Στα $88 δισ. το κόστος ανοικοδόμησης του Ιράκ

Το κόστος ανοικοδόμησης του Ιράκ μετά από τρία χρόνια πολέμου με το ισλαμικό κράτος ανέρχεται σε 88,2 δισ. δολάρια, με ύψιστη προτεραιότητα την αποκατάσταση των κατοικιών, ανέφεραν Ιρακινοί αξιωματούχοι στη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου στο Κουβέιτ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, δωρητές και επενδυτές συγκεντρώθηκαν αυτή την εβδομάδα στη χώρα του Κόλπου με σκοπό να συζητήσουν για τις προσπάθειες αναστήλωσης της οικονομίας και των υποδομών του Ιράκ καθώς το τελευταίο εξέρχεται από την καταστροφική σύγκρουση

με τους ριζοσπάστες αντάρτες που κατέλαβαν σχεδόν το 1/3 της χώρας.

Το Ιράκ διακήρυξε τη νίκη του επί του Ισλαμικού Κράτους τον περασμένο Δεκέμβριο, έχοντας ανακαταλάβει όλη την επικράτεια που είχαν πάρει στα χέρια τους οι ακραίοι ισλαμιστές το 2014 και το 2015.

Περί τα 22 δισ. δολ. θα απαιτηθούν βραχυπρόθεσμα και τα υπόλοιπα 66 δισ. δολάρια μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με το υπουργείο υποδομών του Ιράκ, χωρίς να δοθεί κάποιο πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Η ανοικοδόμηση του Ιράκ αποκαθιστά την ελπίδα στο Ιράκ και η αποκατάσταση της σταθερότητας του Ιράκ σταθεροποιεί τα κράτη της περιοχής και τον κόσμο» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Σαλμάν αλ-Τζουμάλι, προσθέτοντας ότι η ανοικοδόμηση ήταν επομένως και ευθύνη της διεθνούς κοινότητας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ηγούνται ενός διεθνούς συνασπισμού που παρείχε στο Ιράκ βασική αεροπορική υποστήριξη στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, δεν σκοπεύει να δεσμεύσει χρήματα στο συνέδριο του Κουβέιτ, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Οι μεγαλύτερες και πιο επείγουσες ανάγκες εντοπίζονται στον τομέα στέγασης καθώς ζημιές έχουν υποστεί γύρω στις 138.000 κτήρια κατοικιών, μετ τα μισά εξ αυτών να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Περί τα 2,5 εκατ. Ιρακινών έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ η περιοχή ταλανίζεται από αλλεπάλληλες συγκρούσεις εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια. Μετά την αμερικανική εισβολή επί Σαντάμ Χουσεΐν, υπήρξαν σεκταριστικές αιματοχυσίες μεταξύ Σουνιτών – Σιιτών , αλλά και εντάσεις μεταξύ Αράβων και Κούρδων, ενώ το 2014 εμφανίστηκε και η απειλή των τζιχαντιστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα