παρά να αποφύγει τη δικαιοσύνη», εκτιμά ο Ισπανός πολιτικός επιστήμονας Φερνάντο Βαγεσπίν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα