Σε νεά ρεκόρ ο Nasdaq παρά τη βουτιά Netflix

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Παρά τη βουτιά της Netflix (ενδοσυνεδριακά έφτασε το -15%), ο Nasdaq κατάφερε όχι μόνο να γυρίσει ανοδικός από το πτωτικό ξεκίνημα, αλλά να κλείσει σε νέα ιστορικά υψηλά!

Οι αμερικανικοί δείκτες συγκεκριμένα γύρισαν στο «πράσινο» μετά και τις δηλώσεις Τζέρομ Πάουελ (επικεφαλής Fed) στο Κογκρέσο, ο οποίος έκανε λόγο μεν για σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων

(όπως άλλωστε ήταν και το αρχικό σχέδιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας) - γεγονός που αποτελεί καλά νέα για δολάριο και ομόλογα, αλλά όχι τόσο πολύ για τις μετοχές - ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως η Τράπεζα θα είναι ευέλικτη απέναντι στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και δεν θα κινηθεί απότομα ή υπερβολικά αυστηρά στην τήρηση της νομισματικής της πολιτικής.

Win-win κατάσταση για τους επενδυτές της Wall Street δηλαδη... Άλλωστε ο Τζερόμ Πάουελ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας στην κατάθεση του στη Γερουσία, υποστηρίζοντας πως τα ρίσκα από την εμπορική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ αντισταθμίζονται από τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης του.

Τόνισε πως η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ συνεχίζει να ενισχύεται και ότι για την ώρα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θεωρεί πως είναι καλύτερο να «συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά» τα επιτόκια.

Την ίδια στιγμή το πετρέλαιο υποχώρησε, αλλά όχι αρκετά ώστε να περιορίσει σημαντικά τα κέρδη των δεικτών.

O Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,22% στις 25.119 μονάδες. Ο Nasdaq κινήθηκε 0,63% υψηλότερα στις 7.855 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί νέο υψηλό. Ο S&P 500 εμφάνισε κέρδη 0,4% στις 2.809 μονάδες.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Ιούνιο, λαμβάνοντας ώθηση από την ισχυρή άνοδο της μεταποίησης και της εξορυκτικής παραγωγής.

Η Fed ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 0,6% τον περασμένο μήνα, μετά από πτώση 0,5% τον Μάιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,6%.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Αυγούστου κινήθηκε 0,1% υψηλότερα στα 68,08 δολάρια το βαρέλι, μετά τη χθεσινή βουτιά κατά 4,6%. Ο χρυσός διολίσθησε 0,9% στα 1.227 δολάρια ανά ουγκιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού τίτλου ανήλθε στο 2,619%, επίπεδο που αποτελεί νέο υψηλό 10 ετών.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα, λαμβάνοντας ώθηση από τις δηλώσεις Πάουελ. Ο δείκτης που καταγράφει τις κινήσεις του δολαρίου έναντι έξι ανταγωνιστικών νομισμάτων σημείωσε άνοδο 0,5% στις 94,06 μονάδες.

Στο ταμπλό, ισχυρά κέρδη σημείωσε η μετοχή της Johnson & Johnson, κλείνοντας με άνοδο 3,5%. Στο 5,4% σταμάτησε η ελεύθερη πτώση του Netflix.

Νωρίτερα, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,8% στις 12.661 μονάδες.Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,34% στις 7.626 μονάδες. Ο δείκτης CAC 40 κινήθηκε 0,24% υψηλότερα στις 5.422 μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα