ΣΕΒ: Εκδήλωση για τις ευκαιρίες στην αγορά της Νιγηρίας

Οι ευκαιρίες που παρουσιάζει η αγορά της Νιγηρίας, σε επιχειρηματικούς τομείς που ενδιαφέρουν την ελληνική οικονομία, συζητήθηκαν χθες (Τετάρτη, 26/9/2018), σε ενημερωτική εκδήλωση που συμμετείχαν 90 εταιρείες, στο πλαίσιο των Δράσεων Εξωστρέφειας «ExportReady» του ΣΕΒ. Η εκδήλωση αυτή, πραγματοποιείται ενόψει της επιχειρηματικής αποστολής που διοργανώνει ο ΣEB με το ΕΒΕΑ, το Ελληνο-Νιγηριανό Επιμελητήριο Εμπορίου

και Τεχνολογίας και τον ΣΕΒΕ, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και την Πρεσβεία της Νιγηρίας στην Ελλάδα, στο Λάγος, 5-9 Νοεμβρίου 2018.

Σύμφωνα με όσα παρουσιάσθηκαν στην εκδήλωση, η Νιγηρία, κοινώς γνωστή ως ο γίγαντας της Αφρικής, με περισσότερους από 180 εκατομμύρια κατοίκους, είναι η πολυπληθέστερη χώρα και η μεγαλύτερη οικονομία στην Αφρική (και 27η στον κόσμο, βάσει ΑΕΠ). Εκτός από το υψηλό ανθρώπινο δυναμικό, διαθέτει επίσης και πλούσιους φυσικούς πόρους όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα ορυκτά. Αποτελεί τη σημαντικότερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στην Αφρική, αλλά και την 8η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε εξαγωγές πετρελαίου. Ενώ η οικονομία της παραδοσιακά βασίζεται στον πρωτογενή τομέα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική ανάπτυξη τόσο στον τομέα των υπηρεσιών, όσο και σε αυτόν της μεταποίησης.

Σε παρέμβασή του στην εκδήλωση, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ανέφερε «τη θετική πορεία των ελληνικών εξαγωγών την οποία ο ΣΕΒ θα συνεχίζει να ενισχύει με τις επιχειρηματικές αποστολές που διοργανώνει σε συνεργασία με άλλους φορείς και το Υπουργείο Εξωτερικών». Πρόσθεσε, ότι «η Νιγηρία προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να διαφοροποιήσει την οικονομία της. Αυτό σημαίνει ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε μια αγορά με προοπτικές στους τομείς των κατασκευών, των οικοδομικών υλικών, των τροφίμων και των φαρμάκων.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ, ο οποίος θα συνοδέψει και την αποστολή, ο Επιτετραμμένος της Νιγηρίας στην Ελλάδα, κ. Ajadi Folorunsho, όπως επίσης ο κ. Νίκος Βασίλειου, Μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του ΕΒΕΑ, και ο κ. Νίκος Γιαμάκης, Πρόεδρος του Ελληνο-Νιγηριανού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Τεχνολογίας.

Την εικόνα της οικονομίας και τις ευκαιρίες που αναδύονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις στη Νιγηρία παρουσίασε ο κ. Μιχάλης Οικονομάκης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της AG Leventis Group. Ο κ. Οικονομάκης, έδωσε έμφαση στη διάρθρωση και στα μεγέθη της αγοράς. Επίσης, παρουσίασε το επιχειρηματικό περιβάλλον και παρέθεσε στοιχεία που διευκολύνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στην Νιγηρία, όπως είναι οι διαδικασίες ίδρυσης εταιριών, η προστασία ιδιοκτησίας και εμπορικών δικαιωμάτων, τα χρηματοδοτικά κίνητρα, το φορολογικό πλαίσιο, αλλά και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τη στρατηγική διείσδυση, μέσω συμφωνιών με τοπικούς συνεταίρους.

Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στην Νιγηρία τάση αστικοποίησης του πληθυσμού, με παράλληλη αύξηση του ποσοστού της μεσαίας τάξης, με αντίστοιχη αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης. Κλείνοντας την εκδήλωση, οι κκ. Οικονομάκης (A.G. Leventis Nigeria Plc), Πασχαλίδης (Grantex) και Samaan (Star Trading Company Ltd.), μοιράστηκαν με το ακροατήριο την εμπειρία τους από την επιτυχή τους παρουσία στην αγορά της Νιγηρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα