Η υποβάθμιση της Κίνας συμπαρασύρει την Ευρώπη

Πτώση σημειώνουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, διευρύνοντας τις απώλειες που σημειώθηκαν στις ασιατικές αγορές, μετά την κίνηση της Moody's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κίνας, της δέυτερης μεγαλύτερης οικονομία στον κόσμο.

Νωρίς το πρωί ο Stoxx 600 σημείωνε πτώση 0,07%, με τους περισσότερους τομείς και τους μεγαλύτερους δείκτες σε αρνητικό έδαφος.

Στο Λονδίνο πριν λίγο ο FTSE 100 με άνοδο 0,15% , ο DAX υποχωρούσε 0,14%, ο γαλλικός CAC 40 στο -0,07%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB σημείωνε απώλειες

0,27%

Η απόφαση της Moody's για υποβάθμιση της Κίνας από την κατηγορία Aa3 στην κατηγορία Α1, βασίστηκε στο επιχείρημα ότι το Πεκίνο θα απολέσει την οικονομική του ισχύ εντός των επόμενων ετών και ότι υπάρχει πιθανότητα ουσιαστικής αύξησης του χρέους, γεγονός που προκάλεσε την πτώση του γιουάν και των κινεζικών μετοχών. Αυτό ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και στις ευρωπαϊκές μετοχές που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στην Κίνα.

Ο Κινέζος ΥΠΟΙΚ αντέδρασε άμεσα στην υποβάθμιση από τη Moody's, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν «ακατάλληλη».

Ο τομέας πρώτων υλών σημείωνε τις χαμηλότερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με πτώση 0,72%, καθώς έχει μεγάλη έκθεση στην Κίνα. Antofagasta, Glencore και Rio Tinto είδαν τις μετοχές τους να σημειώνουν πτώση, με την τελευταία να υποχωρεί κατά 1,6%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.
Πτώση 0,16% σημειώνει ο τομέας λιανικού εμπορίου. Η εταιρεία Kingfisher βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο του Stoxx 600 μετα΄την ανακοίνωση πτώσης στα αποτελέσματα α' τριμήνου.

Η Marks and Spencer με απώλειες 0,2% μετά την ανακοίνωση για πτώση 10% στα ετήσια κέρδη.

Η Britvic αντιθέτως σημείωσε άλμα 11,5% μετά την ανακοίνωση αύξησης στα έσοδα α' εξαμήνου.

Τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται και στις ΗΠΑ, όπου προετοιμάζεται ο νέος προϋπολογισμός. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σήμερα επισκέφθηκε το Βατικανό, έχει ζητήσει τη μείωση δαπανών ύψους 3,6 δισ. δολ. στους τομείς της υγείας και των προγραμμάτων σίτισης για τους φτωχούς.

Στο μεταξύ, η ΕΚΤ δημοσιοποίησε σήμερα την εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, ενώ το απόγευμα η Fed θα δημοσιοποιήσει πρακτικά από την τελευταία της συνεδρίαση για τη νομισματική της πολιτική.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο πριν την αυριανή συνάντηση του ΟΠΕΚ, όπου και αναμένεται να δοθεί παράταση στην απόφαση για μείωση της παραγωγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα