«Στη Γερμανία, μπορούμε να κάνουμε κυβέρνηση συνασπισμού όπως της Αυστρίας», λέει το AfD

Την άποψη πως ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Αυστρία ανάμεσα στο (συντηρητικό) Λαϊκό Κόμμα και το (ακροδεξιό εθνικιστικό) Κόμμα των Ελευθέρων, θα μπορούσε να αποτελέσει "πρότυπο" για μελλοντικές κυβερνήσεις στη Γερμανία, εκφράζει η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ακροδεξιού κόμματος "Εναλλακτική για τη Γερμανία", Αλίς Βάιντελ, σε σημερινή συνέντευξή της στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) που αναμεταδίδουν αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τη Βάιντελ, η οποία πρακτικά είναι η αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή,

αυτός ο συνασπισμός στην Αυστρία έκανε έως τώρα "εξαιρετικό" έργο, τόσο ως προς την ταχύτητα του σχηματισμού κυβέρνησης όσο και ως προς την εφαρμογή των συμφωνιών για την κυβερνητική συνεργασία των δύο κομμάτων.

Ως προς το εάν το μοντέλο αυτό μπορεί να μεταφερθεί στη Γερμανία, η ίδια αναφέρει ότι από άποψη προοπτικής δεν αποκλείεται, αλλά αποκλείεται προς το παρόν και αυτό και λόγω των προσώπων, όπως επίσης και λόγω των μεγάλων διαφορών στο περιεχόμενο.

Ως προς τη θέση του γνωστού πολιτικού επιστήμονα του Βερολίνου Χάγιο Φούνκε, ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι πιο ριζοσπαστική από το αυστριακό Κόμμα των Ελευθέρων, η Αλίς Βάιντελ αναφέρει πως δεν μπορεί να διακρίνει κάτι τέτοιο.

Υπενθυμίζεται πως ο αρχηγός της "Εναλλακτικής για τη Γερμανία" Γεργκ Μόιτεν σε δηλώσεις του, στα τέλη Ιουνίου στο συνέδριο του κόμματος στο 'Αουγκσμπουργκ, είχε αναφέρει πως "εκείνοι με τους οποίους θέλουμε και πρέπει να συνεργαστούμε ονομάζονται, για παράδειγμα, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε (ΣΣ ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων), Σεμπάστιαν Κουρτς , Ματέο Σαλβίνι, όπως επίσης Βίκτορ Όρμπαν".

Παίρνοντας τότε αποστάσεις από αυτές τις δηλώσεις, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνιζε μέσω εκπροσώπου του πως "είμαστε μία φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση" και πως Γερμανοί σύμμαχοι είναι η γερμανική κυβέρνηση, η καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, "όχι η Εναλλακτική για τη Γερμανία".

Keywords
Τυχαία Θέματα