Ρέγκλινγκ: Σε 30 χρόνια θα υπάρχουν τρία ισχυρά νομίσματα διεθνώς: Το δολάριο, το ευρώ και το γουάν

Στην ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ και στην συνεπακόλουθη απεξάρτηση της Ευρωζώνης από το αμερικανικό δολάριο  αναφέρθηκε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Μιλώντας με τον διευθυντή της εφημερίδας «Financial Times» στις ΗΠΑ, Πίτερ Σπίγκελ, ο κ.  Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι η δημιουργία του ευρώ ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς σειράς κρίσεων πριν από 40 περίπου έτη, όταν και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το Σύστημα ισοτιμιών Μπρέτον Γουντς. Τότε οι ηγέτες της Ευρώπης αποφάσισαν ότι η κοινή ενιαία αγορά θα έπρεπε να έχει ένα ενιαίο νόμισμα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, το ευρώ έγινε το δεύτερο σημαντικότερο νόμισμα παγκοσμίως, πίσω ακόμα από το δολάριο, αλλά η απόσταση που τα χωρίζει μειώνεται διαρκώς.

«Από το 1999 η αξία του δολαρίου σε μετοχές διεθνώς έχει μειωθεί πάνω από 12%. Δεν είναι η πρόθεσή μας το ευρώ να αντικαταστήσει το δολάριο, αλλά κινούμαστε προς ένα νέο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα και είναι σημαντικό η Ευρώπη να περιορίσει την εξάρτησή της από το δολάριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ, απαντώντας στην ερώτηση του Πίτερ Σπίγκελ για τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και έπειτα ο Ντόναλντ Τραμπ, χρησιμοποίησαν το δολάριο ως γεωπολιτικό εργαλείο, επιβάλλοντας κυρώσεις σε συγκεκριμένα κράτη. 
Ο εκτελεστικός διευθυντής του ESM αναφέρθηκε επίσης στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ, όπως την τραπεζική ένωση και την ένωση κεφαλαιαγορών στην ΕΕ. «Ο όρος τραπεζική ένωση εμφανίστηκε το 2012. Από τότε έχουμε ήδη οικοδομήσει τους δύο βασικούς της πυλώνες. Έχουμε ήδη μια κοινή εποπτική αρχή και το ταμείο για την τραπεζική εκκαθάριση, του χρόνου μάλιστα θα έχουμε και το backstop. Μας λείπει ο τρίτος πυλώνας, δηλαδή οι κοινές εγγυήσεις για καταθέσεις και η καλή διαχείριση κρίσεων. Εργαζόμαστε για να τα υλοποιήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε ακόμα και στην κοινή έκδοση χρέους στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι ο ESM, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2019, εξέδωσαν ομόλογα 800 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το μέλλον του ευρώ, ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι σε 20 με 30 χρόνια θα υπάρχουν τρία ισχυρά νομίσματα παγκοσμίως, το ευρώ, το δολάριο και το κινεζικό γουάν και ενδεχομένως  και άλλα δύο από την Ινδία ή τη Βραζιλία. «Στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, ένα νόμισμα χρειάζεται πολλές δεκαετίες για να γίνει ισχυρό σε διεθνές επίπεδο.  Αυτό συνέβη όταν το αμερικανικό δολάριο αντικατέστησε τη βρετανική στερλίνα ή όταν πιο πριν η στερλίνα αντικατέστησε το ολλανδικό φιορίνι (γκίλντερ)». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον θα υπάρξουν όλο και περισσότερες χώρες που θα αποφασίσουν να έχουν αποθέματα σε ευρώ. «Η Κίνα το έπραξε ήδη εκδίδοντας ομόλογα σε ευρώ» ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Διαβάστε ακόμη:

Σταϊκούρας: Θα επιδιώξουμε να αυξηθούν φέτος τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Θεοχάρης: Η Ελλάδα έπρεπε να είναι στην «πράσινη» λίστα – Πώς τον «στρίμωξε» το BBC (vid)

ZARA: Θεαματική είσοδος στην αγορά των καλλυντικών (pics)

Keywords
Τυχαία Θέματα