Σαρώνει το phishing: Αύξηση 500% στις ηλεκτρονικές απάτες – Έκαναν φτερά €40 εκατ. από τραπεζικούς λογαριασμούς
Στο έλεος επιτήδειων χιλιάδες τραπεζικοί λογαριασμοί που αδειάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ηλεκτρονικές απάτες τύπου phishing αυξήθηκαν το 2021 πάνω από… 500%.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι από τα 6,5 εκατ. ευρώ που εκλάπησαν από τραπεζικούς λογαριασμούς στο εννεάμηνο του 2020, την αντίστοιχη φετινή περίοδο το ποσό εκτοξεύθηκε στα 40 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, κατά μέσο όρο οι δράστες σήκωναν καταθέσεις της τάξης των 150.000 ευρώ την ημέρα, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.
Αφορμή για την έξαρση των ηλεκτρονικών απατών στάθηκε η στροφή των καταναλωτών από τα γκισέ των τραπεζών στα εναλλακτικά, ηλεκτρονικά, δίκτυα συναλλαγών (e- banking και mobile banking) που ευνοήθηκαν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, λόγω κορωνοϊού.
Οι νέες συνθήκες ώθησαν τους επιτήδειους να εφεύρουν νέους τρόπους απάτης, ώστε να υφαρπάζουν χρήματα και να αδειάζουν λογαριασμούς.
Οι περισσότερες πάντως από τις απάτες αυτές και συγκεκριμένα το 54%, έχουν να κάνουν με κλοπή χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς ή κάρτες και το 40% με την υπόσχεση για «εύκολο χρήμα».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η ζημιά δεν περιορίζεται στις οικονομικές απώλειες των θυμάτων, αλλά δημιουργεί και ζήτημα εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών-επιχειρήσεων και τραπεζικών ιδρυμάτων.
Σύσκεψη Θεοδωρικάκου με Στουρνάρα και ΕΕΤΗ εκτόξευση του phishing ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο, με την ηγεσία της ΤτΕ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να γίνει μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν πως μπορούν να προστατεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Θα δημιουργηθεί, επίσης ένας κόμβος, ένα hub, στα πρότυπα μοντέλων που ήδη ισχύουν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, στο οποίο θα συμμετέχουν ειδικές υπηρεσίες ΕΛΑΣ, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και θα συνδέεται με τα αντίστοιχα call centers των τραπεζών.
Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος: «Δυστυχώς το φαινόμενο της εξαπάτησης των πολιτών με απώλειες για την περιουσία τους, με δήθεν μηνύματα, με πλαστά μηνύματα από τράπεζες έχει εξαπλωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την πρωτοβουλία αυτής της σύσκεψης εργασίας με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε τη δράση μας για να προστατεύσουμε την περιουσία των πολιτών.
Η πρώτη απόφαση ασφαλώς είναι να πραγματοποιηθεί μία πολλή μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία των πολιτών, ώστε να προλάβουμε την περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου και οι ίδιοι οι πολίτες να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και την περιουσία που έχουν αποκτήσει με προσπάθειες συχνά μίας ολόκληρης ζωής. Δημιουργούμε επίσης ένα συντονιστικό κέντρο, ώστε οι διωκτικές Αρχές της Ελληνικής αστυνομίας σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες να υπάρξει συντονισμένη δράση ακόμα πιο αποτελεσματική με σκοπό να χτυπηθούν οι απατεώνες που κάνουν αυτές τις εγκληματικές πράξεις και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης».
Διαβάστε ακόμη:
ΥΠΕΝ: Διαγωνισμός για την τεχνική υποστήριξη του «Κινούμαι Ηλεκτρικά»
ΡΑΕ: «Σπορά» νέων φωτοβολταϊκών 3,12 GW μέσα σε μια ημέρα στη Θεσσαλία
Ο Έλον Μασκ «ξεπουλάει» τα σπίτια του – Στο σφυρί με έκπτωση 15% το τελευταίο του μέγαρο στην Καλιφόρνια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Στις ΗΠΑ ο Δένδιας - Υπογράφεται η νέα αμυντική ελληνοαμερικανική συμφωνία
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021
- Πώς και πού κάνει ντεμπούτο η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
- Η "τέλεια καταιγίδα" στα λιμάνια - Εννέα στα δέκα πλοία φτάνουν εκτός προγράμματος
- Ποιος ήταν ο επόμενος στη «λίστα απολύσεων» του Ερντογάν;
- Ποιοι πλήττονται, ποιοι... χαίρονται από το μποτιλιάρισμα στους δρόμους
- Στα προημιτελικά του Indian Wells ο Τσιτσιπάς
- Έρχονται ανεξέλεγκτες καταστάσεις που χρειάζονται έκτακτες παρεμβάσεις
- Τζιμ Ντέιβις: Ο Έλληνας που έφτιαξε από το μηδέν την αυτοκρατορία των New Balance (pics)
- Τι αλλάζει από την 1η Νοεμβρίου για τους αυτοαπασχολούμενους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Έρχονται ανεξέλεγκτες καταστάσεις που χρειάζονται έκτακτες παρεμβάσεις
- Τζιμ Ντέιβις: Ο Έλληνας που έφτιαξε από το μηδέν την αυτοκρατορία των New Balance (pics)
- Fraport: Πάνω από 13,9 εκατ. η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια το 9μηνο (πίνακας)
- Νορβηγία: 37χρονος Δανός ο τοξοβόλος που σκότωσε 5 στην πόλη Κόνγκσμπεργκ
- Περιστέρης: Τα μηνύματα και οι προτεραιότητες για την έξοδο από την ενεργειακή κρίση
- Σαρώνει το phishing: Αύξηση 500% στις ηλεκτρονικές απάτες – Έκαναν φτερά €40 εκατ. από τραπεζικούς λογαριασμούς
- ΡΑΕ: «Σπορά» νέων φωτοβολταϊκών 3,12 GW μέσα σε μια ημέρα στη Θεσσαλία
- ΥΠΕΝ: Διαγωνισμός για την τεχνική υποστήριξη του «Κινούμαι Ηλεκτρικά»
- Χιλή: Kινήθηκε διαδικασία παύσης και παραπομπής του προέδρου Πινιέρα για τα Pandora Papers
- Κίνημα Αλλαγής: Η φημολογία για τέταρτη υποψηφιότητα στη «μάχη» για την ηγεσία
- Τελευταία Νέα New Money
- Σαρώνει το phishing: Αύξηση 500% στις ηλεκτρονικές απάτες – Έκαναν φτερά €40 εκατ. από τραπεζικούς λογαριασμούς
- Ρεύμα: Στην Ελλάδα τα τιμολόγια είχαν ανατιμηθεί από το 2019
- Από σήμερα η διάθεση self test για μαθητές από τα φαρμακεία
- Χιλή: Kινήθηκε διαδικασία παύσης και παραπομπής του προέδρου Πινιέρα για τα Pandora Papers
- Κίνημα Αλλαγής: Η φημολογία για τέταρτη υποψηφιότητα στη «μάχη» για την ηγεσία
- Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Δένδιας – Υπογράφει με Μπλίνκεν τη νέα αμυντική συμφωνία
- Μια ρύθμιση για τα κορωνοχρέη και δύο για τις παλιές οφειλές
- ΥΠΕΝ: Διαγωνισμός για την τεχνική υποστήριξη του «Κινούμαι Ηλεκτρικά»
- ΡΑΕ: «Σπορά» νέων φωτοβολταϊκών 3,12 GW μέσα σε μια ημέρα στη Θεσσαλία
- Νορβηγία: 37χρονος Δανός ο τοξοβόλος που σκότωσε 5 στην πόλη Κόνγκσμπεργκ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τεχνολογία: To 77% του κοινού χρησιμοποιεί συσκευή ή υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης
- Κλειστά σχολεία σε Κεφαλονιά και Μεσολόγγι λόγω της κακοκαιρίας
- Περισσότερη αιολική ενέργεια είναι η απάντηση στις υψηλές τιμές ηλεκτρισμού
- ΗΠΑ - Μπάιντεν σε μεγάλες εταιρείες: Βοηθήστε για να μην χάσουμε τα Χριστούγεννα
- Στις ΗΠΑ ο Ν. Δένδιας - Συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντ. Μπλίνκεν
- Μπάιντεν: Παρότρυνε τις εταιρίες να επιλύσουν τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού ενόψει εορτών
- Σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Μπάλλος» με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις
- Στις ΗΠΑ ο Δένδιας – Υπογράφεται η νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία
- Μελέτη: Μεγαλύτερη αύξηση αντισωμάτων όταν η ενισχυτική δόση γίνεται με Moderna ή Pfizer