Σ. Φάμελλος: Τι φταίει για τα κοπάδια μεδουσών στον Κορινθιακό

Στον πολυπαραγοντικό φαινόμενο του υπερπληθυσμού των μεδουσών στον Κορινθιακό Κόλπο αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλου.

Συγκεκριμένα, ο Αν. ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι η πληθυσμιακή έκρηξη των μεδουσών αποτελεί οικολογικό και περιβαλλοντικό ζήτημα, το οποίο συνδέεται ταυτόχρονα με την κλιματική αλλαγή, τη θερμοκρασία των θαλασσών και τα θαλάσσια ρεύματα, αλλά και την

υπεραλίευση και τη θαλάσσια ρύπανση.

Επιδρά όμως σε σημαντικό βαθμό στην οικονομική και αναπτυξιακή δραστηριότητα και στην οικολογική ισορροπία του Κόλπου. Όπως σημειώνει, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτίθεται να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα με μια δέσμη βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων, που άπτονται των αιτίων που το επηρεάζουν.

Στο επίπεδο της κλιματικής αλλαγής, ο Σωκράτης Φάμελλος επανέλαβε την αδιαπραγμάτευτη θέση της χώρας μας στο μέτωπο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης η Ευρώπη να παραμείνει πρωτοπόρος σε αυτή την μάχη.

«Στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η χώρα μας τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των ΗΠΑ στη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, διότι πρόκειται για κρίσιμο ζήτημα της επιβίωσης του πλανήτη, με σαφείς οικονομικές επιπτώσεις. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει η δυνατότητα μέσα από την κλιματική προσαρμογή να δημιουργηθεί νέα εργασία και νέα οικονομία», είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι εντός του Αυγούστου επίκειται η ένταξη της ευρύτερης περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000, με κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο Κορινθιακός κόλπος από τον άξονα Ψαθόπυργου – Ναυπάκτου έως τον Ισθμό έχει σημαντικό οικολογικό απόθεμα, βιοτόπους και προστατευόμενα είδη, που τεκμηριώνουν απόλυτα την ένταξή του στις προστατευόμενες περιοχές. Προανήγγειλε δε, τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής, με δεδομένη τη σπουδαιότητα των οικοτόπων που υπάρχουν στην συγκεκριμένη περιοχή. Η ίδρυση του νέου Φορέα αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους και θα ενταχθεί στην τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τις προστατευόμενες περιοχές.

Ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των μεδουσών και γενικότερα της ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή της χώρας μας θα είναι και η ολοκλήρωση σε βάθος τριετίας του προγράμματος αποχετεύσεων και επεξεργασίας λυμάτων σε 200 μικρούς οικισμούς, σε όλη τη χώρα, προϋπολογισμού 1 δις ευρώ. «Το έργο αυτό δεν θα βοηθήσει μόνο στην αντιμετώπιση των φαινομένων ρύπανσης, αλλά και στην πρόληψη προστίμων που θα καλούνταν να πληρώσει η χώρα», τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Τέλος, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προγραμματίζουν μέσω τροπολογίας - γίνεται προσπάθεια να κατατεθεί την τρέχουσα εβδομάδα στη Βουλή - να δοθεί η δυνατότητα εγκατάστασης πλωτών μέσων προστασίας των λουομένων (επιφανειακά δίχτυα) στις τουριστικές και πολυσύχναστες ακτές του Κορινθιακού Κόλπου, κατ' εξαίρεση και εκ μέρους των τουριστικών εγκαταστάσεων ή των φορέων των λιμανιών της περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα