Στα προ ΣΥΡΙΖΑ επίπεδα επέστρεψε το οικονομικό κλίμα

Στο υψηλότερο επίπεδο απ' το Δεκέμβριο του 2014, λίγο πριν αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ τις τύχες της χώρες, αναρριχήθηκε το Σεπτέμβριο ο ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος που καταρτίζει το ΙΟΒΕ.

Συγκεκριμένα έφθασε τις 100,6 µονάδες από 98,2 τον Ιούλιο και 99 τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας έντονη είναι η βελτίωση στις Κατασκευές και στη Βιοµηχανία, ενώ οι προσδοκίες σε Λιανικό Εµπόριο και Υπηρεσίες δεν μεταβάλλονται

σημαντικά.

H καταναλωτική εµπιστοσύνη βελτιώνεται επίσης, κυρίως λόγω λιγότερο δυσμενών προβλέψεων για την ανεργία.

Η ανάκαμψη του δείκτη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 είναι συμβατή µε τον θετικό ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας, και η ενίσχυσή του κατά τους τελευταίους μήνες είναι συνεπής µε την προσδοκία ότι ο ρυθµός αυτός θα έχει επιταχυνθεί, τουλάχιστον κατά το τρίτο τρίµηνο του έτους.

Αν και ο δείκτης εξακολουθεί να κινείται σηµαντικά χαµηλότερα από τα επίπεδα της υπόλοιπης Ευρώπης, η βελτίωσή του είναι αξιοσηµείωτη. Αντανακλά κατά κύριο λόγο τη σηµασία που είχε η άµβλυνση της αβεβαιότητας σχετικά µε την οµαλή πορεία του προγράµµατος, όπως σε κάποιο βαθµό και την καλή πορεία του τουρισµού. Αυτοί είναι και ο ισχυρότεροι παράγοντες στην τρέχουσα περίοδο και, παρά τις δυσµενείς φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, φαίνεται να διαµορφώνονται προσδοκίες ανάκαµψης της οικονοµίας, έστω και µε µικρότερο ρυθµό από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Αναλυτικότερα:

# στη Βιοµηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς µήνες ανακάµπτουν, όπως συµβαίνει και µε τις εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, ενώ και τα αποθέµατα αποκλιµακώνονται.

# στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραµµα εργασιών των επιχειρήσεων, αλλά και οι προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώνονται, αν και από χαµηλό επίπεδο

# στο Λιανικό Εµπόριο, οι εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται ελαφρά, αντίθετα µε τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή τους, ενώ στις εκτιµήσεις για το ύψος των αποθεµάτων καταγράφεται αποκλιµάκωση του σχετικού δείκτη

# στις Υπηρεσίες, οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων µεταβάλλονται θετικά τον Σεπτέµβριο σε σχέση µε τον Ιούλιο, όπως και οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, όµως οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή της εξασθενούν.

# στην Καταναλωτική Εµπιστοσύνη, καταγράφεται σηµαντική βελτίωση του δυσµενούς ισοζυγίου για τις προβλέψεις της ανεργίας, µε τις προβλέψεις για την οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού και της χώρας όµως να επιδεινώνονται και την πρόθεση αποταµίευσης να παραµένει στα ίδια επίπεδα.

Δείτε αναλυτικά τη μελέτη

Keywords
Τυχαία Θέματα