ΡΑΕ: Οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Σε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές προς τον ΑΔΜΗΕ σχετικά με τον ρόλο του ίδιου του Διαχειριστή και της θυγατρικής του «Αριάδνη Interconnection» για το εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής προχώρησε η ΡΑΕ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Αρχής, «η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σε συνέχεια στενής συνεργασίας της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ολοκλήρωσε

την ενδελεχή εξέταση των μείζονος σημασίας θεμάτων που άπτονται του πλαισίου υλοποίησης του εμβληματικού έργου της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής από την «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION Α.Ε.Ε.Σ».

Αναλυτικότερα, η ΡΑΕ τονίζει ότι «κατόπιν αξιολόγησης (α) της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ της «ΑΔΜΗΕ Α.Ε.» και της θυγατρικής της εταιρείας «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION Α.Ε.Ε.Σ» αλλά και (β) του σχεδίου Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την είσοδο επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της δεύτερης, η Αρχή απέστειλε στην ΑΔΜΗΕ Α.Ε. συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί ειδικών διατάξεων και όρων που επιβάλλεται να επικαιροποιηθούν, ώστε να συνάδουν με τις κατευθύνσεις της Επιτροπής και της ΡΑΕ αλλά και να ανταποκρίνονται στο τρέχον καθεστώς υλοποίησης του έργου».

Όπως διευκρινίζεται «οι εν λόγω παρατηρήσεις βασίζονται στους ενωσιακούς κανόνες για τον διαχωρισμό (“unbundling”) και την πιστοποίηση της ΑΔΜΗΕ αλλά και την άσκηση από τον Διαχειριστή των πλέον κομβικών αρμοδιοτήτων του, καθώς και στις αρχές που έχει υιοθετήσει η ΡΑΕ αναφορικά με το πλαίσιο ανάπτυξης του εν λόγω έργου (βλ. τις υπ’ αρ. 816/2018, 838/2018, 1190/2018, 150/2019 Αποφάσεις της Αρχής). Με τις κατευθύνσεις της ΡΑΕ διασφαλίζεται ότι ο τεχνικός σχεδιασμός της διασύνδεσης πραγματοποιείται αποκλειστικά από τον Διαχειριστή, ο οποίος επιπλέον διατηρεί την πλήρη εποπτεία και έλεγχο επί της κατασκευής του έργου μέχρι την τελική υλοποίησή του».

Με βάση τα παραπάνω η ΡΑΕ καταλήγει ότι «κατόπιν της εντατικής διαβούλευσης, της επίπονης αξιολόγησης και της αναμενόμενης ανταπόκρισης της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., η υλοποίηση της Β΄ Φάσης της Διασύνδεσης της Κρήτης προωθείται κατά τρόπο που ισόρροπα σταθμίζει και ικανοποιεί τον επιχειρησιακό προγραμματισμό του Διαχειριστή αλλά και το δημόσιο συμφέρον στην εύθετη ολοκλήρωση του έργου, υπό καθεστώς νομικής ασφάλειας και όρους που εγγυώνται την αποτελεσματική τήρηση των αρχών της ανεξαρτησίας, της αμεροληψίας και του ανταγωνισμού σε σχέση με την ανάπτυξη της καίριας αυτής υποδομής».

Το project του 1 δισ., η χρηματοδότηση και η «Αριάδνη»

Υπενθυμίζεται ότι το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, υλοποιείται από την 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection» και η χρηματοδότησή του στηρίζεται σε ίδια κεφάλαια (200 εκατ. ευρώ), τραπεζικό δανεισμό, ύψους 400 εκατ. ευρώ (από τη Eurobank και την ΕΤΕπ), ενώ για το υπόλοιπο ποσό των 400 εκατ. ευρώ, θα αξιοποιηθούν διαθέσιμα εργαλεία στο πλαίσιο συγχρηματοδότησης Ελλάδας και Ε.Ε.

Το project έχει ως ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023

Στο πλαίσιο της ευχερέστερης χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου υπάρχουν εδώ και μήνες διεργασίες σχετικά με την μερική ιδιωτικοποίηση της «Αριάδνη Interconnection» σε ποσοστό έως 40%, ωστόσο η υπόθεση έχει εμπλακεί λόγω της ενδεχόμενης συμμετοχής σε αυτήν της κινεζικής State Grid, μετόχου μειοψηφίας του ΑΔΜΗΕ από το 2017.

O κινεζικός κολοσσός έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση έως 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Αριάδνης από το 2019, αλλά ταυτόχρονα εγείρεται θέμα περιορισμού των δικαιωμάτων της θυγατρικής εταιρείας στο έργο, ώστε η συντήρηση, η λειτουργία, η διαχείριση και η ανάπτυξη του συστήματος για τη μεγάλη διασύνδεση να παραμείνουν στις αρμοδιότητες του ΑΔΜΗΕ.

Έτσι, η ΡΑΕ κατέφυγε στην Κομισιόν στις αρχές του χρόνου προκειμένου να ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με το σχέδιο προκήρυξης για την πώληση των μετοχών της Αριάδνης που της είχε στείλει ο Διαχειριστής. Με βάση τον σχεδιασμό, η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ θα προκήρυσσε διαγωνισμό και θα χρηματοδοτούσε, θα κατασκεύαζε και θα έθετε σε δοκιμαστική λειτουργία τη διασύνδεση της Κρήτης.

Σε σχέση με την είσοδο άλλων μετόχων, η Κομισιόν είχε καλέσει την ΡΑΕ να περιφρουρήσει αντίστοιχα τα δικαιώματα που θα αποκτήσουν και να ελέγξει τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΡΑΕ προχώρησε σε επαναξιολόγηση της σύμβασης παραχώρησης AΔΜΗΕ – Αριάδνης (Concession Agreement) προκειμένου να είναι συμβατή με τις απαιτήσεις των Βρυξελλών.

Keywords
Τυχαία Θέματα