Σκυλακάκης: «Με κανόνα ”Ν μείον 1” θα απορροφήσουμε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης»

Μπορεί ο προγραμματισμός για το Ταμείο Ανάκαμψης να λήγει στις 31.08.2026 αλλά η Ελλάδα σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει τις δαπάνες της μέχρι το τέλος του 2025 προκειμένου να υπάρχει αρκετός χρόνος για να καλυφθούν οι όποιες καθυστερήσεις έχουν προκύψει.

Όπως τόνισε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακακης στο Οικονομικό Φορουμ των Δελφών η απορρόφηση των 31 δισ. ευρώ του Ταμείου δεν θα ολοκληρωθεί στις 31.08.2026 -όπως προβλέπει τυπικά ο κανονισμός- άλλα αρκετα νωρίτερα. Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός της Ελλάδας

προβλέπει την  ολοκλήρωση των δαπανών στις 31.12.2025. «Αντί δηλαδη  να ισχύσει το Ν συν 3, τώρα θα ισχύσει ο κανόνας του Ν μείον 1», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης και εξήγησε οτι “ο κανόνας του Ν+3 που ισχύει στα διάφορα πλαίσια στήριξης της χώρας (ΕΣΠΑ), σημαίνει απορρόφηση των πόρων μέχρι και τρία χρόνια μετά την λήξη της εφαρμογής της προγραμματικής περιόδου. Για παράδειγμα στο ΕΣΠΑ 2021-2027, οι  δαπάνες μπορεί να γίνονται μέχρι και το τέλος του 2030, επιτρέπεται δηλαδή απορρόφηση πόρων για επιπλέον 3 χρονιά.. Στην περίπτωση όμως του Ταμείου Ανάκαμψης που λήγει το 2026, θα  ισχύσει  το Ν μείον 1 (σ.σ. απορρόφηση  8 μήνες νωρίτερα).  Αυτό σημαίνει  οι δαπάνες για τα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο θα πρέπει να γίνουν αυστηρά μέχρι τέλος 2025 για να έχουμε χρόνο να καλύψουμε τις καθυστερήσεις και να μην χαθούν πόροι”

Όσον άφορα στο χρονοδιάγραμμα απορρόφησης ο κ Σκυλακάκης επιβεβαίωσε το σχετικό ρεπορτάζ οτι φέτος θα εισπραχθούν 7,8 με 7,9 δις ευρω, περισσότερα δηλαδή από την προκαταβολή των 4 δις ευρω . Συγκεκριμένα, η Ελλάδα σχεδιάζει να ζητήσει 7,8 δισ. ευρώ περίπου, μέσα στο β΄εξάμηνο της χρονιάς, ως εξής:

άμεσα, τον Ιούλιο ή Αύγουστο θα λάβει την προκαταβολή 13% του προγράμματος, όπως ισχύει  και για κάθε χώρα «οριζόντια». Δηλαδή 3,9 δισεκατομμύρια συνολικά, εκ των οποίων 2,3 δισεκατομμύρια ως άμεσες επιδοτήσεις και 1,6 δισ. ευρώ ως δάνεια.αργότερα μέσα στη χρονιά, το φθινόπωρο ή έως τα τέλη του έτους το αργότερο, θα διεκδικήσει να εισπράξει και  άλλα 3,6 δισ. ευρώ τουλάχιστονΕπίσης τα προγραμματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να υλοποιούνται με KPIs, (Key Performance Indicators) δηλαδή με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους και χρονοδιάγραμμα . Εάν δεν επιτυγχάνονται οι συγκεκριμένοι στόχοι θα χάνονται και οι πόροι όπως παραδέχτηκε ο κ. ΣκυλακάκηςΤην άποψη πως δεν πρέπει να δημιουργηθούν υπερβολικές προσδοκίες, όσον αφορά στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης εξέφρασε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Grant Thornton, κ. Νίκος Καραμούζης, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα πολύ καλό σχέδιο σε επιτελικό επίπεδο. «Έχουμε κληρονομήσει σοβαρά προβλήματα από την προηγούμενη, αλλά και την σημερινή κρίση. Επίσης, τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης και νομισματικής επέκτασης κάποια στιγμή από το 2022 και μετά θα αποσυρθούν, άρα θα δούμε υψηλότερα επιτόκια και διαφορετικές δημοσιονομικές συνθήκες στην αγορά, ενώ και οι ξένες άμεσες επενδύσεις έχουν μειωθεί διεθνώς – από δύο τρις δολάρια το 2015 σε κάτω από ένα τρις δολάρια το 2020. Υπάρχει μία εσωτερικοποίηση των επενδύσεων σε κάθε χώρα, οι επενδυτές βρίσκουν πιο καλές ευκαιρίες στις χώρες τους. Τέλος, η δημοσιονομική σταθερότητα απειλείται με βάση τις σημερινές επιδόσεις», σχολίασε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, για να προσθέσει: «Επικρατεί μία εικόνα ότι εδώ υπάρχει χρήμα να μοιρασθεί. Έχει γίνει λάθος. Το χρήμα δεν θα μοιρασθεί, θα πρέπει να υποβάλλουμε ώριμα και επιλέξιμα επενδυτικά σχέδια. Κάθε ευρώ που θα εκταμιεύεται θα πρέπει να υπόκειται στις διαδικασίες μιας επαγγελματικής αξιολόγησης για τη βιωσιμότητα του έργου».Προκειμένου δε, να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα της υλοποίησης ο ίδιος πρότεινε, μεταξύ άλλων:Να μην εφησυχάσουμε με την δημοσιονομική σταθερότητα. «Πρέπει να γίνει με ένα μείγμα πολιτικής που θα έχει ισχυρό αναπτυξιακό πρότυπο. Λιγότεροι φόροι, μεγαλύτερες δημόσιες επενδύσεις, πιο πολύ καινοτομία, λιγότερες δαπάνες κ.ο.κ.», σχολίασε χαρακτηριστικά.  Να υπάρξει αποτελεσματική διοίκηση. Εάν δεν αξιοποιηθούν ιδιωτικές εταιρείες με μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση έργων ή και ιδιωτικοί φορείς το πρόγραμμα θα έχει τις δυσκολίες του.Να υπάρξει διαφάνεια και να ακολουθηθούν διαδικασίες με αυστηρή επιλεξιμότητα και κεντρική διαχείριση των έργων. Εάν υπάρξει διαφθορά ή απάτες θα εκτεθούμε ανεπανόρθωτα στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων και θα είναι μεγάλο πισωγύρισμα. Να δοθεί μεγάλο βάρος σε ένα εθνικό σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Να υπάρξει διάχυση των ωφελειών στην κοινωνία. Πρέπει να γίνει μία βαθιά και μεγάλη ενημέρωση πως οι μεταρρυθμίσεις θα αλλάξουν την ζωή των πολιτών.  

Διαβάστε ακόμη:

Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή τουριστική σεζόν

Χ.Α: Επιφυλακτικά και με νευρικότητα η αύξηση κερδών

Γεωργιάδης: Στο τραπέζι νέα μέτρα στήριξης των γυμναστηρίων – Τι είπε για ενοίκια και αναστολές

Keywords
Τυχαία Θέματα