Ρεκόρ επενδύσεων σε νέα πλοία από τους Ελληνες εφοπλιστές (pics)

Με νέα ναυπηγικά προγράμματα αλλά και παραλαβές πλοίων άρχισε το 2022 για την ελληνόκτητη ναυτιλία, η οποία συνεχίζει να κρατάει το τιμόνι της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας. Οι Ελληνες πλοιοκτήτες έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε νέα και ενεργειακά αποδοτικά πλοία, με τη μέση ηλικία του ελληνόκτητου στόλου (9,17 έτη) να είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη του παγκόσμιου στόλου (9,61) έτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ελλήνων

Εφοπλιστών, η Ελλάδα παραμένει παγκοσμίως η χώρα με τη μεγαλύτερη πλοιοκτησία. Μολονότι ο πληθυσμός της αντιπροσωπεύει μόνο το 0,16% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι Ελληνες πλοιοκτήτες κατέχουν το 20,67% της παγκόσμιας χωρητικότητας και το 54,28% της χωρητικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με τη Value Vessels, η αξία του ελληνόκτητου στόλου έχει αυξηθεί κατά 32% τα τελευταία τρία χρόνια, φτάνοντας τα 132,58 δισ. δολάρια και αριθμώντας 4.546 πλοία. Η αξία των 187 υπό ναυπήγηση πλοίων για λογαριασμό ναυτιλιακών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων αγγίζει τα 14,99 δισ. δολάρια.

Ομιλος Τσάκου

Πριν από λίγες ημέρες, στις αρχές Φεβρουαρίου, ο όμιλος Τσάκου προχώρησε στην παραγγελία ναυπήγησης τεσσάρων επιπλέον πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τύπου feedermax, μεταφορικής ικανότητας 2.800 «κουτιών», στα κορεατικά ναυπηγεία της Hyundai Mipo Dockyard.
Τον περασμένο Μάιο ο όμιλος είχε υπογράψει συμφωνία για τη ναυπήγηση δύο τέτοιου τύπου πλοίων, οπότε ο συνολικός τους αριθμός θα ανέρχεται στα έξι. Τα δύο πρώτα πλοία θα παραδοθούν μεταξύ δ’ τριμήνου του 2023 και α’ τριμήνου του 2024.

Σύμφωνα με ναυλομεσιτικούς οίκους, το κόστος ναυπήγησης κυμαίνεται γύρω στα 40 εκατ. δολάρια για κάθε πλοίο μεταφοράς 2.800 εμπορευματοκιβωτίων σε κορεατική γιάρδα. Η συνολική επένδυση και για τα έξι πλοία υπολογίζεται στα 240 εκατ. δολάρια.


Επίσης, ο όμιλος έχει σε εξέλιξη άλλο μεγάλο ναυπηγικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει ένα suezmax shuttle δεξαμενόπλοιο και τέσσερα aframax δεξαμενόπλοια με μηχανές καύσης διπλού καυσίμου, δηλαδή και πετρελαίου κίνησης και φυσικού αερίου.

Η εταιρεία έχει στόλο από 71 πλοία συνολικής χωρητικότητας 8 εκατομμυρίων τόνων dw. Τον Ιανουάριο ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος ταξίδεψε στη Νότια Κορέα και πιο συγκεκριμένα στα ναυπηγεία της Hyundai, και παρέλαβε το νεότευκτο LNG carrier «TENERGY», μεταφορικής ικανότητας 174.000 κυβικών μέτρων, στο οποίο υψώθηκε η ελληνική σημαία και είναι επανδρωμένο με Ελληνες ναυτικούς. Είναι dual class και παρακολουθείται από τον νορβηγικό νηογνώμονα DNV και τον γαλλικό BV.

Το πλοίο εντάσσεται στον στόλο της εισηγμένης Tsakos Energy Navigation. Το «TENERGY» είναι ναυπηγημένο βάσει των πιο σύγχρονων προδιαγραφών της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας οι οποίες θα εφαρμόζονται μετά το 2025. Πιο συγκεκριμένα, καλύπτουν τις προϋποθέσεις που αφορούν τη μειωμένη εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου και τις προϋποθέσεις για λιγότερες εκπομπές οξειδίων του αζώτου. Το πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου θα φέρει έσοδα ύψους 100 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία κατά τη διάρκεια της ναύλωσής του.

Μαρία Αγγελικούση

Δυναμική επενδυτική ρότα σε νεότευκτα πλοία ακολουθεί η κυρία Μαρία Αγγελικούση. Η ισχυρή πλοιοκτήτρια της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας με τον μεγαλύτερο ιδιωτικό στόλο έκανε μέσα στο 2022 δύο νέες παραγγελίες στα ναυπηγεία της Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. για την κατασκευή δύο πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου – LNGCs για λογαριασμό της Maran Gas.

Εχει προηγηθεί η παραγγελία στα τέλη του 2021 στις ίδιες γιάρδες ακόμα δύο LNG carriers, αντί 411 εκατ. δολαρίων. Τα πλοία θα διαθέτουν μεταφορική ικανότητα 174.000 κυβικών μέτρων έκαστο και αναμένεται να παραδοθούν έως τον Νοέμβριο του 2024.

Η εταιρεία έχει δώσει συνολικά 10 παραγγελίες σε ναυπηγεία για αδελφά πλοία. Η χωρητικότητα του καθενός είναι 174.000 κυβικά μέτρα. Τα νεότευκτα πλοία θα έχουν συνολικά μεταφορική ικανότητα 1,7 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων και θα παραδοθούν σταδιακά από τον Μάρτιο του 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2025. Και στα 10 πλοία θα υψωθεί η ελληνική σημαία.

Η Maran Gas έχει στόλο που αποτελείται από 44 πλοία στο νερό, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 7,3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, η οποία θα αυξηθεί στα 9,1 εκατομμύρια με την παραλαβή των νεότευκτων. Στα 39 από τα 44 πλοία είναι υψωμένη η ελληνική σημαία, αφού είναι εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο, ποσοστό 88,6%. Ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου είναι τα 3,11 έτη.
Τον Οκτώβριο του 2021 ο όμιλος Αγγελικούση υπέγραψε συμφωνία με κρατική νοτιοκορεατική τράπεζα, με φόντο τη χρηματοδότηση του ναυπηγικού της πλάνου για τα επόμενα τρία έτη στη Νότια Κορέα. Το 2021 η Maran Gas Maritime παρέλαβε πέντε LNG carriers.

Βαγγέλης Μαρινάκης

Την παραγγελία ναυπήγησης τριών ακόμη πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μεταφορικής ικανότητας 1.800 «κουτιών» το καθένα έδωσε ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, στις αρχές Ιανουαρίου, για λογαριασμό της εταιρείας του Capital Maritime and Trading. Είναι συνολικής αξίας 96 εκατ. δολαρίων.
H εταιρεία έχει πλέον εννέα παραγγελίες στα ναυπηγεία Hyundai Mipo, συνολικού κόστους 283 εκατ. δολαρίων. Και τα εννέα πλοία θα παραδοθούν στη διάρκεια του 2023. Είναι διπλού καυσίμου, με άμεση δυνατότητα χρησιμοποίησης και LNG αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας όταν βρίσκονται στα λιμάνια.

Θα ναυπηγηθούν βάσει των πιο σύγχρονων προδιαγραφών που υπάρχουν σήμερα στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία και οι οποίες εφαρμόζονται μετά το 2025. Πιο συγκεκριμένα, καλύπτουν τις προϋποθέσεις που αφορούν τη μειωμένη εκπομπή κατά 30% των αερίων του θερμοκηπίου GHG – EEDI Phase 3 σε σύγκριση με το 2008 και τις προϋποθέσεις Nox Tier III για λιγότερες εκπομπές οξειδίων του αζώτου.

Το αξιοσημείωτο είναι πως πρόκειται για τα πρώτα feeders contairerships που ναυπηγούνται με προϋποθέσεις Nox Tier IIΙ. Είναι το τρίτο επενδυτικό πρόγραμμα για την Capital Maritime από τα τέλη του 2020. Το πρώτο υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2020 για τη ναυπήγηση τεσσάρων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, χωρητικότητας 13.100 εμπορευματοκιβωτίων το καθένα, στα ναυπηγεία Samsung Heavy Industries αντί 99 εκατ. δολαρίων το καθένα. Ωστόσο μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες τα πούλησε στην ταϊβανέζικων συμφερόντων Wan Hai Lines αντί 443,2 εκατ. δολαρίων κερδίζοντας 49,2 εκατ. δολάρια.

Η εταιρεία έχει ναυπηγικό πρόγραμμα για έξι δεξαμενόπλοια-product carriers στα ναυπηγεία Hyundai Vietnam Shipbuildings, αξίας 217,2 εκατ. δολαρίων. Τα πλοία θα είναι dual fuel ready, δηλαδή με άμεση χρήση και φυσικού αερίου ως καύσιμου και με χρήση αιολικής ενέργειας (wind roter), ενώ θα είναι και τα πρώτα με τεχνολογία amp, δηλαδή θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρική ενέργεια όταν βρίσκονται στα λιμάνια. Eπίσης, ναυπηγεί έξι neo-panamax container vessels.

Αριστείδης Πίττας

Από τους πιο δραστήριους Ελληνες εφοπλιστές είναι ο κ. Αριστείδης Πίττας, ο οποίος έχει δύο εισηγμένες εταιρείες στην αμερικανική χρηματαγορά. Μέσα στο 2022 έδωσε παραγγελία για τη ναυπήγηση ακόμη δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ικανότητας 2.800 «κουτιών» το καθένα, για λογαριασμό της εισηγμένης στον NASDAQ Εuroseas. Τα πλοία θα ναυπηγηθούν στις γιάρδες της Hyundai Mipo Dockyard Co. Ltd της Νότιας Κορέας και αναμένεται να παραδοθούν μεταξύ του δ’ τρίμηνο του 2023 και του α’ του 2024. Το κόστος κατασκευής ανέρχεται, συνολικά, στα 85 εκατ. δολάρια.

Στις αρχές του χρόνου ο κ. Πίττας προχώρησε στην αγορά του φορτηγού πλοίου M/V «Molyvos Luck», για λογαριασμό της άλλης εισηγμένης του εταιρείας Eurodry έναντι 21,2 εκατ. δολαρίων.
Ο κ. Πίττας διαχειρίζεται δύο στόλους, έναν με 20 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων υπό ναυπήγηση με συνολική μεταφορική ικανότατη 61.571 κουτιών, και έναν με 10 φορτηγά πλοία. Και οι δύο ναυλαγορές των containers vessels και των φορτηγών είναι κερδοφόρες.

Αννα Αγγελικούση

Με την είσοδο του νέου χρόνου η ναυτιλιακή εταιρεία Alpha Bulkers Shipmanagement, συμφερόντων της κυρίας Αννας Αγγελικούση και των γιων της Φραγκίσκου και Αντώνη Κανελλάκη, παρέλαβε το νεότευκτο φορτηγό πλοίο «Alpha Trophy», τύπου newcastlemax, μεταφορικής ικανότητας 210.000 τόνων.


Είναι το πρώτο πλοίο από σειρά τριών ναυπηγήσεων που έχει βάλει η εταιρεία στα ναυπηγεία Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding. Το πλοίο κατασκευάστηκε με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές ώστε να συνάδει με τις νέες απαιτήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος με μείωση εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου καθώς και τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου. Παρακολουθείται από τον νορβηγικό νηογνώμονα DNV.
Μέσα στο 2022 είναι προγραμματισμένη η παραλαβή δύο αδελφών πλοίων του «Alpha Trophy». Ο στόλος της Alpha Bulkers Shipmanagement αποτελείται από 33 φορτηγά πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητας 4,9 εκατ. τόνων και μέσο όρο ηλικίας τα εννέα έτη.

Νικόλας Μαρτίνος

Το νεότευκτο LPG carrier «Sea Gemini» παρέλαβε στις αρχές Ιανουαρίου από τα ναυπηγεία Hyundai Mipo η Thenamaris με επικεφαλής τον κ. Νικόλα Ντίνου Μαρτίνο. Η εταιρεία έχει στον στόλο της άλλα έξι πλοία τέτοιου τύπου. Το «Sea Gemini» είναι μεταφορικής ικανότητας 38.000 κυβικών μέτρων και θα φέρει σημαία Μάλτας. Η Thenamaris αναμένεται να παραλάβει ένα ακόμη LPG carrier μέσα στο 2022.


Η εταιρεία βρίσκεται μία ανάσα προτού σπάσει το φράγμα των 100 πλοίων που θα έχει στον στόλο της και θα μπει σε ένα ξεχωριστό και κλειστό κλαμπ με ομίλους που έχουν πετύχει 100άρα. Αυτή την εποχή βρίσκεται στα 92, εκ των οποίων 60 είναι δεξαμενόπλοια, 18 φορτηγά, επτά LPG, πέντε LNG και δύο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Η Thenamaris έχει σε εξέλιξη ναυπηγικά προγράμματα για:

■ Πέντε δεξαμενόπλοια, εκ των οποίων το ένα VLCC 309.800 τόνων με το όνομα «Sea Duchess» και τέσσερα 50.000 dwt, με χρόνο παράδοσης το 2022.
■ Δύο φορτηγά πλοία χωρητικότητας 81.400 τόνων το καθένα, με παράδοση το 2022.
■ Ενα LPG, το «Seateam», 38.000 κυβικών μέτρων, με παράδοση το 2022.

Πόλυς Χατζηιωάννου

Ενισχύει συνεχώς τον στόλο της με φορτηγά πλοία η εισηγμένη στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης Safe Bulkers Inc. συμφερόντων του κ. Πόλυ Βάσου Χατζηιωάννου. Πιο συγκεκριμένα αγόρασε το μεταχειρισμένο capesize φορτηγό ναυπηγήσεως 2014, ιαπωνικών συμφερόντων, αντί 33,8 εκατ. δολαρίων.

Το συγκεκριμένο πλοίο τον περασμένο Οκτώβριο έκανε 41,8 εκατ. δολάρια. Είναι μεταφορικής ικανότητας 181.000 τόνων και θα μετονομαστεί σε «MV Maria». Η αγορά έγινε με ίδια κεφάλαια και αναμένεται να παραδοθεί στην εταιρεία μέσα στον Φεβρουάριο. Θα είναι το 6ο cape και το 40ό συνολικά πλοίο του στόλου. Το ναυπηγικό πρόγραμμα της εταιρείας περιλαμβάνει συνολικά εννέα φορτηγά πλοία με συμβόλαια σε γιαπωνέζικες γιάρδες, η παράδοση των οποίων θα αρχίσει από το β’ τρίμηνο του 2022.
Από αυτά, τρία είναι post-panamax, μεταφορικής ικανότητας 87.000 τόνων το καθένα, και έξι kamsarmax, μεταφορικής ικανότητας 82.000 τόνων το καθένα.

Γιώργος Δελαπόρτας

Το handysize φορτηγό M/V «Pagoda» παρέλαβε και ενέταξε στον στόλο της η Meadway Bulkers συμφερόντων του κ. Γιώργου Δελαπόρτα πριν από λίγες ημέρες. Είναι μεταφορικής ικανότητας 28.000 τόνων, ναυπηγημένο το 2013 σε ιαπωνική γιάρδα.


Τα Χριστούγεννα η εταιρεία είχε παραλάβει το M/V «Fulvia», ναυπηγημένο το 2011 στις επίσης ιαπωνικές γιάρδες Hakodate Dock Co. Ltd, με μεταφορική ικανότητα 31.893 τόνων dw. Ο στόλος της εταιρείας αποτελείται από 13 φορτηγά πλοία και αναμένεται η περαιτέρω ενίσχυσή του.

Διαβάστε ακόμη

Αμερικανική απόβαση στον ελληνικό τουρισμό (pics)

H Aγγελοπούλου, ο Σερ Μάικλ Κέιν και η δημοπρασία εκατομμυρίων λιρών

Ενεργειακή κρίση: Μετά το πάθημα, η Κομισιόν αλλάζει σχεδιασμό για τον επόμενο χειμώνα

Keywords
Τυχαία Θέματα